Реклама / Ads
0| 10604 |12.10.2016 ПОЛИТИКА

Израелски експерт: Ердоган може да радикализира мюсюлманите в България

.
Реджеп Тайип Ердоган
Турският президент Реджеб Ердоган може да радикализира мюсюлманите в България. За това предупреждава д-р Дан Шуефтан, директор на Националния институт по изследвания на сигурността към Университета на Хайфа в Израел, предаде Дарик.
 

Според него Ердоган е враг на България и страната ни трябва да бъде изключително внимателна в отношенията си със съседна Турция. Шуефтан смята още, че приемането в България на голям брой мигранти ще бъде грешка. Това по думите му ще доведе до нарастване на напрежението, спад в прага на толерантността и ще попречи на страната ни да достигне западноевропейския стандарт на живот.

 

България трябва да запази отношенията си със съседна Турция, но да бъде внимателна, защото съществува риск от радикализация на част от населението, посочи д-р Шуефтан: "Ердоган е опасен човек и трябва да го смятате за враг на България. Не казвам да спрете да търгувате с него или пък да го бойкотирате, но всяко предложение, отправено от Турция, дори да изглежда добро и да е примамливо, трябва да обмисляте и преглеждате още веднъж. Ердоган е много опасен мегаломан, който, ако не внимавате, ще радикализира турското население в България. Тези хора са привързани към България, но той е способен да радикализира част от тях в негова полза. Към този момент това не е проблем, но ако не внимавате, ще стане".

 

Д-р Шуефтан коментира и мигрантската криза. Според него страната ни не трябва да се поддава на натиск и не трябва да приема голям брой бежанци, защото това ще има негативни последици. "Ако под натиска на другите европейските държави допуснете голяма емигрантска вълна, това ще бъде историческа безотговорност. Какъвто и да е натискът на Германия и другите западни европейски държави да приемете дори една четвърт от мигрантите, ще е огромна грешка. Вие трябва да се противопоставите на това да се приемат голям брой мигранти като цяло в Европа, защото в момента, в който те вземат своя статут, от която и да е държава, те ще могат да дойдат в България свободно. Открито трябва да заявите, че не сте склонни да направите компромис с националната си сигурност, като приемете голям брой хора, които просто искат да подобрят начина си на живот. Ако допуснете това и мигрантите разберат, че в България се живее добре, милиони хора ще дойдат в Европа, а част от тях - и в България. Това ще промени начина на живот тук. Ще има насилие, прагът ви на толерантност ще стане по-нисък", добави той.

 

Според израелския експерт България трябва да извърви дълъг път, докато достигне стандарта на живот на Западна Европа. Приемането на бежанци ще забави допълнително този процес, затова не трябва да се подценява.

 

По покана на Дипломатическия институт Д-р Дан Шуефтан изнесе пред български и чужди дипломати и представители на академичната общност публична лекция на тема "Близкият изток в преход".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4141 |12.10.2016 Местан се срещна с Ердоган . 1| 4141 |11.10.2016 Експерт: Картелът на горива има политически гръб . 2| 4194 |10.10.2016 Путин и Ердоган със споразумение за „Турски поток“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads