Реклама / Ads
9| 8363 |23.12.2019 ПОЛИТИКА

Ал. Йорданов: Македонските учени се интересуват от политическия вятър, не от фактите

.
Алeксандър Йорданов
Северна Македония настоя смесената комисия София - Скопие да прекрати работата си за 6 месеца. Какво се случва по спорните въпроси, които бяха обект на разговор в комисията - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше Александър Йорданов, евродепутат от ЕНП и бивш посланик на България в Северна Македония.
 

Комисията не се интересува от аргументите, от фактите, а накъде духа политическият вятър, категоричен е Йорданов.


Проблемът е ясен - България не иска нищо повече от това да бъде запазена, съхранена българската история такава, каквато е. Ние искаме просто един нормален, човешки и национален дълг към наши велики предходници, смята той.


Според Александър Йорданов, не би могло да се сложи краен срок за работата на комисията.

 

За последно напрежението между България и Северна Македония се повиши след като македонската академия на науките и изкуствата прие т.нар. Харта за македонския език, на която категорично и остро се противопоставиха българските академици. Те обявиха, че започват кампания за разобличаване на лъжите в хартата. С позиция излязоха и от ВМРО.

 

Припомняме, съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на

 

Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.


В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

 

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 8365 |23.06.2019 Александър Йорданов: Москва може само да се учи от България . 23| 11205 |11.12.2018 Ал. Йорданов: Каракачанов сутринта говори едно за Македония, вечер друго . 27| 12946 |29.03.2018 Александър Йорданов: Чашата преля срещу руската агресия . 5| 11154 |17.01.2017 Йорданов: Бъчварова няма да се запомни с нищо в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads