Реклама / Ads
0| 28293 |10.06.2022 ПОЛИТИКА

Германски медии: Трифонов изглежда работи задкулисно за продължаване на клептократския стил на управление

.
Слави Трифонов Източник: БГНЕС
”Трифонов изглежда работи задкулисно за продължаване на клептократския стил на управление”, пише ФАЦ. А според ТАЦ още по-лошото е, че сегашните сътресения може да върнат Борисов на власт. Коментари в германските медии:
 

Беше само въпрос на време да се разпадне четворната коалиция на либералния български премиер Кирил Петков, пише германският "Тагесцайтунг" (ТАЦ) в коментар, посветен на правителствената криза в България, предава DW. Като една от причините за оттеглянето на популистката партия "Има такъв народ" (ИТН) от управлението на страната се посочва обстоятелството, че премиерът Петков се опитва да бъде решен историческият спор със съседите от Северна Македония и да бъде вдигнато ветото на София срещу Скопие. Този аргумент обаче е измислен и смешен, посочва авторката на публикацията Барбара Йортел. Шефът на ИТН, шоуменът Слави Трифонов, и преди е показвал, че политиката не е неговата сцена - и че поемането на отговорност и уважението към волята на избирателите не са му присъщи.

 

"Това вещае мрачни времена"

 

На Петков не му върви и с вечно гледащите към Москва социалисти от БСП, коментира по-нататък авторката. Сега БСП е готова да подкрепи едно правителство на малцинството на Петков. Неясно е обаче как и дали ще работи това. Затова не са изключени нови избори - четвърти поред от април 2021 насам.

 

За България това означава, че влиза във фаза на политическа нестабилност. А още по-лошото е, че едни нови избори може да върнат на власт дългогодишния премиер Бойко Борисов, чиито корупционни практики изкараха десетки хиляди на улицата през 2020 година. При нови избори резултата си може да подобрят и националистите. А това вещае мрачни времена - не само за Северна Македония, пише още Барбара Йортел в коментара си за ТАЦ.

 

Друг добър познавач на България, Михаел Мартенс от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ), смята, че не точно Северна Македония е причината за излизането на ИТН от управляващата коалиция. Истинската причина е друга: пари, пише авторът и добавя следния коментар:

 

Подозрения и взаимни обвинения

 

"Трифонов обвини финансовия министър Асен Василев в разхищение на средства и непрозрачна политика на разходите. Наблюдатели в София обаче свързват караниците в коалицията с друго: систематичните опити на политици от ИТН да саботират обещаната от правителството битка срещу корупцията. По-специално става дума за заобикаляне на контролните механизми при конкурсите за инфраструктурни обекти и при разпределянето на европейски пари, както и за назначенията в органите за борба срещу корупцията.

 

Изглежда, че всъщност Трифонов работи задкулисно за продължаване на същия този клептократски стил на управление, срещу който уж се бореше. Тези дни премиерът Петков заяви, че ИТН са поискали 3,6 милиарда лева за инфраструктурни проекти, като, според Петков, парите е трябвало да стигнат до съмнителни и подозирани в разхищения фирми, което е стара практика на корумпираните правителства в България. Премината бе една червена линия, заяви на свой ред и финансовият министър Асен Василев и увери, че правителството няма да допусне кражби и безконтролно харчене на държавни средства".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7159 |08.06.2022 Слави Трифонов: От днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тая коалиция, на тая агония. Това е! . 0| 11053 |22.03.2022 Германски експерт: Руските ”Кинжали” в Украйна са предупреждение към Запада . 18| 32187 |10.09.2021 Първан Симеонов: Изглеждаше, че Слави Трифонов чупи всичко, но нищо не се счупи . 3| 6744 |26.08.2021 Първан Симеонов: Корнелия Нинова е един от малкото хора,които могат да си говорят със Слави Трифонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads