Реклама / Ads
6| 3916 |01.11.2022 ПОЛИТИКА

Експертът М. Владимиров: Еврокомисията е категорична - не използвайте вратички да помагате Путин чрез ”Лукойл Нефтохим”

.
Мартин Владимиров
Европейската комисия изрично ни предупреди да не използваме вратички, за да изнасяме руски суров петрол и направени от него горива за трети страни. Това каза директора на програма ”Енергетика и климат” на Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров пред БНТ.

В дадената ни дерогация (изключение) относно ембаргото на руски петрол в ЕС не се казва изрично, че има забрана за износ на горива, направени от руски петрол, но добави, посочш той. Но добави че това се подразбира. Брюксел няма да го позволи и е опасно да правим така, подчерта той, визирайки изявено от служебния енергиен министър Росен Христов намерение да се вдигне тази забрана.


В момента цените на горивата в България се котират на стойности около 10-11% по-ниски от средните за ЕС - тенденция, която се наблюдава през последните две години, преди данъци, което означава суровината преди преработка на суровия нефт и налагане на марж. Това означа, че ние имаме по-ниски цени на горивата от други страни, но тази тенденция може да се задълбочи и да видим много по-ниски цени, смята Владимиров.


"В момента нашата рафинерия обработва 100% руски петрол, който на международните пазари, когато покупката не е обвързана с дългосрочен договор, се търгува на цени с 30% надолу", посочи експертът. Интересното за Владимиров е, че от месец май насам нашата рафинерия преработва единствено руски петрол - преди това половината от количествата са идвали от други източници, а преди войната в Украйна "Лукойл Нефтохим" е имала в микса си за обработка само 40% руски суров петрол ("Уралс"). А трябваше да се случи точно обратно, подчерта енергийният експерт предвид тенденцията, която той вярва, че се случва.


За него не е ясно защо ценообразуването на покупката на суров нефт за рафинерията продължава да се случва на принципа "средиземноморска борса+доставка", което реално не се случва. "Има вътрешнотърговски обмен между компанията майка "Лукойл" и дъщерната компания "Литаско", които реално купуват и продават суров нефт и готовите горива за българския пазар. Този вътрешнотърговски обмен може да се случва на много по-ниски цени", отбеляза експертът.


"В момента трябва да се заяви много ясно, че България е дала, подарила дерогация на руската компания "Лукойл" да продължава да доставя руски нефт за България и да преработва горива за българския пазар. България е единствената държава с излаз на море в ЕС, която е получила такава дерогация. И въпреки тази дерогация, ние получаваме пазарни условия, значително по-лоши от тези, които могат да бъдат постигнати, ако държавата си свърши работата и натисне руската компания да се съобразява с пазарните тенденции", категоричен беше Мартин Владимиров.


"Рафинерията през годините е използвала либийски, ирански, иракски нефт. Има сортове суров нефт, които веднага могат да заменят руския", Мартин Владимиров. По думите му внушенията, че рафинерията не може да работи с друг, освен руски петрол, са политически.


Ако ръководството на рафинерията не възприеме нова стратегическа визия за доставките на суров нефт, може да се наложи нова законодателна рамка, която да позволи национализирането ѝ. "В случая подобна мярка е оправдана, тъй като е засегната националната сигурност на България", подчерта той. "Ако не се подготвяше европейско ембарго върху руския петрол, руско ембарго върху природния газ за Европа щеше да е по-вероятно", изтъкна Владимиров.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6547 |31.05.2022 Експертът Юрий Федоров: ”Партията на войната” в Кремъл смята, че ”специалната операция” е провал. Какво предлага в замяна? . 6| 9342 |23.11.2018 Експертът В. Начев: Фанфарите около Турски поток са несериозни, ”Газпром” мълчи . 12| 5167 |15.02.2016 Еврокомисията ще раздели наблюдението над България и Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads