Реклама / Ads
19| 3842 |02.08.2023 ПОЛИТИКА

Генерал Събев: Провокациите на Беларус към Полша са тревожни, опасни са провокациите и в Черно море

.
Съби Събев
Провокациите на беларуски хеликоптери над територията на Полша действително будят тревога, но аз мисля, че след укрепване на охраната на границата и наблюдението на въздушното пространство, най-вероятно тези провокации могат и да спрат. Това каза в аудиокаста на ”Фокус” ”Това е България” ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО.

Така, че далече сме от конфликт, както някои преекспонират някои провокации, които се извършват около войната с Украйна. Аз считам, че Украинските въоръжени сили правят всичко възможно да спрат руската окупационна армия, включително да я изтикат извън територията на Украйна и този конфликт така да се каже да утихне в близък или средносрочен план", посочи ген. Съби Събев.

 

По думите му, САЩ изготвя своя стратегия за Черно море.

 

"Аз очаквам, че и НАТО в скоро време също ще представи Стратегия на сигурността в Черно море, тъй като на Черно море имаме три съюзни държави от НАТО и тяхната сигурност естествено никак не е без значение за Алианса като цяло. Има напрежение в Черно море, предвид отцепването на определени водни пространства от Руската федерация под претекста провеждане на учения. Те са повече за възпрепятстване износа на Украинско зърно от черноморските пристанища на Украйна и затова те ангажираха и определени водни пространства от българската черноморска изключителна икономическа зона. Да видим докога ще продължат тези предупреждения и ограничения за корабоплаването в тези зони. Ще си проличи някъде към 7-8 август дали ще има ново ограничение, или Русия ще продължи да блокира тези пространства. Ако тя продължи да ги блокира, означава, че това е сериозна провокация към България най-вече, тъй като засягат нейната изключителна икономическа зона. По Морската конвенция не е нарушение нито на суверенитета на дадена страна, когато по някаква причина определени зони от нейната изключителна икономическа зона бъдат ограничени от корабоплаването в тях, главно поради някакви учения. Така, че остава да видим Русия дали ще продължи. Но очевидно е, че това може да се счита като неприятелски акт към страната - удължаването на тези ограничения в нейната изключителна икономическа зона", добави ген. Събев.

 

Според него, ако България започне сондажни действия в своята изключителна икономическа зона на Черно море, очевидно, че едно такова блокиране на водните пространства под претекст на учения, или заплаха за корабоплаването, може да попречи на тези дейности. "Доколкото знам, България до тоя момент не е започнала някакви проучвателни дейности и не стои този казус, но потенциално да, могат да пречат", каза ген. Събев.

 

По думите му тъй като те не засягат териториалните води на страната, ние може да засилим морското наблюдение в Черно море. НАТО вече провежда такава дейност, тъй като е имало оценка от НАТО за тази провокативна дейност на Русия с блокирането на големи водни пространства, които включват и голяма част от изключителната икономическа зона на нашата страна на база на наблюдението и разузнаването както с морски патрулни самолети и разузнавателни дронове. Така че НАТО взема мерки и ако ситуацията се усложни, тези мерки ще нарастват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5754 |02.11.2022 New York Times: Руските генерали обсъдиха варианти за използване на ядрени оръжия в Украйна . 13| 13429 |29.09.2022 Американският генерал Уесли Кларк: С ядрени заплахи Путин шокира Запада, за да спре подкрепата за Украйна . 0| 11513 |26.07.2022 Дядото на канцлера Шолц не е генерал на Хитлер, Бандера не е приятел на дядото на президента на Полша Дуда . 0| 7202 |05.05.2022 New York Times: Американското разузнаване има пръст в убийството на руски генерали в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads