Реклама / Ads
6| 4292 |29.06.2024 НОВИНИ

Бивш държавен секретар на САЩ: Идеята, че български войски може да бъдат изпратени в Украйна, е немислима

.
Матю Бойс
Това е абсурдно твърдение. НАТО е отбранителен съюз. Той не провежда офанзивни операции, особено пък в държава като Украйна, която дори не е член на НАТО. Така че идеята, че български войски може да бъдат изпратени в Украйна е немислима. Според мен това е тема, използвана за отвличане на вниманието. Такъв проблем не съществува. Това каза по Нова телевизия бившият зам.-помощник държавен секретар на САЩ Матю Бойс.
 

 

В Черно море има мини, чиито брой не е известен, но се предполага, че са стотици или повече и това се отразява на морския транспорт. Някои от тях изплуват на брега. Чел съм за това и предполагам, че това представлява проблем, имайки предвид, че България зависи от туризма и че хиляди туристи посещават черноморското крайбрежие всяка година. Но на този етап опасността не идва толкова от мините, а е свързана с хибридната война. Териториалните води на България граничеха с териториалните води на Украйна, но сега Русия претендира за тях. Това означава, че в момента има допирна точка, която преди не съществуваше. Например, ако Кремъл обяви военни учения в изключителната икономическа зона на България, това ще е провокация. По този начин войната се приближава до Вашата страна, въпреки че Вие не участвате пряко в нея и сте част от един отбранителен съюз, обясни той за  напрежението в Черно море.

 

 

.Ако погледнете картата на Черно море и къде се намира изключителната икономическа зона на България, тя свършва там, където започва румънската и после украинската, но тя вече не е под контрола на Украйна, а под контрола на Русия. Вече има допирна точка, каквато преди нямаше. Но има и друг аспект и това е хибридният аспект – интересът на Кремъл да определя или да влияе върху случващото се във Вашата държава, а България не иска да става част от това, допълни той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4310 |29.06.2024 Фестивали, празници, събори . 17| 2559 |29.06.2024 Проф. Кирил Топалов: България трябва по-остро да реагира на Северна Македония. Както реагира Гърция . 4| 2327 |29.06.2024 Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор . 2| 2341 |29.06.2024 Загинал и 12 ранени при руски ракетен удар в Днепър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads