Реклама / Ads
7| 6142 |06.10.2008 ПОЛИТИКА

Финансовата криза разединява европейската общност

.
Германия е поредната страна от ЕС, която слага националните си интереси на първо място, давайки държавни гаранции за банкови депозити.
 


Застрашена от глобалната финансова криза, късно снощи Германия обяви, че предоставя държавни гаранции за спестовните сметки на гражданите си в размер на 568 милиарда евро. По този начин всички илюзии за европейско единство с цел противодействие на кризата се сринаха. Ходът на Германия ще разгневи Франция, настоящата страна-председател на ЕС, която се опита да създаде подобие на единен европейски фронт по време на срещата на върха в Париж миналата седмица. euro.jpgВместо това, посланието от Берлин беше повече от ясно – всеки да се спасява сам. Ирландия и Гърция също реагираха на кризата в банковата система като предоставиха държавни гаранции за влоговете, въпреки че това най-вероятно е в нарушение на законите на ЕС. Поставени пред избора между банков срив и нарушение на европейските закони за защита на конкуренцията, двете страни предпочетоха по-малкото зло. Днес датското правителство предостави гаранция за всички банкови депозити в Дания като част от сделка с банките, целяща създаване на ликвидационен фонд. Съществува таван на гаранциите. Вчера Пир Щайнбрюк, министър на финансите на Германия, коментира решението на немското правителство по следния начин: „Това е опит да се нормализира ситуацията и да се избегне всеобща паника. В противен случай би било още по-трудно да се преборим с кризата.” Източници в Берлин съобщават, че канцлер Ангела Меркел е обмисляла това решение от момента, в който започнаха проблемите на банка Hypo Real Estate. Финансовият гигант със седалище в Мюнхен предоставя заеми за покупка на имоти в Германия. Преди десет дни беше почти сигурно, че компанията ще фалира поради финансовите проблеми на Депфа, дъщерната компания на Hypo Real Estate в Ирландия. Тогава немското правителство осигури гаранция от 35 милиарда евро, която бе предоставена от няколко търговски банки и националната банка. В противен случай Hypo Real Estate би се сринала и повлякла икономиката със себе си. „Няма да позволим криза в една-единствена институция да доведе до криза в цялата система,” каза Меркел. Немското правителство ще отмени настоящия лимит, гарантиращ 90% от всички банкови депозити за сметки в размер до 20 000 евро. Ирландия предприе подобен ход за ужас на партньорите си, особено британците.

fin_kriza.jpg
 снимки Вяра Йовева

Според законите на ЕС 20 000 евро е най-ниската възможна гаранция. Обхватът на гаранцията, предоставена в Германия, е огромен. „Тя покрива всички спестовни сметки и сметки в пощенски клонове, които функционират като спестовни влогове, в размер на 568 милиарда евро,” обяви Торстън Албиг, говорител на министерството на финансите. Решението на Меркел може да се разгледа в исторически контекст. Вътрешният министър Волфганг Шойбел коментира в интервю: „Световната икономическа криза през 1920-те и 1930-те ни показа, че такива явления представляват огромен риск за обществото. Хитлер завзе властта благодарение на тази криза.” Опасността от нова криза в такъв мащаб тревожи немското общество повече от всичко друго.

Роджър Бойес, вестник " Times"

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6964 |18.09.2008 Въвеждат „предимства” за детските градини в условия на растяща криза . 12| 5581 |09.10.2007 Играта с огъня на управляващите може да докара революция и криза в държавата . 0| 5873 |01.08.2007 Безогледността и лакомията докараха криза в туристическия бранш в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads