Реклама / Ads
5| 6186 |18.03.2010 ПОЛИТИКА

Янев осъди арменския геноцид с парламентарна декларация

.
Партията на Янев внесе декларация в парламента, в с която се осъжда официалната позиция за целенасоченото насилие срещу арменския народ между 1915-1917 г. и да признае за геноцида, извършен от властите в Османската империя.
 

По повод визитата на Министъра на външните работи на Република Турция Ахмет Давутоглу и във връзка с изявлението на турския министър-председател Реджеп Ердоган, който обяви в медиите, че Турция е готова да екстрадира 100 хиляди арменци, народните представители от ПП „Ред, законност и справедливост” внесоха официално в деловодството на парламента Декларация на Народното събрание на Република България за осъждане на арменския геноцид.

Целта е да се постигне обща оценка за тези трагични събития и да се даде ясен знак в защита на историческата истина, така както това бе направено от Комисията по външни отношения в Конгреса на САЩ и редица европейски държави.
Предоставяме ви пълния текст на проекта, внесен от Яне Янев днес в 10:30 часа в парламента:

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Народното събрание на Република България
по повод геноцида над арменския народ от властите в Османската империя

Турският геноцид над арменския народ е едно от най-зловещите престъпления срещу човечеството в новата история.
За да бъдат разбрани в тяхната дълбочина и цялостен смисъл действията на турската власт срещу арменския народ от началото на 20-ти век, следва да се има предвид, че по същество те представляват зле прикрита, но целенасочена политика за цялостно изтребление на арменския етнос в изконните му териториални предели – от планината Арарат до Анадола. Турското правителство е целяло да настани в тези земи множеството мюсюлмански бежанци от Балканите. В този смисъл наглед несвързаните насилнически действия срещу арменците в периода 1915-1917 г. представляват добре обмислен от властите план, включващ организирано депортиране под военни конвои на арменците, целенасоченото им избиване и малтретиране както от редовната войска, така и от башибозук, в това число извършване на побои, изнасилвания и грабежи над мирното арменско население, и отнемане на арменските земи и имоти от техните собственици. Това е система на физическо, икономическо и морално унищожаване на арменската етническа общност, зловещ резултат от която са близо милион и половина избити арменци само за няколко месеца.

Предвид тези факти,
Четиридесет и първото Народното събрание на Република България,
като приема неоспоримостта на фактите, доказващи насилственото и целенасочено изтребление на над 1 500 000 арменци от властите в Османската империя през периода 1915 – 1917 г.;
като взема предвид, че насилието срещу арменския народ през Първата световна война е определено като геноцид от Европейският парламент и от редица държави-членки на ЕС като Белгия, Холандия, Гърция, Италия, Литва, Полша, Словакия, Франция,
като осъжда геноцида над арменското население,

ДЕКЛАРИРА:
1. Изразява несъгласие с официалната позиция на турското правителството за непризнаване на целенасоченото насилие срещу арменския народ в периода 1915-1917 г.

2. Призовава Република Турция да преосмисли своето отношение към историческите истини по време на Първата световна война.

3. Определя изтреблението и насилственото изселване на арменския народ от властите в Османската империя като геноцид.

4. Заявява императивната необходимост посочените исторически събития да бъдат отразявани обективно в документите, публикациите и публичните изявления на всички институции, граждански организации и медии в Република България.

5. Приема, че опазването и поддържането на паметниците на българското и арменското религиозно и архитектурно наследство в Турция трябва да се разглежда като част от по-широка политика, насочена към опазване на културното наследство на европейската цивилизация.

6. Изисква от българското правителство да обвърже позицията си в преговорите за членство на Република Турция в Европейския съюз с признаването от Турция на арменския геноцид.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 8022 |18.12.2009 На Атанасовден Я. Янев съди генерал за 100 бона . 20| 6762 |27.05.2009 БСП блокирала разследване за връзката на Я. Янев със службите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads