Реклама / Ads
0| 7383 |31.05.2022 ПОЛИТИКА

Експертът Юрий Федоров: ”Партията на войната” в Кремъл смята, че ”специалната операция” е провал. Какво предлага в замяна?

.
Юрий Федоров
Руската армия постигна първите си резултати в битката за Донбас два месеца след нейното начало: след няколко пробива в украинската отбрана, тя се опитва да обгради голяма групировка в Северодонецк, Луганска област. Без тежко въоръжение украинската армия не е способна на контранастъпление, смята военнополитическият експерт Юрий Федоров.
 

„Без такива оръжия контранастъплението ще доведе само до изключително големи загуби на личен състав, а целите няма да бъдат постигнати“, обяснява експертът. – Това до известна степен обяснява тревожния тон на изявленията както на съветника на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Алексий Арестович, на г-н Кулеба и на други лидери и хора, близки до ръководството на Украйна.

 

Вторият момент, който вече започна да се обсъжда достатъчно подробно и тревожно в Украйна, а не само в Украйна, е разликата в подходите на някои западни държави към това какъв вид помощ трябва да бъде предоставена на Украйна и в какво количество. От една страна, САЩ, Великобритания, Полша и балтийските страни доста ясно и решително подкрепят предоставянето на максимално възможна помощ. В края на миналата седмица в САЩ най-накрая бяха взети решения за доставка на реактивни системи за залпово изстрелване на Украйна, но с известна модификация.


В същото време британският премиер Борис Джонсън направи много интересно политическо изявление, като предложи създаването на военно-политически и икономически блок в допълнение към НАТО, включващ Полша, Украйна, балтийските страни, вероятно Турция и Обединеното кралство. Това е много интересно и важно твърдение, което в същото време показва, че не всичко е толкова просто в западния лагер. Тъй като Германия е много мощна и влиятелна сила, която се застъпва за намаляване на военната подкрепа за Украйна, включително в Германия, процесът на предоставяне на военна помощ на Украйна всъщност е блокиран. Да, предоставя се някаква финансова помощ, предоставя се хуманитарна помощ, явно се предоставят някакви стоки с двойна употреба. Но относно тежките оръжия, които са необходими за контраофанзивата,


Подобни тревожни разделения в западния лагер ще позволят на Русия, ще позволят на Кремъл, ще позволят на Путин да прави любимото си нещо – а именно да забива клинове между различни политически опоненти, между Европа и САЩ. Но за това според мен трябва да погледнете изявленията на някои немски политици, политолози и техните френски колеги, които започват да мислят какво ще се случи в Европа след войната и дали си струва да се стремим Украйна да печеля.

„Да“, казват те, „поражението на Украйна не трябва да се допуска“. И това е разбираемо: в случай на поражение на Украйна, следващата жертва ще бъдат Полша и балтийските страни. „Това не трябва да се допуска“, казват те, „но не трябва да се допускат и победите на Украйна“. Защо? Защото тогава системата за сигурност в Европа наистина може да се промени. Ето защо хората в Берлин и Париж започват да казват: „Да, на първо място е необходимо дипломатическо решение“. Но какво е дипломатическо решение? Този въпрос все още е отворен.


Сред управляващите кръгове на Русия има сериозни разногласия относно следното. Защо Русия не успя да постигне решителни успехи в първите седмици на войната, когато ставаше дума за завземане на цяла Украйна, създаване на окупационно правителство и постепенно поглъщане на Украйна и какво трябва да се направи сега?


Игор Стрелков Гиркин, човекът от ГРУ, който командва превземането на Славянск през 2014 г, публично критикува много остро, включително Владимир Путин. За такива трикове човек, който няма сериозна подкрепа в правоприлагащите системи, предимно в отделите, отговарящи за сигурността, би бил незабавно или затворен, или просто ликвидиран с помощта на Новичок, или ударен с тухла по главата в Входът. Въпреки това му е позволено да го каже. А това означава, че в Русия има сериозна опозиция от дясно – това е толкова войнствена опозиция на Путин, която го критикува за липсата на решителност във войната с Украйна, включително за постигане на победа над Украйна.


Сега много компетентни специалисти, а Гиркин е доста компетентен специалист във военно отношение, разбират, че е невъзможно да се постигне военна победа над Украйна в настоящите условия. Да, според тях е възможно някакво компромисно решение, но това не е решителна победа. И Гиркин директно говори за провал. И мисля, че е прав за нещо. Защото наистина операцията като цяло се провали.


Въпросът, който стои пред руската номенклатура пред висшите кръгове, е следният: какво следва? Добре, неуспешно. Така? И тогава има различни опции. Първият е някак да се опитаме да сключим мир със Запада, да намерим компромис в отношенията с Украйна. Какво ще бъде - още никой не може да каже със сигурност. А други казват, че трябва да се възползваме от тази ситуация, да създадем нови, по-мощни и модерни въоръжени сили. Необходимо е едновременно да се потисне цялата либерална опозиция или либерални кръгове в Русия, които пречат на тази победа да бъде постигната.

Говорим за вземане на цялата политическа система и правителството на Руската федерация под контрола на службите за сигурност. Защото има борба между различни кръгове. И така, въз основа на факта, че Русия не е постигнала успех, обвинявайте либералната „пета колона“ за пълното или частично поражение на Русия, подлагайте я на масови репресии и идвайте на власт. В същото време съдбата на Путин може да е различна.


Струва ми се, че нова офанзива срещу Киев е по-скоро информационен саботаж, защото управляващите среди и руската пропаганда като цяло се опитват с всички сили да всяват паника в обществото и управляващата класа на Украйна. В края на краищата се говори и за ядрен удар, казват, че Беларус е на път да влезе във войната, че някои сили се концентрират по северните граници и ще има атака срещу Киев.


Естествено това съобщават и украинските медии. Естествено, това предизвиква безпокойство в украинското общество. Виждаме, че преди 9 май имаше много панически настроения: „Ами ако Путин реши да удари Киев с ядрено оръжие?“ Всичко това, разбира се, усложнява провеждането на военни операции и създава ненужни трудности за политическото ръководство на Украйна.

 

Юрию Федоров, "Настоящее время"
Превод и редакция Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14493 |29.04.2022 Юрий Бутусов: Два месеца война - целите и резултатите на Путин. Какво ще се случи след това? . 14| 7656 |20.01.2020 Путин отстрани главния прокурор Юрий Чайка, сменя го Игор Краснов . 6| 9714 |23.11.2018 Експертът В. Начев: Фанфарите около Турски поток са несериозни, ”Газпром” мълчи . 7| 8229 |02.02.2018 Юрий Асланов за Фрог: Нинова да слуша хората си, а не ПЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads