Реклама / Ads
1| 8273 |07.07.2017 ПОЛИТИКА

Калоян Паргов: България върви към формално председателство на ЕС

.
Калоян Паргов
Очевидно България върви към формално председателство на Европейския съюз. Това заяви лидерът на БСП – София Калоян Паргов при гостуването си в предаването „Делници” по телевизия „Евроком”.
 
Според него, твърдението на премиера Бойко Борисов, че едва през септември ще има повече яснота около приоритетите на страната ни по време на европредседателството, съвсем ясно показва голямото забавяне в подготовката. Друго доказателство, според Паргов, са думите на вицепремиера Томислав Дончев, който призна, че ремонтът на НДК за целите на българското председателство на ЕС сериозно закъснява.

„Случващото се с НДК е само част от симптомите, които показват, че страната ни върви към неблагоприятен сценарий, твърди лидерът на столичните социалисти. - Има информация от Брюксел, че нашите партньори там са притеснени от скандалите в България и вече се замислят сериозно как ще ни поверят европредседателството от януари 2018 година. За съжаление, то се очертава да е формално. А ни е първото. Освен това се случва в много интересен период, в който преговорите по Брекзит са в разгара си. По същото време ще започне и обсъждането на бъдещата финансова рамка на ЕС. Това би бил много подходящ момент България да заяви своите виждания и да ги отстоява като водеща държава”.

Според Калоян Паргов, основният приоритет на България по време на предстоящото председателство на ЕС трябва да бъде сигурността. „Това означава да се преборим Европа да спре да ни натиска срещу пари да приемаме мигранти, обясни той. – Очевидно е, че българските граждани не желаят това и има силен отпор. Ясно е, че Патриотите, които са коалиционни партньори в управлението на държавата, няма да бъдат активни в тази посока. Оставаме само ние, от БСП, да защитаваме интереса на гражданите. Проблемът с мигрантите трябва да се решава в неговия зародиш, а не когато е свършен факт. Тоест, как да не ги допускаме, а не какво да ги правим, когато вече са влезли в страните от ЕС”.

Енергийното обезпечаване също е един от основните фактори за гарантиране на сигурността в страните от Европейския съюз, според лидера на столичните социалисти. „Имам предвид общата енергийна политика, а не само отношенията с Русия и двойния аршин, обясни Калоян Паргов. – За съжаление, България върви към загуба на едно от най-важните си предимства - фактът, че чисто географски е на кръстопът и възможността да бъде енергиен разпределител. Точно за това се готвехме дълги години, планирахме проекти, а сега се оказва, че всички започват да ни заобикалят. Турски поток не може да бъде съизмерим с Южен поток. И тук не говорим само за капацитет, а и за важна стратегическа и ключова роля в сферата на енергетиката, която България може да играе. Мисля, че все още не сме загубили напълно шансове. Все още ги имаме, всичко е въпрос на далновидна политика, а не тази, която води правителството в момента. Защото няма как да се получи само с посредничество между Меркел и Ердоган, какъвто и да е залогът за него”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5379 |07.07.2017 Тракийски съкровища от България гостуват в Норвегия . 2| 6110 |06.07.2017 Радев: България е застрашена от миграционната криза . 0| 5663 |07.07.2017 В. Чернева: Груевски пречи за договора за добросъседство между България и Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads