Реклама / Ads
3| 4408 |17.03.2024 ПОЛИТИКА

Илиян Василев: "Южен поток" фалира заради неуправляемия политически риск от близък бизнес с Русия

.
Източник: БГНЕС
"Турски поток" е най-големият скандал, който разкрива целия механизъм на корумпиране на българския политически елит през енергийни сделки.
 

Това заяви пред БНР Илиян Василев, бивш посланик на България в Руската федерация.


"Южен  поток" фалира и не стана възможен заради неуправляемия политически риск от близък бизнес с Русия, обясни още той в предаването "Неделя 150".

 

"Путин окупира Крим, което стартира санкциите срещу него и "Газпром" нямаше как да набере капитал.

Схемата след това се вмени във вина на Борисов, който изобщо не е толкова значим, че да спира "Южен поток".

 

Накрая стана двойна щета, посочи Василев.







"Отказахме се от сигурния договор за транзит, по който Русия трябваше да ни плати един милиард неустойка, наляхме и пари, за да сторим "Турски поток".

 

В момента се намираме в особено остър етап на конфронтация между Запада и Русия. Не може да се гордееш с нещо, което историята опровергава.

 

 "Турски поток" не беше направен с икономическа логика.

 

Василев коментира и президентските избори в Русия.

 

Днес е третият и последен ден от гласуването. Предварителните резултати се очакват след 20 часа тази вечер, като наблюдателите прогнозират категорична победа на Владимир Путин. 


"Това не са толкова избори, колкото някакъв опит за публично-обществена клетва за вярност към президента. Другите трима кандидати са маргинални. Вероятно ще има над 80% подкрепа.







Въпросът е какво става в Русия след изборите.

 

Путин е на път да бие рекорда на Сталин, който е бил на власт над 10 хиляди дни.

 

След Путин има няколко варианта, но всички зависят от изхода на войната. Вариантът, при който Русия преминава към някакъв демократичен тип развитие, е много малко вероятен. Затова трябва да гледаме уроците на прехода при Елцин. 

 

След Путин вероятно ще има някакъв по-мек вариант, освен ако резултатите от войната не бъдат толкова тежки и трагични, че да доведат до центробежни тенденции. 







Украйна напипа слабото място - атаките срещу рафинериите. Така може да се смъкне нивото на снабдяване на вътрешния пазар. Русия няма откъде да вкара нито мазут, нито дизел, нито бензин.


Руската икономика не може да издържи тази война".

 

Той анализира и резултатите от изследване на "Галъп Интернешънал", според което около 30% от българите биха се били за страната си, същият е процентът на изразилите готовност да го направят и в Русия.

"В момента се води интензивна информационна война. В дадения случай се бъркат причина и следствие. Това е част от руската хибридна война". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3992 |16.03.2024 Мастило в урната, горящи бюлетини и коктейл "Молотов" - изборите на Путин срещнаха пречка /видео/ . 8| 4061 |15.03.2024 Настимир Ананиев: Вярно ли е, че са изтрити телефоните на Мартин Божанов, иззети от местопрестъплението? . 10| 7202 |14.03.2024 Евгений Кънев: Само си представете премиерът да каже, че има опасност от война с Русия и че България (като Полша) трябва да се готви . 2| 2772 |14.03.2024 Президентът отложи връчването на мандата заради кончината на Патриарх Неофит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads