Реклама / Ads
38| 7313 |12.05.2021 ПОЛИТИКА

Игор Федик специално за Фрог: Държавният секретар на САЩ в Украйна с подкрепа и препоръки

.
През миналата седмица на работно посещение в Киев бе държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Това посещение, което някои в Украйна вече успяха да нарекат „историческо“, бе свидетелство за активизацията на контактите между Киев и Вашингтон след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън. То потвърди и последователността на новата администрация в поддръжката й за Украйна както по въпросите на вътрешните реформи, така и в противодействието на руската агресия.
 

Като начало е необходимо да се отбележи, че за Джо Байдън Украйна има съвсем различно значение в сравнение с неговия предшественик в Белия дом. За президента Тръмп Украйна беше някаква пречка за желанието му да установи дружески отношения със своя руски колега. Той не скриваше това като заявяваше например, че „отлично се е разбирал с президента Путин“ и, че двамата „са се харесвали един друг“. Тръмп казваше, че би искал Киев и Москва да се разберат и „ако това им се удаде, такова развитие би било отлично за целия свят“. За Байдън обаче Украйна е преден пост за сдържане на Путин, с когото предишният президент на САЩ толкова искаше да се разбере. И за да покаже поддръжката си за този форпост, а също и за да провери качеството на неговата работа, в Киев бе изпратен дипломатически десант начело с държавния секретар.

 

Блинкен и Украйна


.

Антъни Блинкен (вляво) със своя украински колега Дмитрий Кулеба

 

Навремето Антъни Блинкен бе част от екипа на президента Барак Обама. Тогава, както и сега, той работеше тясно с настоящия стопанин на Белия дом Джо Байдън. През 2014 г. Блинкен стана заместник-държавен секретар на САЩ. През март 2015 г. той посети Украйна и имаше разговори с висшето ръководство на страната. Тогава той заяви, че САЩ са „дълбоко предани на бъдещето на Украйна и на нейния успех“, а също и че „границите на бива да се променят със сила и ако ние позволим това, то ще се създаде прецедент не само тук, в Европа, но и в целия свят“. След това Блинкен неведнъж е говорил за пряката причастност на Москва към събитията в Донбас, наричайки местните сепаратисти „марионетки на Русия“. Когато Доналд Тръмп влезе в Белия дом, Блинкен загуби своята позиция в администрацията и неговата реторика се промени. Той дори публикува голяма статия в „Ню Йорк Таймс“, озаглавена „Време е администрацията на Тръм да въоръжи Украйна“.

 

Сега Блинкен отново е на власт. И въпреки постоянните заявления за поддръжка на Украйна във войната срещу Русия, той в същото време отбелязва, че Вашингтон иска стабилни отношения с Москва. „Ако Русия реши да действа неразумно или агресивно, ние ще отговорим. Но ние не търсим ескалация. Бихме искали да имаме по-стабилни и по-предсказуеми отношения“ – казва дипломат номер едно на САЩ.

 

Имайки предвид тези изявления на Блинкен, в навечерието на визитата в някои кръгове в Украйна имаше усещане, че този път САЩ ще опитат да намерят в Киев копчето за презареждане (перезагрузка), за да го пренесат и на срещата между Путин и Байдън, която трябва да се състои след месец. Но Блинкен разсея тези съмнения, поне на думи. Както каза министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба, държавният секретар на САЩ е обещал, че Вашингтон няма да се договоря с никого относно Украйна без участието на самата Украйна. „Такава динамика на отношенията между Украйна и САЩ не е имало никога през изминалите 30 години независимост… Той каза нещо много важно – че Украйна никога не трябва да се съмнява в САЩ и никога САЩ няма да се договарят с никого за Украйна без самата Украйна“. – заяви украинският министър.

 

Демонстрация на подкрепата

 

Както вече отбелязахме, посещението на Блинкен е свидетелство за запазващата се американска поддръжка за Украйна на този сложен етап от нейното държавно строителство. Това се отнася и за подкрепата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, за нейните стремежи да стане част от евроатлантическата и европейска общност, а също и за противодействието на руската агрессия. В лицето на своя държавен секретар Вашингтон изрази изрази солидарност с Киев и по въпроса за «Северен поток-2», а също така потвърди готовността на САЩ да вземе участие в «Кримската платформа». Както съобщи Дмитрий Кулеба, «по време на това посещение САЩ потвърдиха: първо, че те напълно подкрепят инициативата «Кримска платформа», второ – те ще бъдат представени на високо ниво на срещата на тази иницатива, трето – те поощряват и призовават другите страни също да подкрепят

 

«Кримската платформа» и да участват в нейната работа.»

 

Антъни Блинкен също така отбеляза, че САЩ и техните партньори работят активно над това Украйна да може да се защити от агресията на Русия. «Ние говорихме за заплахите, идващи от страна на Русия, ние наблюдаваме тези събития много внимателно и виждаме какво прави Украйна и какво й се случва, започвайки с откъсването на Крим и войната в Донбас. И ние виждаме, че на границата с Украйна сега има концентрация на руски сили, най-голямата от 2014 г. насам… Ние заедно с нашите партньори работим за това Украйна да може да се защити от агресията на Русия» - заяви американският държавен секретар.

 

Много важно в този контекст е обсъждането по време на посещението на въпроса за «алианса» и новите стратегически споразумения. Може да се предположи, че Украйна има шанс да получи статут на основен съюзник на САЩ извън НАТО, който предполага възможност за участие на Киев в съвместни отбранителни инициативи, а също така доставка на ограничени видове въоръжение.

 

Държавният секретар на САЩ имаше и кратка среща с ръководителя на Православната църква на Украйна митополит Епифаний. Тове е свидетелство за подкрепата, която страната получава от САЩ в нейния стремеж да има своя поместна православна църква. Всъщност с митрополит Епифаний нееднократно се е срещал и предшественикът на Блинкен Майк Помпео, който също подчертаваше важността на развитето на Православната църква на Украйна.

 

По време на посещението на Блинкен бе обсъден и още един немаловажен въпрос – предоставянето на финансова помощ за Украйна от страна на Вашингтон, включително по линия на Международния валутен фонд. Тази помощ ще зависи непосредствено от това доколко качествено ще изпълнят укаринските власти това, което американският гост определи като „важни поръки“.

 

«Важните поръки» за Киев

 

Както заяви Антъни Блинкен, САЩ гледат на процеса на реформи в Украйна значително по-широко, отколкото изглежда на пръв поглед. Затова от името на Вашингтон Блинкен за пореден път отбеляза важността на рестартирането на работата на Националния съвет по въпросите на антикорупционната политика, а също и необходимостта от провеждане на качествена съдебна реформа, като и от независимостта на органите за борба с корупцията. «Ние обсъдихме въпросите, свързани с изкореняването на корупцията… Говорихме за реформирането на институциите, все пак има множество различни интереси, които пречат на усилията на Украйна в реформите и борбата с корупцията. Тези интереси са свързани и с външни сили, такива като Русия, и вътрешни като олигарсите и могъщи личности, преследващи собствени тесни интереси… Затова борбата с корупцията е една от най-важните задачи за украинския народ» - заяви Блинкен на съвместната пресконференция с президента на Украйна.

 

Говорейки за важността на продължаването на реформите в корпоративното управление, Антъни Блинкен не можеше да на засегне «пикантната» ситуация, създала се около компанията «Нафтогаз», в която точно в навечерието на неговото посещение бе извършена смяна на ръководството. Това решение на украинското правителство очаквано предизвика негативна реакция у западните партньори на Киев. Посланиците на страните от групата Г-7 направиха изявление, в което се казва, че «корпоративното управление на подобни компании трябва да е свободно от политическа намеса», а от Държавния департамент на САЩ заявиха, че доверието в Украйна зависи от спазването на принципите за корпоративно управление, прозрачност и добропорядъчност при назначаването на кадри в енергийния сектор.

 

Още един не особено приятен момент от визитата на Блинкен в Киев бе публикуването на стенограмата от разговора на шефа на кабинета на украинския президент Андрей Ермак с адвоката на Доналнд Тръм Рудолф Джулиани, в хода на който Ермак обещава да отчете всички препоръки на Джулиани относно разследването, което би трябвало да удари по репутацията ан Джо Байдън – тогавашният главен конкурент на Тръмп на президентските избори. По време на срещата с Блинкен Ермак седеше редом със Зеленски, а самият украински президент се отклони от отговора на журналистическия въпрос за влиянието на Джулиани върху действията на украинските власти.

 

В заключение може да се каже, че посещението на държавния секретар Антъни Блинкен в Киев от една страна има наистина голямо значение относно подкрепата за Украйна и е своеобразен сигнал в навечерието на срещата на Джо Байдън с Путин. Но от друга страна – тази визита за пореден път показа на украинското ръководство, че то трябва да поработи сериозно, за да може освен на подкрепата на Вашингтон да разчита и на взаимно разбиране с Белия дом.


Игорь Федик, The New Geopolitics Research Network

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 93| 22912 |20.04.2021 Игор Федик специално за Фрог: Искат ли руснаците война? Или защо Русия трупа войски по границата с Украйна . 13| 13356 |05.08.2020 Григор Лилов: Компанията ”Бойко Борисов” АД пред фалит . 16| 17249 |21.04.2020 Григор Лилов: И фирмите на родителите на убиеца на Милен са нарушители . 14| 7609 |20.01.2020 Путин отстрани главния прокурор Юрий Чайка, сменя го Игор Краснов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads