Реклама / Ads
17| 14925 |17.01.2018 ПОЛИТИКА

ГЕРБ и ДПС официализираха връзката си. Гор-чи-во!

.
ГЕРБ и ДПС го удариха на публичен секс. Сиреч, вече не крият връзката си, а я консумират открито. Управляващата партия застана зад промените в Закона за банковата несъстоятелност, засягащи пряко фалираната КТБ. Поправките са внесени от Делян Пеевски, Хамид Хамид и Йордан Цонев от ДПС. (Пеевски не е стъпвал в парламента, обслужват го Хамид и Цонев.)
Трябва да се отеблежи, че депутатите от БСП, Обединени патриоти и от "Воля" гласуваха или "против" или "въздържал се".


Според Данчо Ментата той и Пеевски искали да спре разграбеното на държавата.

С приетите на първо четене изменения в закона всички прихващания и вземания, по които не е имало действителни плащания, се обявят за недействителни.

В закона Пеевски и Ментата прокараха изречението, че КТБ е действала като финансова пирамида. За такова твърдение няма нито едно доказателство.

Юристи и финансисти коментират, че ако по делото „КТБ“ прокуратурата не успее да докаже своите твърдения по отношение на фалирането на банката, то тогава въпросният закон ще се превърне в правен абсурд.

 

За да разберете за какъв цинизъм става дума в действията на Пеевски, Цонев и Хамид по-долу публикуваме грабежа на активи от самия Пеевски.

 

За да се консумира с кеф една сексуална връзка партньорите трябва да дават всичко от себе си.

 

Затова ДПС от своя страна обвини БСП, че не били им се обадили за вота на недоверие и се дръпнаха от общото внасяне. Щели да вземат решение, ама то е ясно отсега. Може формално да се въздържат при гласуването или дори някои депесари да подкрепят вота, за да се види от народа, че движението е срещу корупцията, която създаде заедно с други парии още в началото на прехода. В същото време правителството оцелява и продължава по старата схема: крадем като за световно, но под флага на ЕС и новия закон „антикорупция“ с пришита към него мега структура, за партийни порачки и за пред Брюксел.

 

Честито, българи и продължавайте да вярвате на Бойко Борисов, Делян Пеевски и компания, че защитават вашите интереси.

 

Ето и фирмите и подставените лица, които награбиха каквото могат от активите на КТБ за сметка на вложителите и всички останали данъкоплатци. Ако денят се познава от сутринта, а година от първия месец – чакайте крадене, лъжи и далавери като за световно в следващите 11 месеца.

 

I. Десетки са случаите на кражба на имущество, чието придобиване е финансирано от банката. Главни действащи лица в тях са защитеният свидетел на Прокуратурата Бисер Лазов и Делян Пеевски. Сред най-скандалните от тях са кражбата на централата на КТБ на пл. "Гарибалди", кражбата на бившата сграда на София Прес, кражбата на 160 дка регулирана земя на първа линия между Бяла и Обзор, кражбата на 120 дка регулирана земя във Велинград, кражбата на недовършен хотелски комплекс в Катарино - Разлог, кражбата на 50% от двете газоразпределителни компании Си Ен Джи Марица и Метамодул с помощта на фирми на друг длъжник на банката – Велин Георгиев (Оранжерии Петрич). Вложените инвестиции в тях, а и пазарните им оценки, надхвърлят 140 милиона лева. Не е направено нищо за използване на възможностите на закона за връщането им в патримониума на КТБ.

 

II. Лицето Лазов, зад когото мнозина наричат „малкия, но по-красив Пеевски“, е в основата и на отклоняването на активите на ИПС и Инфраструктурна компания. Става дума за над 40 млн лева. Подобна е съдбата и на ГИПС-Кошава, в чиято модернизация са инвестирани над 30 млн лева. Синдиците и прокуратурата мълчат.

 

III. Безотговорно и вредоносно управление на активите на КТБ от синдиците и непонятното мълчание на прокуратурата са довелии до:

 

1. ТЕХНОМАРКЕТ:
"Проспиването" на увеличението на капитала от квесторите и незаангажираността на контролираните от Момчил Мондешки и Александър Ангелов (личен адвокат на Пеевски) синдици доведе до загубата на актив, чиято стойност надхвърля 60 милиона лева. Не се намесват, защото става дума за Пеевски! Да не говорим за безучастността на ДАНС и Прокуратурата, за които очевидно не представлява интерес нито начинът на придобиване на Техномаркет от компанията на Пеевски НСН Инвестмънт, нито последващото й прехвърляне на дубайска фирма, за която има съмнения, че „пере пари”.

 

2. ПЕЧАТНИЦАТА, финансирана от Партнер лизинг:
В "доклада" на синдиците услужливо се споменава колко много дължи лизинговата компания, но и дума няма за срамния търг на ЧСИ Якимов, който с "нестандартния" си подход продаде на фирма на Пеевски земята, на която е изградена печатницата, но не и самата нея. Нито дума за нашумялата напоследък нова "инвестиционна перла" на Пеевски - Дореко комерс (собственост понастоящем на дубайската перачница), която като акционер в „Юрий Гагарин” -Пловдив беше встъпила и в дълга на печатницата към Партнер лизинг. Загубата от това засега е „само” 75 млн лева!

 

3. Продажба на активи в пъти под тяхната придобивна и текуща пазарна стойност като офиси на Генимекс, Хелт и Уелнес, Агрокомплект и др. Като правило, техни "бенефициенти" обикновено са мародерите от групата на Мондешки. Мондешки е друг приближен на Пеевски и участник в разговорите от „Яневагейт”.

 

4. Акциите на банката (малко под 6%) в светая светих на Пеевски – Булгартабак, чиято стойност в резултат на незаинтересоваността на квестори и синдици е паднала със 70% от техните нива през май 2014 г., т.е. загуба от над 28 милиона лева. Без да се отчита, че депутатът от ДПС може и да не реши да ги изкупи. А друг няма кой!

 

5. ИПК Родина, която е особено голяма експозиция. Обезпечението – 55 000 кв. м недовършена сграда, с нови проекти и разчистена 40 дка площ на Цариградско шосе с възможност за застрояване на до 150 000 кв. м ново строителство. По реални пазарни оценки, стойността на този проект надхвърля 120 милиона лева в този му вид. В момента фирма, свързвана с Пеевски се опитва да овладее и този актив.

 

6. ЗАЛА УНИВЕРСИАДА с прилежащ терен от 15 дка. Интересът на Пеевски (а и на пратньорът му Борисов), винаги е бил към терена (включително и чрез скрито участие в собствеността чрез подставени лица), за чието регулиране не е намерено време и решение, независимо от дългогодишното финансиране на ремонтите на залата и нейната текуща поддръжка - над 25 милиона лева, заедно с платената цена за приватизацията й. Само пазарните оценки на прилежащия парцел при параметрите за застрояване в района надхвърлят 20 милиона лева.

 

7. ДУНАРИТ. Нито дума не се споменава, че има висящо производство за увеличение на капитала с една-единствена цел – погасяване на задължение на цитираната фирма-краен собственик Хедж инвестмънт с 60 милиона лева. В същото време, с действията си по оспорване на цесиите на Дунарит в съда - съгласувани с групата на Пеевски, същите тези герои дават възможност на никому неизвестната фирма Виафот да придобие контрол над стратегическото предприятие, без да е вложила и стотинка. Разбира се, офшорката не притеснява нито министър Караниколов, нито ДАНС, нито Прокуратурата. Не е ясен и механизмът на прехвърляне на правата от предишния кредитор „Миролио” на офшорката.

 

8. АВИОНАМС. Авионамс беше "продадена" на нередовен търг на държавната ДКК на цена поне 2,5 пъти по-ниска от нейната реална стойност. Съвсем естествено е изпълнителният директор на фирмата-собственик да подаде жалба срещу това. Неговият интерес е погасяването на задълженията на фирмата-майка към КТБ, което очевидно колидира с интереса на групата около Борисов, огледала се в печалбата от договор, сключен единствено само в резултат на дейността на мениджмънта на Авионамс и активната роля на собственика (Хедж инвестмънт), въпреки противодействието на първото правителство на Борисов (2009-2013 г.) и „сериозните усилия“ да се провали договора с НАТО от неговото второ правителство. (Това за сведение на Пеевски, който щял да осветява нередностите при овладяване активите на КТБ...)

 

9. ВИВАКОМ, НУРТС, ТЦ-ИМЕ, ЕФВ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ
Това е най-сложната конструкция. В тази схема има и международно участие – групата високопоставени функционери от Руската банка ВТБ. Чрез манипулирания от руската банка търг и при съучастието на българските им помагачи братя Велчеви, Красимир Катев и Спас Русев, е окраден най-големият актив, придобит чрез финансиране от КТБ. Активна роля в тази кражба имат и българските институции КЗК, КОНПИ (Пламен Георгиев), както и синдиците на КТБ. Крайната цел е една – да се създадат максимално тежки условия и недопускане до участие в т.нар. търг на стратегически инвеститори, които да платят реалната пазарна цена. Мисля, че е обществена тайна #КОЙ контролира държавните институции и в чий интерес работят те.

 

Единствено и само заради съдебните дела, заведени от Косарев, е спряна тази гигантска манипулация. Само това не позволява директната препродажба на компанията на трети лица, която би донесла минимум 600 милиона лева печалба на т.нар. явни и недотам явни акционери. За техните методи може да се съди по изтеклата информация за продажба на пакет от акциите на самата компания Виваком с цел рефинансиране на т.нар. собственици. За безобразното източване на компанията в посока футболни клубове, 4G проекти и пр. други, да не говорим.

 

Подобно е положението и с НУРТС, придобит почти безплатно от Виваком. В този актив са инвестирани над 240 милиона лева, а сега е разменна монета за узурпаторите на Виваком при отношенията с правителството за улесняване на кражбата на самия телеком. Вместо да си търсят плащанията от БНТ (дължаща около 40 милиона лева за излъчване в периода 2014-2016 г.), новите "собственици" и КРС правят поредните нагли нарушения на европейската директива за дигитализация, което вероятно ще донесе нови санкции на България. Друг е въпросът, защо синдиците не подкрепиха търсеното от предишния собственик на НУРТС разваляне на договора за продажба на НУРТС на ВИВАКОМ, още повече, че промените в Закона за банковата несъстоятелност им дават основания за това. За тяхно сведение, почти цялата инвестиция в НУРТС е индиректно финансирана от широко споменаваната И ЕФ ДЖИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ (над 60 милиона евро). Дълбоко таените надежди за доказване, че банката е източвана чрез нея, вече се провалят.

 

Вместо за над 1,2 милиарда лева за 77% от Виваком и 100% от НУРТС, тандемът Пеевски-Борисов, чрез подконтролните им КЗК и КОНПИ "подари" този актив за по-малко от 100 милиона лева.

 

10. Последствията от лошата политика, водена и от представителите на БНБ (квестори), и на ФГВГ (синдици) по отношение на цесиите, са катастрофални. В резултат на това се контролират значителни активи, придобити на минимална цена чрез вътрешни цесии. Чрез първоначалното им разрешаване, а след това оспорване, се създадоха предпоставки за "криене" на активи от страна на цесионерите с цел запазване на интересите на кредиторите си (първоначално одобрените цеденти).

 

Подобни са случаите с Петрол (вложени над 400 милиона лева), с Телиш-Кастра Рубра (вложени над 70 милиона лева), с ХКИ Костенец (вложени над 100 милиона лева), Русенска корабострителница (вложени над 120 милиона лева). При изброяването им не претендирам за изчерпателност. Изглежда проблеми нямат само групата на ликвидаторите – случаите с цесиите с групата на ПЕЕВСКИ, Техномаркет и пр.

