Реклама / Ads
46| 8564 |30.11.2023 ПОЛИТИКА

Един за всички и всички срещу Лавров

.
Въпреки че България не позволи на самолета на Сергей Лавров да прелети през нейното въздушно пространство, руският външен министър все пак отиде в Република Северна Македония, за да вземе участие в срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество и от там не пропусна в обичайния си стил да обвини Запада за всичко, което се случва по света и да констатира, че ОССЕ е в "плачевно състояние" и перспективите пред организацията "остават неясни". Гласът му обаче остана сам - редица лидери, които също са в Скопие разкритикуваха за пореден път Русия заради войната й в Украйна. 
 

“За съжаление, западните политически елити, които си присвоиха правото да решават съдбата на човечеството, направиха недалновиден избор не в полза на ОССЕ, а в полза на НАТО. В полза на философията на сдържането, на геополитическите игри с печелещи и губещи и логиката "господар - роб". Един от ключовите компоненти на тази политика беше безогледното разширяване на НАТО на изток, започнало след разпадането на Организацията на Варшавския договор", коментира Лавров.

 

Според руския външен министър страните от НАТО собственоръчно са разрушили политическото и военното измерение на ОССЕ. 

 

Противоречиви бяха реакциите на присъствието на Лавров на форума. Българският вицепремиер Мария Габриел отказа да присъства. Украйна, Естония, Латвия и Литва обявиха бойкот на срещата. Снощи от РСМ си тръгна британският външен министър Дейвид Камерън, а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предпочете да посети Израел. Всички тези реакции идват на фона на шумно обявената визита на Лавров, като от Кремъл посочиха, че има “много желаещи” да се срещнат с него по време на срещата на върха.

 

На място пристигнаха германския външен министър Аналена Бербок, премиерът на Израел Ели Коен, външните министри на Финландия, Испания, Швеция.

 

Бербок отправи предупреждение към държавите от региона на Западните Балкани, че има опасност от руско влияние. Делегатите на САЩ и Великобритания призоваха Москва да спре с агресията си в Украйна. 

 

“Само Русия може да спре войната”, заяви външният министър на Нидерландия. 

 

“Спрете! След Буча не мисля, че има някакъв смисъл от преговори”, заяви външният министър на Люксембург.

 

От френската делегация посочиха, че децата са най-големите жертви в Украйна.

 

Унгарската страна обаче зае по-дистанцирана позиция, без изненада. Унгарският външен министър призова за мир и заяви, че не може да гледа как умират нейни съседи. Будапеща се обяви против изпращането на повече оръжия. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4602 |30.11.2023 Кирил Петков за скандала с Пеевски: Просто казах, че никога няма да гласувам за някой, на когото не вярвам . 42| 4169 |29.11.2023 Даниел Лорер: Дребнаво е заяждането на президента за Бюджет 2024, уронва имиджа си . 17| 7399 |28.11.2023 Милен Керемедчиев за ФрогНюз - защо България пусна самолета на Лавров за Скопие сега, но го блокира към Белград преди година? . 37| 9526 |28.11.2023 Съвсем реално Путин яхна войната между Израел и Хамас. Ето как работят троловете му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads