Реклама / Ads
8| 6763 |09.05.2023 ПОЛИТИКА

Христо Панчугов пред Фрог: Предложението на Борисов е опит за уйдурма

.
Предложението на Борисов не е опит за постигане на съгласие, а за уйдурма. Така поставен този кабинет може да бъде подкрепен от всеки. Шансът да се получи сбирщина от странни експерти в името на това да има политическа власт е голям.
 

Това заяви пред ФрогНюз политологът Христо Панчугов по повод коментара на Бойко Борисов от партийната централа, който днес заяви, че ГЕРБ ще предложат правителство с първия мандат. Името на премиера ще стане ясно утре, но пред медиите лидерът на ГЕРБ заяви, че няма изисквания към личностите, а кабинет ще бъде сглобен с онези, които са готови да го подкрепят. 


Ето и цялото интервю: 

Господин Панчугов, какво видяхте в пресконференцията на Бойко Борисов в партийната централа днес? Лидерът на ГЕРБ каза интересни неща - че няма изисквания към личностите, които да влязат в състава на бъдещ кабинет и ще сглобява Министерски съвет с онези, които се съгласят да дадат подкрепа и да споделят отговорността. Какво означава този празен лист и каква е неговата цел? 


Не мога да си го представя. Това граничи на безотговорност. Да напомним, че тук не става за каквото и да е правителство, а за такова с ясен политически дневен ред, способно да изведе страната ни от кризите. Шансът да се получи сбирщина от странни експерти в името на това да има политическа власт е голям и не мисля, че болшинството от граждани ще го подкрепи. 

Кой би подкрепил нещо такова изобщо? 


Така поставен - може да бъде подкрепен от всеки. Често сме говорили, че управлението, което не е между ПП-ДБ и ГЕРБ носи имиджови щети, потенциал за политически скандали и шантаж и необходимост да се обясни защо се управлява с БСП и ДПС. Един подобен сценарий казва “Не ми пука за властта и кой ще управлява, важно е да спрем кризата”. Това не е достатъчно силен аргумент обаче, за да се обясни защо се прави това управление. 

Това по-голяма имиджова щета ли ще нанесе на замесените? Срещите, които ГЕРБ проведоха с всички партии в Народното събрание, показаха, че Борисовата партия има допирни точки по различни въпроси с всички формации. Това означава ли, че на пръв поглед идеологически различните “Възраждане” могат да влязат в една такава формула с празен лист? 


Подобен сценарий означава всичко. Това не се прави така. Интересно е кой ще бъде предложен за премиер в сряда. Предложението на ГЕРБ изисква много политическа гъвкавост и човек, който ще носи тази отговорност постоянно, да може да обясни защо нещо се е случило или не е. Името му не е без значение. 

Възможно ли е такъв човек да бъде “сготвен”? 


Разбира се, че може. Затова и този, който се нагърби с такава задача, ще покаже каква е крайната цел. Очевидният въпрос е за щетата. Няма обяснение защо извън конкретните политики биха постигнали съгласие формациите. А това не е опит за постигане на такова, а е уйдурма - предложихме ви предишният път лица, които бяха близки до всички партии и не ги подкрепихте, сега даже няма да ви предлагаме. Въпросът никога не е бил за “просто някакво управление”, а в националните приоритети и кризите, които са около нас да се поеме отговорност. Това са политически въпроси, а не “Дайте да съберем едно мнозинство”. Това е несериозно. 

Колко лесно могат ГЕРБ да продадат това на избирателите си? Веднага можем да предположим, че реториката на Борисов би била: ние бяхме толкова отговорни, че не сме искали участие във властта и конкретни министерства, дадохме възможност, за да извадим България от кризите. 


В този разказ би повярвал само той и това не върши работа. Изненадва ме този ход. Все съм виждал неща в българската политика, но такова не очаквах. Не мисля, че ще свърши работа. 


интервю на Джесика Вълчева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4984 |08.05.2023 Илиян Василев: Росен Христов с поредните изцепки в Народното събрание . 7| 8312 |04.05.2023 Любомир Аламанов: Как протичат интервютата с представители на ГЕРБ през последните седмици . 2| 4011 |30.04.2023 Зорница Илиева: Предстоящите президентски избори са ключови за бъдещето на Турция . 31| 11117 |26.04.2023 Силни страсти, ожесточени дебати и обиди в пленарна зала: Появи се и определението ”Коцето Късопи*ков”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads