Реклама / Ads
15| 8910 |09.10.2024 ПОЛИТИКА

Фон дер Лайен атакува Орбан: Все още има хора, които обвиняват жаждата за свобода на Украйна, вместо жаждата за власт на Путин

.
Урсула фон дер Лайен и Виктор Орбан Източник: БГНЕС
В сряда Урсула фон дер Лайен упрекна унгарския министър-председател Виктор Орбан след изказването му пред Европейския парламент, че се е сдобрил с Владимир Путин, позволил е външна намеса от страна на Русия и Китай и е подвел унгарския народ.
 

„Все още има хора, които обвиняват за тази война не нашественика, а нападнатия. Не на жаждата за власт на Путин, а на жаждата за свобода на Украйна“, заяви председателят на Европейската комисия, предаде Politico.

 

„Искам да ги попитам“, каза тя, докато гледаше директно към Орбан: „Биха ли обвинили някога унгарците за съветската инвазия през 1956 г.? Или чехите и словаците за съветските репресии през 1968 г.? Или литовците за съветските репресии през 1991 г.?“. Риторичните въпроси бяха посрещнати с аплодисменти от проевропейските политически групи.

 

В миналото парламентът е критикувал фон дер Лайен за това, че е твърде мека, когато разглежда въпросите за върховенството на закона и правата на човека в Унгария.

 

Нейното опровержение на политиките на Орбан идва седмици преди екипът от 26 европейски комисари да се изправи пред Парламента за подпис - а тя се нуждае от подкрепата на евродепутатите за втория си мандат. В последното си обръщение, с необичайно силни думи, фон дер Лайен нарече унгарския министър-председател за това, че се е сближил с Путин.

 

В началото на шестте месеца, през които Унгария ръководеше председателството на Съвета на ЕС, Орбан отиде на самопровъзгласени „мирни мисии“ в Киев, Москва, Пекин и Вашингтон и без разрешение твърдеше, че представлява ЕС.

 

След изказванията на лидерите на политическите групи в парламента на шокирания Орбан беше дадена възможност да отговори и той заяви, че е „изненадан от това, което каза президентът“.

 

„Умишлено не повдигнах въпроса за нашите различия, защото като председателство на Съвета ние работим от името на Европа. Не е редно да говорим за тези различия в мненията, когато тук става въпрос за председателството“, каза той.

 

Фон дер Лайен засегна и други въпроси, които е имала с унгарския премиер.

 

По отношение на конкурентоспособността - темата, по която Фон дер Лайен и Орбан са съгласни, че ЕС се нуждае от големи инвестиции, председателят на Комисията заяви, че въпреки усилията на ЕС да стимулира единния пазар, има „едно правителство, което се движи в точно обратната посока, отдалечавайки се от единния пазар“. Няма награди за отгатване на това за кого говори тя.

 

„Как може едно правителство да привлича повече европейски инвестиции, ако в същото време дискриминира европейските компании, като ги облага с по-високи данъци от останалите?“, добави тя.

 

Фон дер Лайен завърши атаката си срещу Орбан, като се спря на миграцията - гореща политическа тема и дългогодишен проблем на унгарския премиер, който ден по-рано на пресконференция заяви, че страната му е една от единствените, които се борят да не допуснат мигранти без документи в Европейския съюз.

 

„Чух думите Ви - продължи фон дер Лайен, - казахте, че Унгария защитава границите и че в Унгария се затварят престъпници. Как това се съчетава с факта, че миналата година властите освободиха от затвора осъдени трафиканти и контрабандисти, преди да изтече срокът им?“
Р

 

Тя използва възможността да разкритикува допълнително неотдавнашното решение на Унгария да разреши на китайската полиция да патрулира на територията на страната, както и облекчаването на визовите изисквания за руски граждани това лято, което тя нарече „риск за сигурността“ за всички страни от ЕС.

 

„Това не е защита на суверенитета на Европа, това е задна врата за чужда намеса“, заяви фон дер Лайен.

 

Но фон дер Лайен смекчи ударите си, като завърши речта си с призив към унгарския народ. „Ние сме едно семейство. Вашата история е нашата история. Вашето бъдеще е нашето бъдеще. Десет милиона унгарци са 10 милиона основателни причини да продължим да формираме бъдещето си заедно“.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 10422 |07.10.2024 BG Elves с нови документи: Конспирация и уговорки в Турски поток, руснята пише кореспонденцията на българите до Аркад . 12| 5920 |06.10.2024 Радан Кънев: БРИКС като алтернатива на членството на България в ЕС и НАТО не съществува! . 3| 3351 |05.10.2024 14 членки на Евросъюза искат ускорено връщане на мигранти . 5| 79706 |04.10.2024 Хампарцумян: Едни хора са си мислели, че ще поседят два-три месеца, ще направят някоя и друга сделчица и ще избягат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads