Реклама / Ads
14| 8547 |05.06.2019 ПОЛИТИКА

Холандия ни „реже“ за Шенген заради корупцията и нелегалната миграция

.
Стеф Блок
Холандия ни „реже“ за Шенген заради корупцията и нелегалната миграция. Това стана ясно от думите на холандския външен министър Стеф Блок, който се срещна днес с Екатерина Захариева.
 

България е една от държавите, които охраняват външната граница на Европейския съюз, а Холандия е една от основните дестинации за нелегалните мигранти. Холандия зависи силно от добрия граничен контрол на външната граница на Европейския съюз. Чухме за споделеното желание от българското правителство България да стане член на Шенген.  Ние разбираме това желание, но се надявам, че и вие ще разберете, че и холандският народ знае за големия брой мигранти, които достигат до нашата държава. Той трябва да е уверен, че ще има изключително силен и безкомпромисен контрол на външната граница преди да приеме България в Шенген, посочи Стеф Блок.

 

Попитан какво е необходимо, за да получи България подкрепата на Холандия за влизане в Шенген по въздух и море, Блок заяви: "Впечатлен съм от постигнатия прогрес. Министър-председателят ми показа многобройни снимки от съоръженията, които охраняват границата ви, но има още една част, свързана с граничния контрол – как се справя правителството с корупцията, какъв е подходът към трафика на хора, има ли допълнителни системи, които са внедрени за борба с трафика на хора и корупцията. В тези области смятам, че има нужда от допълнителен напредък. Трябва да има по-стриктна система в това отношение, заяви Стеф Блок.

 

Премиерът Бойко Борисов и Стеф Блок обсъдиха актуални въпроси от дневния ред на Европа, както и теми от взаимен интерес, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

На срещата беше подчертано, че България продължава да следва целта си да бъде възможно най-близко до интеграционните процеси в ЕС. Министър-председателят Борисов изтъкна, че присъединяването към Шенгенското пространство и към еврозоната са сред основните приоритети на страната ни и подкрепата на Нидерландия е ключова.

 

"Това ще гарантира пълноценното участие на България в съвместните европейски усилия за адекватно справяне с всички предизвикателства, свързани със сигурността на външните граници на ЕС", подчерта премиерът Бойко Борисов. Mинистърът на външните работи на Кралство Нидерландия отбеляза, че страната ни успешно се справя с опазването на външната граница на Европа. В хода на разговора Бойко Борисов заяви, че запазването на целостта на Шенгенското пространство изисква последователни усилия в две ключови области – засилване на контрола върху външните ни граници и подобряване на функционирането на системата за предоставяне на убежище.

 

По време на срещата беше отбелязан и напредъка на България по реформите в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. "Оценяваме доброто сътрудничество с Европейската комисия по този въпрос и очакваме от нашите европейски партньори също да оценят нашите добри резултати, както и нашата решимост да продължим процесите по необратим начин", каза министър-председателят Борисов.

 

По време на разговора премиерът Бойко Борисов заяви, че България високо цени подкрепата на Нидерландия за кандидатурата на страната ни за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и очакваме конструктивна помощ за започване на преговори възможно най-скоро. Подкрепа очаква и страната ни във връзка с кандидатурата за седалище на Европейския орган по труда.

 

Конструктивното двустранно сътрудничество също беше акцент в разговора между българския министър-председател и министър Стеф Блок. Засилването на партньорството беше обсъдено в контекста на 110-та годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Нидерландия.

 

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че е изключително важно Нидерландия да остане водещ инвеститор в страната ни, като се запазят позитивните тенденции в двустранната търговия и да се разширят възможностите за присъствие на български продукти на холандския пазар. През 2018 г. стокообменът между двете страни е 1.994 млрд. евро.

 

Износът за Нидерландия е 774.3 млн. евро, което бележи ръст с 17.1% спрямо 2017 г. Вносът е 1,220 млрд. евро, което с 9.8% повече. За периода 1996-2018 г. преките инвестиции от Нидерландия в България са 7.8 млрд. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на ПЧИ в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 12212 |13.07.2018 Григор Лилов: След Шенген - отказ и за чакалнята на Еврозоната . 11| 6034 |12.07.2018 Захариева пред ”Известия”: Холандия и Франция ни спират за Шенген . 6| 7100 |08.02.2018 Ген. Атанасов: Общите ни пари отиват при олигарсите, а това отлага Шенген . 3| 5657 |08.12.2017 Станишев: Скандално е, да не сме в Шенген и да има още изчерпан механизъм за оценка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads