Реклама / Ads
24| 11176 |02.11.2023 ПОЛИТИКА

Ген. Валерий Залужни пред The Economist : Войната е в задънена улица, става окопна и може да се проточи с години

.
Главнокомандващият ВСУ ген. Валерий Залужни
Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни в интервю за The Economist каза, че ситуацията на фронта е стигнала до задънена улица и украинската офанзива рискува да отстъпи място на окопна война, която може да задържи в продължение на години. „Най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив“, каза Залужни.
 

Както отбелязва The Economist, през петте месеца на офанзивата Украйна успя да напредне 17 километра. На свой ред Русия воюва 10 месеца за Бахмут, „за да превземе града с площ от шест на шест километра“.


„Както през Първата световна война, ние достигнахме ниво на технологично развитие, което ни поставя в задънена улица“, казва Залужни.


Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна призна, че е грешка да се смята, че Русия може да бъде спряна, като обезкърви войските си. „Русия загуби най-малко 150 хиляди души убити. Във всяка друга страна такива загуби биха спрели войната“, отбеляза Залужни. Според него животът в Русия е евтин, а руският президент Владимир Путин възприема бойни методи от Първата и Втората световна война.


Залужни каза, че плановете за настъпление на украинските въоръжени сили предполагат, че украинските войски ще напредват с 30 километра на ден, преодолявайки руските отбранителни линии. Според The ​​Economist, главнокомандващият добавя „саркастично“: „Ако погледнете учебниците на НАТО и изчисленията, които направихме при планирането, четири месеца трябваше да са ни достатъчни, за да стигнем до Крим, да се бием в Крим, връщане от Крим и влизане и излизане отново.


Вместо това, украинската армия въоръжена със западно оборудване, е заседнала в минни полета под атаки от руска артилерия и дронове.


„Първо си помислих, че нещо не е наред с нашите командири, затова смених някои от тях. Тогава си помислих, че може би нашите войници не са добри, затова прехвърлих войниците в други бригади“, каза Залужни. Но според него рокадите не са дали резултат. Тогава той нарежда на подчинените си да намерят книгата от 1941 г. „Пробив на укрепените отбранителни линии“ на съветския генерал-майор Павел Смирнов, в която се анализират битките от Първата световна война.


„И без дори да прочета половината от него, разбрах, че сме точно там, защото, както и тогава, нивото на нашето технологично развитие днес доведе и нас, и нашите врагове до задънена улица“, отбеляза Залужни.


Главнокомандващият на украинските въоръжени сили разказа за пътуването си до Авдеевка, където руските войски се опитват да водят настъпление от няколко седмици. „На нашите монитори в деня, в който бях там, видяхме 140 горящи руски превозни средства, унищожени в рамките на четири часа след като се приближиха в обсега на нашата артилерия“, каза Залужни. Той добави, че украинската армия се сблъсква със същите трудности, когато се опитва да настъпи.


„Простият факт е, че ние виждаме всичко, което прави врагът, и те виждат всичко, което правим ние. За да излезем от тази безизходица, имаме нужда от нещо ново, като барут, който са изобретили китайците и който все още използваме, за да се убиваме“, каза Залужни.


Според него, за да излезе от сегашната ситуация, украинската армия се нуждае от иновации в областта на безпилотните самолети, радиоелектронната борба и противоминната техника, включително нови роботизирани решения. В същото време, според Залужни, няма признаци, че подобен технологичен пробив ще се случи в близко бъдеще.


Затова, каза той, украинската армия може само да продължи настъплението, запазвайки инициативата, за да не позволи войната да стане позиционна.


„Най-големият риск от окопната война е, че тя може да продължи с години и да изтощи украинската държава“, каза Залужни. Той също така отбеляза, че дългата война е от полза за Русия. Включително защото Западът може да се умори от войната, а Русия през това време ще успее да попълни военните си ресурси.


„Трябва да търсим решение, трябва да намерим този барут, бързо да го овладеем и да го използваме за бърза победа. Защото рано или късно ще открием, че просто нямаме достатъчно хора, за да се бием“, заключи Залужни.


Тази ситуация, предупреди Залужни, е изгодна преди всичко за Русия. „Русия не може да бъде подценявана. Тя претърпя големи загуби и изразходва много боеприпаси. Но дълго време ще има предимство в оръжията, техниката, ракетите и боеприпасите“, казва главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна.


За да спечели, пише Залужни, Украйна се нуждае от нови, иновативни подходи, които „могат отново да превърнат тази война на позиции във война на маневри.

 

Превод ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 9643 |02.11.2023 Борис Бонев, "Спаси София": В столицата няма да правим "сглобка" с ГЕРБ . 22| 13806 |01.11.2023 Мирослав Севлиевски: Софиянци няма да изберат Григорова, не искат да докладва Митрофанова в Москва, че са победили . 36| 14406 |31.10.2023 Радослав Бимбалов: Ваня Григорова е част от сериозна хибридна атака, която България преживява . 8| 7255 |30.10.2023 Смилов: "ГЕРБ колабира в София". Алгафари: "Доста силни фигури са отказали на Борисов"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads