Реклама / Ads
31| 11140 |26.04.2023 ПОЛИТИКА

Силни страсти, ожесточени дебати и обиди в пленарна зала: Появи се и определението ”Коцето Късопи*ков”

.
Източник: личен архив
Силни страсти, ожесточени дебати и обиди в пленарна зала, където повече от час продължава обсъждането на един член от Правилника за дейността на Народното събрание. Градусите се нажежиха след като издателят Манол Пейков, който е депутат от ”Продължаваме промяната - Демократична България” нарече Костадин Костадинов - ”Коцето Късопи*ков”.
 

Размяната на остри реплики дойде след обсъждането на идеята да има или не комисия за семейните политики (идея на ПП-ДБ бел.ред).

 

Очаквано групата на "Възраждане" съзря в това предложение на "доносническа България", както Костадинов нарича ДБ, защита на интереси на НПО-та.  

 

На това изявление реплика взе Явор Божанков, който пък припомни, че "жената на Копейката" взима пари с НПО от "зла чуждестранна верига".

 

В изказване Костадин Костадинов нападна Божанков, че за 15 минути сменил лява с дясна партия. След това на трибуната излезе Манол Пейков, който призова групата на "Възраждане" да се държи възпитано в зала, защото и хората в ПП-ДБ имали въображение за измисляне на креативни имена. Депутатът използва едно такова - "Коцето Късопишков".

 

След това Костадинов се засегна и поиска лично обяснение, в което нарече Пейков "простак", "доносник"  и "утайка" и дори се закани, че той щял да "изхвърли утайката". След размяната на реплики в зала напрежението в НС се изостри, заради което председателят парламента Росен Желязков даде почивка.

 

Така заседанието бе прекъснато, а същинската законодателна работа продължава да буксува.

 

След края на почивката Желязков наложи забележки на Пейков и Костадинов.

 

Припомняме, че педложението за отделяне на спорта в самостоятелна комисия, с което на практика да има две отделни комисии – по спорта и по въпросите на децата, младежта и семейството, дойде от Никола Минчев от ПП-ДБ. Вчера по време на заседанието си временната комисия по правилника не подкрепи това предложение и запази броя на постоянните комисии. 

 

В пленарната зала Минчев отбеляза, че вчера по време на заседанието на временната комисия се е видяло, че няма мнозинство, което да подкрепи направеното предложение за създаване на нова комисия и са направили предложение в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта да се добави „семейство“ и да стане Комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта.

 

От своя страна Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН) направи предложение от името на парламентарната група всяка комисия да бъде гласувана поотделно дали да съществува, защото по думите му броят на комисиите е "ненужно завишен".

"Възраждане" подкрепиха предложението на Йорданов, но му припомниха, че в 47-ото НС именно по тяхна инициатива са се "раздули" както правна, така и бюджетна комисия, „за да се намести по един депутат от ИТН“.

 

Илина Мутафчиева от ПП-ДБ пък помоли семейството да бъде включено в комисията. По думите ѝ политиката за семейството е ключова по отношение на демографската криза.

 

Това, че са допускани грешки, включително и от нас, не означава, че трябва да правим същите. Аз нямам точно спомен как бяха разпределени тогава нещата и дали е било по наше предложение да „наместим наш човек“ честно, но си спомням, че много несправедливо разпределихме председателите на комисиите, коментира той.

Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) припомни, че вчера във временната комисия за правилника на парламента е било постигнато съгласие броят на комисиите да не се увеличава.

 

Цончо Ганев ("Възраждане") се обърна към Мутафчиева, че представител на тяхната нова коалиция е казал защо искат да раздуят щата и направят нова комисия – "за да угодят на поредното НПО". Тя отговори, че е съгласна с тезата, че семейната политика е хоризонтална и е време народните представители да започнат да разбират този процес, и уточни, че предложението не идва от Национална мрежа за децата.

Да има или да няма Комисия по конституционни въпроси - това е въпросът

Депутатите спориха дали има нужда от постоянна Комисия по конституционни въпроси.

 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че към момента не вижда предмет за дейност на такава комисия, защото няма внесен проект за промени в Конституцията. Той предложи създаването на временна комисия за конституционни въпроси, ако такъв проект бъде внесен.

 

Атанас Славов (ПП-ДБ) припомни, че е бил председател на Комисията по конституционни въпроси в предходния парламент, а Карадайъ е бил неин член.

Тя проведе три заседания, включително за промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Искрено се надявам това Народно събрание допълнително да уплътни работата на тази комисия с внасянето на проект за изменение на Конституцията, надявам се, не само от една парламентарна група, каза Славов.

 

„От това, което слушаме, разбираме две неща – тази комисия се прави, защото, може би, ще има промени или за да се произнася преди Конституционния съд по предмета на работа на Конституционния съд. Така излиза“, коментира Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група на ДПС.

 

По думите му във всеки парламент се наблюдава "разслояване" на комисиите по предмет. 

 

„Достатъчно е комисиите да се занимават с постъпилите законопроекти, работа е на председателя на парламента да прецени в коя комисия въпросният законопроект да бъде разгледан“, отбеляза Цонев.

 

Категорично се противопоставям на идеята Народното събрание да не излъчи Комисия по конституционни въпроси. Всички ние многократно сме заявявали, че искаме да правим конституционни промени, самата група на ДПС предостави проект за изменение на Конституцията. Смятам, че Конституционната комисия може да се занимава и нейният предмет да бъде всяко тълкувателно решение, например на Конституционния съд, и неговите последици спрямо законодателството, което ние приемаме. Само за последните две години Конституционният съд се произнесе неколкократно по темата съдебна реформа и разследване на главния прокурор, коментира Атанасова от ГЕРБ-СДС.

 

Според "Възраждане" пък такива комисии са абсолютно "безпредметни".

 

Дневният ред предвижда още народните представители да обсъдят проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.

 

Временната комисия за изработване на проект на правилника прие на заседание вчера председателят на Народното събрание да организира координационни срещи с председателите на комисиите веднъж месечно. Народните представители, които са хабилитирани преподаватели във висши учебни заведения, запазват заеманата от тях длъжност и могат да продължат да упражняват преподавателската си дейност или да ползват неплатен отпуск до края на пълномощията им по споразумение със съответното висше учебно заведение, прие още временната комисия.

 

Зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски излезе на парламентарната трибуна и разкритикува вицепремиера Атанас Пеканов, който по програма трябваше утре да се яви на изслушване пред депутатите по темата с парите от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). В писмо до председателя на законодателния орган обаче вицепремиерът по европейските средства е помолил изслушването му да бъде отложено поради командировка в чужбина от 26 до 28 април, както и да бъде отложен срокът за писмени отговори на въпроси, зададени на 19 април, и всички други устни и писмени въпроси, които биха възниквали в посочения период.

 

В молбата му социалистите съзряха бягство от отговорност и отказ на Атанас Пеканов да си изпълнява конституционните задължения, поради което Свиленски поиска от Росен Желязков да провери в колко часа е полетът на вицепремиера днес и кога се прибира в България.

 

Тук провеждаме изслушване и защитаваме интересите на българските граждани. Не провеждаме разпит на министри. Разпит на министри вероятно ще се наложи да се прави след разпускане на служебното правителство от други институции, посочи Свиленски.

 

След това депутатът от БСП помоли, ако "Пеканов го е страх да дойде", вместо него на изслушване утре да се яви министърът на енергетиката Росен Желязков, отново във връзка с ПВУ. Той помоли Росен Желязков да провери и командировките на всички министри, които са отказали парламентарен контрол за петък.

 

Преди това Любен Дилов от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) положиха клетва като народни представители в началото на днешното заседание на парламента. Петър Петров заема мястото на Лена Бориславова като депутат от ПП-ДБ от 24-ти МИР - София. Миналата седмица пълномощията на Бориславова като народен представител бяха прекратени по нейно желание. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11922 |04.03.2022 Вицепремиерът Асен Василев: След кризата с министър Янев излизаме по-силни, никой не спря Тагарев . 2| 6764 |15.11.2021 Политологът Петър Чолаков: Най-силният коз на ”Продължаваме промяната” е, че протяга ръце във всички посоки . 0| 7586 |30.07.2016 Илияна Йотова: БСП има три варианта с много силни кандидатури . 16| 5872 |09.04.2015 Р. Кънев: ДПС стреля срещу най-силния министър в кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads