Реклама / Ads
6| 5959 |01.08.2007 ПОЛИТИКА

Има ли във Варна бандити или само нагли западни журналисти?

.
Павел Гоневски, Лондон, в. "24 часа" ИСКАМ да се извиня на МВР, че не ги информирам за намеренията си. Със сигурност някои от грозните български истории, които достигат до Англия, са преувеличени. Тази от 27 юли е толкова фрапираща, че няма как да бъде измислица.
 
Историята, в която едни полицаи се нахвърлиха срещу най-уважаваната медия в света, защото засне опит за продажба на деца, и се запрепъваха да защитават продавачите, окончателно ме убеди, че има нещо гнило в България.

Етюдът с "подведения" от лошите западни журналисти ни лук ял-ни лук мирисал Хасан Хасан - Хари е гротескно повторение на пиесата с "провокирания" от подобни лоши западни журналисти Иван Славков-Батето.
Разликата е само в подозирания предмет на дейност на двамата нашенци, но именно тази разлика би трябвало да запали многобройни червени лампи в главите на гласоподаватели, медии и дори на политици.
Прикриването на готовност да се приемат няколко пачки срещу глас в МОК може и да мине за резултат от симпатии към червендалест балканджия с дебелашко чувство за хумор. Прикриването на готовност да се продаде дете на човек с криминално минало навява съмнения за мрачни и кървави подбуди.
В случая "Славков" обида за интелигентността на обществото бяха обяснения от типа „Филмът е бил манипулиран преди излъчването". Възможно е до подобни да се стигне и в случая „Хари".
Но може и да не се стигне. Полицаите или пък някой прокурор ще стигнат до извода, че няма данни за извършено престъпление. Това няма да е лъжа. Естествено, че няма извършено престъпление. Никой никъде никога не е твърдял, че има извършено престъпление. На този етап никой не е виновен за нищо. "Хари" е също толкова невинен пред закона, колкото и самите деца от филма. Ако имаше извършено престъпление, нямаше да се налага на ченгетата да лъжат, че репортерката от Би Би Си е уволнена - това щеше да бъде факт.
Ролята на подобен тип разследвания не е да предизвикат престъпление, а да проверят дали има сериозни причини да се смята, че вече е извършено или предстои да бъде извършено. Екипът на британската телевизия си е свършил работата перфектно. Филмът се намира в сайта на Би Би Си и може да бъде гледан от всеки.
Репортерите обаче не са връчили на българската полиция материалите от разследването си, за да предизвикат арести и шум в пресата. Целта, както винаги в подобни случаи, е да се обърне внимание на подозрителните действия на хора и да се подпомогне разследване от страна на правоохранителните органи. Естествено, във Варна подобно разследване няма да има. Варненските полицаи много добре знаят, че престъпност в града няма. Именно с цел да докажат, че там е рай и някой просто иска да ги омаскари, арестуваха няколко души. Сега, като стане ясно, че няма престъпление, те ще се тупнат в гърдите: „Нали ви казахме?"
Възмутително е, когато някой не си върши работата, а само имитира дейност. Трижди по-възмутително е, когато този някой е представител на полицията. Възможните причини за подобно поведение са общо взето две - ченгето или не си дава сметка за възможните последствия от бездействието, или е наясно, но не му пука. Ако е първото, е за уволнение като некадърник; ако е второто, е за затвора като съучастник. Защото продажбата на деца е сериозно престъпление. Не само защото е неморално, а и защото според статистиката в световен мащаб децата най-често стават жертва на трафик с цел да бъдат използвани като роби или като секс играчки. Но също така, както казва варненският Хари във филма на Би Би Си, за да им бъдат взети органите. И последното не е абстракция. То означава рязане на парчета месо от момиченца и момченца.
Склонен съм да вярвам, че в случая поведението на ченгетата не е продиктувано от зъл умисъл, а от желание да си запазят службата. Те вероятно основателно се опасяват да не би шефовете им да ги държат отговорни за наличието на престъпност в района им. Тук обаче е мястото на шефовете им: те трябва ясно да заявят, че важното е да се проведе професионално разследване, за да се предотврати разрастването (или появата) на престъпната мрежа.
Отричането няма никого да заблуди. Живеем в XXI век, филмът на Би Би Си може да бъде видян от всеки. А хората, ползващи интернет, няма вечно да си изкарват яда единствено по форумите. Сред тях има и полицаи, някои от които са ми приятели. Те също няма вечно безропотно и незаслужено да търпят общественото недоволство, предизвикано от безобразните действия на колеги. Защото предпочитат да разследват, а не да омаловажават сигналите за престъпления.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6386 |31.07.2007 На кого са нужни пожарникарските мерки в съдебната реформа . 3| 5813 |30.07.2007 Плоските данъци като симулация на реформи . 2| 5413 |27.07.2007 Застрашен ли е светският характер на турската държава? . 3| 5877 |26.07.2007 Фестивала на културното разнообразие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads