Реклама / Ads
18| 29723 |20.05.2021 ПОЛИТИКА

Ген. Димо Гяуров: Шефовете на ДАНС и ДАР сами поднесоха на тепсия главите си на премиера и президента

.
Ген. Димо Гяуров Източник: БГНЕС
Ако 4-месечните отпуски на шефовете на ДАНС и ДАР са опит за самосъхраните – това е най-глупавият възможен опит, защото и двете агенции вече си имат собствени устройствени закони, в които е разписано, че двамата председатели имат 5-годишен мандат. Предсрочното му прекратяване става при изчерпателното изброяване на конкретни обстоятелство, които са трудно реализуеми.

Това каза пред Нова телевизия ген. Димо Гяуров.

 

„Има само един текст сред тези основания за предсрочно прекратяване, който сочи тежко нарушение, трайно неизпълнение на служебните задължения или накърняване доброто име на агенцията. В случая може да се твърди, че сме в последната хипотеза“, добави той.

 

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев обвини двамата шефове в абдикация.

 

„Не знам какво се случва в службите. Липсва информация. В момента вероятно само самите ръководители на ДАНС и ДАР могат да дадат отговор. За мен лично е много изненадващо и двамата шефове на агенциите да си вземат по 4 месеца отпуски, като те съвпадат от дата до дата. В първия момент си го обясних с това, че имат някакви лични ангажименти или пък съвместно обучение, но съвпадението не говори в тяхна полза. От всичко изговорено вчера и онзи ден в обществото се наложи мнението, че това е някаква форма на бойкот, на саботаж. Ако това наистина се възприеме, то техният по-нататъшен път в агенциите ще приключи“, смята той.

 

И двамата председатели трудно ще избягат от оценката, че служат не на България, а на Борисов. Това е заради глупавото им поведение и вземането на безкрайно дългия отпуск. Сами си сложиха този етикет“, добави ген. Гяуров. Той разграничи това, което се случва с председателите на ДАНС и ДАР от останалите кадрови промени в рамките на МВР. „Със собственото си поведение председателите на двете агенции са сложили главите си на тепсия в ръцете на министър-председателят и на президента. Дали ще ги осбоводят е друг въпрос. Що се отнася до другите промени - няма никакво основание за някакви писъци. Това се е случвало, ще се случва и занапред“, обясни генералът.

 

Той коментира и разпространеният от прокуратурата запис от телефонен разговор миналата година, в който се смяташе, че участва действащ президент. Според ген. Димо Гяуров записът е вследствие на поставен в сградата на президентството микрофон. Само Държавната агенция „Технически операции” би могла да направи това, поясни генералът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3817 |09.05.2021 Крум Зарков: БСП е единствената политическа сила, комбинирала системност, предвидимост и доказано желание за промяна . 6| 3749 |05.02.2021 Лозан Лозанов бе избран за общински координатор на Републиканци за България-Димово . 5| 6300 |24.06.2019 Георги Димов: Катастрофална загуба претърпя Ердоган на изборите в неделя . 7| 7807 |21.06.2019 Георги Димов: Пророческа е загубата на Ердоган на изборите за кмет в Истанбул
Реклама / Ads