 

От съдебните битки между банката и цедентите печелят цесионерите. По-конкретно:

11. ПЕТРОЛ – чрез цесии и прихващания в банката са влезли не повече от 70 милиона лева. Остатъкът от близо 330 милиона лева изглежда блян. Особено след като стана известно, че апетит е проявил отново Пеевски. Тогава и търговските партньори на ПЕТРОЛ (а се говори и партньори на Пеевски в строителния бизнес) променят условията и правят нещата още по-сложни. И Прокуратурата изкарва любимото оръжие – ОПГ. Освен ако Пеевски не бъде „омилостивен” с едни 50 млн – не е ясно в каква валута. Такава е неговата оферта. Тогава може и проблемите на Гриша Ганчев да намалеят. А дори и в съмнителния поръчков доклад на SPV-то на Аликс Партнърс е отбелязано, че е отказано предложение на Ганчев за сетълмент с банката от 120 милиона долара.

 

Подобни криминални драми се разиграват и с много други активи.

 

Допълнителна информация  

Сред частните съдебни изпълнители името на Стоян Якимов е най-често срещаното в медийни публикации. Освен че Якимов е в съвета на КЧСИ, той е и любимият съдебен изпълнител на Делян Пеевски. Той е и предпочитан от синдиците на КТБ.

 

Името му постоянно се появява в статии по темата „КТБ“.

Именно Стоян Якимов обяви на публична продажба имота и сградите, в които се намира новата печатница на Делян Пеевски. При това на 15 пъти по-ниска цена от сумата, за която те са били ипотекирани в КТБ. Якимов ги обяви с началната стойност от 2.314 млн. лв. След острата обществена реакция съдебният изпълнител бе принуден да свали обявлението за публичната продан от страницата си и да пусне нова обява – вече с цена от 4 390 751,20 лева. Продажбата на печатницата вероятно е заради дългове на лизингово дружество „Партнер лизинг“, което в края на октомври 2013 г. под формата на обратен лизинг купува от свързаната с Пеевски „Принт трейдинг“. Очакванията са имотът да бъде придобит от свързано с „успелия млад мъж“ дружество отново и вече освободено от тежести.

 

Якимов се прочу  със сагата „Авионамс“. Заради дълг към КТБ акциите на „Хедж“ в „Авионамс“ бяха продадени от частния съдебен изпълнител на Държавната консилидационна компания. (ДКК също е под контрола на Пеевски.) Тази операция обаче е обжалвана в съда. Въпреки това Бойко Борисов се хвали при всяка възможност, че заводът е държавен, което е откровена лъжа.


Пак Якимов е частният съдебен изпълнител, който продава под данъчната му оценка ипотекиран в КТБ имот на фамилията Мондешки – от тесния кръг на Пеевски. Става дума за офис от 192 квадрата, който е възложен от Якимов за 280 000 лв. Купувач се оказва дружеството „Солид 85″ - фирма на брата на Момчил Мондешки – Младен.

 

Имотът се намира в най-скъпата част на столичния квартал „Лозенец“. Момчил Мондешки пък е познат като ”посредника на Пеевски“ в много съмнителни начнания. Нашумя покрай случая „Белведере“ и „Яневагейт“, когато името му изплува от записите на разговорите между „двете каки“, които той убеждава, че е доверен човек на Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски.

 

Всеки средно интелигентен човек може да прецени за какви лъжи и манипулации става въпрос в т.нар. писмо на Делян Пеевски до някои медии.

 

Истината е, че Пеевски в момента се опитва да отклони вниманието от американското разследване по закона „Магнитски” за случая „КТБ” и Цветан Василев. Името му и това на главния прокурор Цацаров вече бяха „осветени” като участници в погрома срещу банката. Очаква се да бъдат разкрити ужасяващи факти на корупция. Затова депутатът е седнал да пише.

 

Ето с тези хора и далавери се обвързва все по-здраво ГЕРБ и лидерът й Бойко Борисов. Защото едва ли има човек, който да вярва, че всички тези сделки могат да се случат без височайшето рарешение на премиера.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6710 |17.01.2018 ГЕРБ се обозначи: Застава зад закона на ДПС и Пеевски за банките . 4| 6870 |11.01.2018 Първан Симеонов за Фрог: ДПС е политическа опозиция, но икономически партньор на ГЕРБ . 4| 7922 |22.12.2017 Страхил Делийски за Фрог: Следващата коалиция ще е ГЕРБ, ДПС и БСП . 15| 8350 |26.11.2017 Фанфари на четвъртия когрес на ГЕРБ, ”въздържали се” и ”против” няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads