Реклама / Ads
5| 10169 |11.04.2023 ПОЛИТИКА

Даниел Смилов пред Фрог: Ако Борисов е шеф на ПГ на ГЕРБ, това ще е сигнал към ПП-ДБ

.
Ако ГЕРБ решат Бойко Борисов да е председател на парламентарната им група, това ще е сигнал, че искат да се отива към нови избори. Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът Даниел Смилов.
 

Ето и цялото интервю:

Господин Смилов, утре е първият ден на 49-тото Народно събрание, след като президентът Румен Радев реши да го свика. Смятате ли, че държавният глава бърза? Появиха се твърдения, че добра възможна дата би била след Великденските празници. 

 

Да, не е ясно защо е цялото това бързане. Най-вероятно Радев иска да пришпори процедурата. В такава ситуация, в която няма яснота дали ще се създаде правителство, се създава впечатление, че президентът бърза към нови избори и ново служебно правителство. 

Защо смятате, че е така? 

 

От самото бързане. Така или иначе няма ясна формула в момента. Партиите в парламента не са показали, че е налице такава. Вярно е, че е възможно президентът да иска да създаде някакъв допълнителен натиск върху партиите да създадат правителство, но ми се струва, че няма нужда и смисъл от това бързане в Страстната седмица. 

Какво очаквате, че ще се случи с избора на председател на Народното събрание утре на фона на тази привидна обреченост на новия парламент? Предишният път този въпрос занимава депутатите около три дни и се стигна до огромни скандали. 

 

Най-разумно би било този избор да се отложи за след Великден. Няма спешност председателят да бъде избран още утре. Ако има готовност между партиите, и това може да стане. Но ако няма, добре е процедурата да се отложи. 

Кой ще е основният залог за съставяне на правителство? 

 

Има твърде много варианти за съставяне на правителство. Ако ГЕРБ имат желание, биха могли да го направят. Варианти има в коалиция с “Продължаваме Промяната” и “Демократична България”. Вярно, това бе отхвърлено, но ако ГЕРБ искат такова правителство, биха могли да предлагат условия и отстъпки, при които ПП-ДБ биха се съгласили. Дори да не се стигне чак до там, може да се обмислят варианти за правителство на малцинството, което е толерирано по някакъв начин.

Това би сработило при игра на кворум. 

 

Единият вариант е този. Другият е чрез въздържане или жестове. Но наистина парламентарната процедура е гъвкава и дава много варианти. Трябва да видим ГЕРБ какво ще сложат на масата и като предложение за правителство, и като жестове. 

 

Има и опции с други партии, които също са възможност за ГЕРБ - открита коалиция, коалиция между някои от партиите - ДПС и подкрепа на БСП и ИТН. Според мен вариантите не са изчерпани, не са обсъждани, не са извадени аргументите. Струва ми се, че президентът по-скоро трябваше да стимулира такава дискусия, а не да тръгва към свикване на Народното събрание. 

Тоест Радев не им дава време? 

 

Да. С тези 4-5 дни по време на празници едва ли нещо ще се реши. Това, което ми се струва разумно, е да се стимулира разговор по всеки един вариант, който съществува. 

Утре ще бъде интересен ден. Борисов ще бъде депутат. Какво очаквате да се случи? 

 

Нищо кой знае колко особено няма във факта, че Борисов е депутат. Интересно би било дали той ще стане председател на парламентарната им група и дали той ще изнася речите. Интересното е, че ако той изпълнява тези функции, това ще направи взаимодействие с ПП-ДБ по-малко вероятно. Това би било потвърждение на тезата, че за Борисов съставянето на кабинет е негова реабилитация. 

Това кой ще изберат от ГЕРБ за свой председател ще е сигнал? 

 

Ще бъде знак, да. Ако изберат такъв тип поведение, най-вероятно това означава, че биха искали или коалиция с други партии, или да се отива към нови избори.

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6785 |05.04.2023 Социологът Елена Дариева пред Фрог: Хората, гласували с ”Не подкрепям никого”, са повече от тези за ИТН . 13| 9356 |03.04.2023 ”Алфа рисърч” , ”Галъп” и ”Тренд” при 100% извадка: ПП-ДБ стопява преднината на ГЕРБ-СДС, ”Възраждане” излизат трети . 7| 4533 |31.03.2023 Политологът Даниел Смилов: Опасна е приказката, че след вота в неделя ще има нови избори . 12| 8746 |29.03.2023 Проф. Минчо Христов пред Фрог: Кандидатите за депутати се интересуват само от собственото си его и как да забогатеят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads