Реклама / Ads
0| 6271 |24.08.2022 ПОЛИТИКА

Иван Кръстев: Войната показа, че съществува украинска нация, различна от руската, и неин баща е Путин

.
Иван Кръстев Източник: стопкадър, bTV
Едно от нещата е, че много от руснаците не разбраха защо Съветският съюз се разпадна. За Путин това се превърна в лична трагедия. Както и да завърши тази война, тя показа, че съществува украинска нация, различна от руската. И в някакъв смисъл баща на тази нация е Владимир Путин. Само преди 10 години 70% от украинците имаха положително отношение към Русия и руския президент. Днес над 80% имат негативното. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV политологът Иван Кръстев.
 

„За да се вземе полуизпразненият Донбас, беше разрушен руският свят. Всички тези украинци, които днес воюват с Русия, няма да учат децата си на руски. Империите се раждат на бойното поле, но умират в книжарниците. У украинските книжарници повечето книги бяха на руски. Едва ли е трудно да си представим, че след 5 години в украинските книжарници няма да има никаква литература на руски език“, прогнозира той.

 

Иван Кръстев припомни, че в началото Путин е определил правителството на Зеленски като окупационен режим, но руските армии не са посрещани като освободители.

 

„В резултат на тази война Швеция и Финландия влизат в НАТО и границата с Русия се увеличава на 1400 километра. Говорим за ядрена война така, както не се е говорило в последните 45 години“, подчерта политологът.

 

„Мнозина се страхуват, че ако украинските войски започнат освобождение специално на Крим, не само на Донбас, рискът от ядрена война става огромен“, допълни той.

 

„Трябва да сме готови, че този конфликт ще продължи дълго и може силно да напомня за Корейския конфликт от 50-та година, в която изведнъж се появява някаква фронтова линия, която започва да прилича на граница. Граница, която обаче не е между държави, а е в смисъла на замръзнала военна граница“, каза още Кръстев.

 

„Това значи, че икономическата война, която тече, ще продължи дълго. Готовността за един по-различен свят от този, в който живяхме преди 24 февруари, е нещото, което ни е трудно да приемем, но по никакъв начин не можем просто да пренебрегнем“, обясни той и се запита:  

 

„Колко бързо свикнахме с трагедията, с това, че човешкият живот е драматично променен? Преди половин година такъв тип война, като тази в Украйна, изглеждаше невъзможна. Трябва да сме готови за такива невъзможни неща. Първият път беше пандемията, сега – войната“.

 

„Трябва да бъдем подготвени за една по-дълга война. И двете страни поставят много трудни условия за мирен договор. Тази война се промени дори две седмици, след като започна“, допълни Кръстев.

 

„Ужасява ме, че ще се появи една част на територията на Европа, в която няма хора, няма икономика, няма нищо. Има само разрушения от войната“, каза още политологът.

 

„В момента има очакване за ескалация. Смъртта на Дар Дугина кристализира определен тип напрежение вътре в рамките на режима в Русия. Мисля, че днес Дугин е по-влиятелен в Русия, отколкото беше преди 48 часа“, смята той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13956 |25.07.2022 Политологът П. Чолаков: Да не би някой да е очаквал Христо Иванов да поиска от колегите си два билета за ”Ку-ку бенд”? . 0| 7357 |31.05.2022 Експертът Юрий Федоров: ”Партията на войната” в Кремъл смята, че ”специалната операция” е провал. Какво предлага в замяна? . 0| 8482 |28.05.2022 Пореден удар срещу Иван Гешев от сръбския съд по казуса с Цветан Василев . 0| 10042 |19.05.2022 Италия с план за прекратяване на войната с пълна автономия на „спорните територии“ в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads