Реклама / Ads
0| 5553 |23.03.2007 ПОЛИТИКА

Издигането на медиците ни в Либия за евродепутати е опасна игра

.
Група уважавани личности от различни части на родния обществен и икономически спектър лансира своята инициатива българските медици, които са заложници на режима на Кадафи в Либия, да бъдат номинирани за евродепутати.
Борислав Цеков, www.btsekov.com

  Нямам съмнение в техните искрени и патриотични мотиви. Но се питам, дали тази идея няма да нанесе повече вреди, отколкото ползи на каузата за освобождаване на медиците. Ето кое ме кара да си задавам този въпрос.
Първо, опитът да бъдат буквално рекетирани партиите с искането „или включете сестрите в листите си, или сте предатели” е меко казано непочтен и несериозен. Защото със самото включване на сестрите в една или няколко партийни листи, те веднага се превръщат от национална в партийна кауза. Ако аз съм склонен да гласувам само заради тях дори с листата на БСП, то откъде накъде това да е валидно за мнозинството от избирателите. Защо ще бъдат поставяни те пред морална дилема дали да гласуват за идеи, каузи и личности от партията, на която симпатизират или да бъдат обругани като национални предатели, ако не гласуват с листата на партия, за която и посмъртно не желаят да гласуват по свои си съображения? И нима има наивници, които смятат, че като включат сестрите, примерно в листите на две-три партии, това ще изтегли масово гласоподавателите на останалите?
Второ, идеята за издигане на сестрите, като независими кандидати е опасно нереалистична. Това означава да бъдат организирани шест инициативни комитета, които да съберат отделни подписки, всяка от които по 10 000 подписа. Дотук нещата са изпълними. Но оттук нататък идват почти непреодолимите трудности. За всяка от тези кандидатури трябва да гласуват поне по 150 000 души, за да бъдат избрани. Доста наивно е да се смята, че сестрите ще съберат почти един милион гласа. При положение, че техните кандидатури не са подкрепени от стройна политическа машина от София до последното село. Че само докато разберат всички гласоподаватели, че сестрите са кандидати, изборите ще са отминали! И това не го знаят само тези, които не са се явявали на избори и не са печелили поне 100 000 гласа!
Именно това е най-голямата опасност – веднъж номинирани, медиците да не бъдат избрани. Или от да бъдат избрани само някои от тях. Това ще даде изключително силен коз на режима в Триполи, защото ще покаже с емпирични данни – брой гласове – колко е голяма обществената подкрепа за каузата на медиците у нас. Независимо, че подкрепата реално и безсъмнено е по-мащабна от евентуалните гласове, подадени в едни избори, числата и интерпретацията трудно ще могат да се оспорват. Когато ние казваме на международната общност, че българската общественост е единна в подкрепа на медиците, Кадафи мигом ще контрира – „това не е вярно, та те се явиха на избори и ги изгубиха!”
Въпросната инициатива е вредна и по една трета причина. За разлика от България, европейските общества имат засилен респект към институциите и подобен ход от българска страна трудно ще бъде разбран.
Могат да се добавят и още много допълнителни аргументи. Но и тези са достатъчни, за да разберем, че вътрешнополитическото заиграване със съдбата на сестрите, дори и когато изглежда на пръв поглед оригинално, може да има опасни и непредвидими последствия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 12924 |05.10.2022 Полина Паунова: Палавият фашага Копейкин лъже, защото е оставян да лъже . 7| 28405 |04.10.2022 Цвета Краянчева, Александър Симов и Антоанета Цонева няма да са депутати . 1| 2694 |04.10.2022 Любомир Стефанов: Има много вождове, а индианците стават все по-малко . 0| 3589 |03.10.2022 Боряна Димитрова от ”Алфа Рисърч”: Безпринципните коалиции стават такива с ужасен край или безкраен ужас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads