Реклама / Ads
11| 4785 |21.04.2021 ПОЛИТИКА

Корнелия Нинова: Не вярваме на думи, а на дела

.
Корнелия Нинова Източник: БСП
Продължаваме да работим моделът на ГЕРБ да бъде отстранен, подчерта лидерът на БСП.
 

Изказване от парламентарната трибуна на председателя на БСП Корнелия Нинова по повод отказа на „новите парламентарни субекти” да подкрепят мораториума, предложен от БСП върху действията на правителството в оставка.

 

Уважаеми български граждани,

Промяната започна след изборите на 4-ти април, но в никакъв случай не е завършена и не е направена. В сложната ситуация, в която се намираме, позицията на БСП е най-лесна,ясна, принципна и последователна. За четири години 5 пъти вот на недоверие срещу правителството на Борисов, напускане на парламента, заради погазване на демокрацията и парламентаризма, 1323 законопроекта или предложения по законопроекти, алтернативни на политиките на ГЕРБ.  Това са факти, които не могат да бъдат пренебрегнати и не се забравят. Така че всякакви опити да се внушава, че БСП и ГЕРБ могат да правят нещо заедно, са безпочвени и почиват на обективните факти, история и истината от последните 4 години. Очевидно сега има разместване на пластовете и неяснота в позициите на някои партии.

 

Уважаеми колеги от новите политически субекти,

Политиката на ГЕРБ оттук нататък е да създава хаос, нестабилност и несигурност в държавата. Не се поддавайте на тези провокации, които включително и тук ви устройват. Поведението на Борисов е ясно – той също е традиционно последователен и ще продължава да ни забавлява със скечове. Новите политически субекти не можете сами, защото не ви стигат гласове, но в същото време нападате БСП и отказвате нашата протегната ръка, защото смятате, че сме партия на статуквото. Очевидна липса на политическа мъдрост в този момент проявявате.

Ние никога не сме се месили в поведението на други партии и не сме давали съвети, но тъй като сега ни предизвикахте, ще си кажем мнението:

 

Първо – още в 44-тото Народно събрание заявихме, че Обединените патриоти са явни партньори на ГЕРБ, а скрито управляващият е ДПС. Четири години сме го повтаряли от трибуната. ДПС днес заявяват, че няма да управляват с ГЕРБ и няма да подкрепят БСП, защото са партии, загубили изборите. Ами те управляваха и с ГЕРБ, и с БСП. Понеслите негативи от това са именно ГЕРБ и БСП, а сега тръгват да управляват с вас, помислете си какво ви чака.

 

Уважаеми колеги от ДПС,

Като дърпате за опашката, ще си получите истината.

Докато ние тук се занимаваме с това, какво се случва с реалния живот в България. За 7-ми път ви го казвам – слушайте гласа на разума. Докато тече тук този безсмислен спор, този Борисов се окопава, и вие ще го върнете обратно с пълна сила и сега ще ви кажа защо.

 

Казвате, че всички искаме елеминирането на ГЕРБ – думи, думи,думи, зад които не стои нито едно конкретно действие, даже обратното. И недейте да твърдите, че БСП иска да разбие анти-ГЕРБ мнозинството.  БСП просто действа, не говори. Отхвърлихте предложението ни за мораториум – ваша воля. В понеделник подмениха цялата енергетика и часове след това БУЛГАРГАЗ поискаха увеличаване на цените със 17% със задна дата - това е реалният живот отвън. 17% във всеки дом, докато ние тук си прехвърляме обвинения кой кой е и за какво се бори. В понеделник за 24 часа Борисов, тук щу оставя една скоба може би с кого, с кой – въпреки че не е литературно правилно, овладяха цялото земеделие.

 

Питате ли се защо започват от енергетиката и от земеделието? Къде са средствата в държавата?

 

И така - в понеделник след всички енергийни дружества подчениха ръководствата на шестте държавни горски предприятия за 24 часа. На “Зем инвест”, на “Агроном инвест”, на “Напоителни системи”, на “Врана Еад” на “Агролес проект”, на “Рибни ресурси” и на “Сортови семена”. Ако бяхте ни послушали миналата седмица, без да спорим кой е по-прав, дали в тази точка или в оназ, и да вкараме мораториума това нямаше да се случи.

 

От ДПС сега ще ме репликират и ще кажат - не, щеше да се случи, защото тези конкурси са започнали отдавна. Не, нямаше, защото юристите знаят, че краят на конкурсите е вписването в агенцията. Ето това направиха за 24 часа. И затова не вярваме на думи, а на дела.

 

Ето, предложили сме ви действия - дайте да го спрем. Не искате новите политически субекти. Ваша воля, но вижте какво се случва. И позволете ми да допусна, че и в енергетиката, и в земеделието кадрите не са само на Борисов. Позволете да допусна, че там са и кадрите на ДПС.

 

Ето това причиниха за 24 часа за съжаление с ваша помощ. Не знам защо го правите. От неопитност ли, от инат ли, че го е предложила БСП. Нарочно ли, не знам. Вие си знаете, но е грешка. 

 

Не пожелахте да спрем концесиите. Знаете ли в момента какво се случва в Министерски съвет, в момента? Ето сега ще ви кажа - дава се концесия на добив на подземни богатства в находище “Орешака” в Пазарджишко. В момента се дава концесия за добив на подземни богатства в община Димитровград, Хасковско. В момента се дава концесия за морския плаж “Кабакум” във Варна. Ето сега, докато ние тук се караме кой е по-велик и кой иска повече да махне ГЕРБ, като че ли не е ясно това. И отново няма да гледаме днес мораториума. Е защо? 

 

Кой продължава и позволява Борисов да се окопава във властта и да се обогатява за сметка на българския народ? Ние не сме.

 

Както виждате не само на думи, а с документи и действия от десет дена настояваме за едно простичко нещо. Дълго ще говорим по Изборния кодекс, дълго ще правим комисия по ревизията, ще направим комисия за Росенец. Добре. Действия трябват, хора. Той ни се подиграва в момента. Той си действа, докато, позволете ще кажа, вие си чешете езиците. Ето нашите предложения са на масата. Ваше е решението с вдигането на ръката и с натискането на бутона къде ще се позиционирате. Защото едно е да излезете тук и да говорите красиви думи, друго е когато се стигне до решение и опровергаете собствените си думи. И не обвинявайте за това БСП. Пет пъти абсолютно добронамерено ви подадохме ръка без да искаме нищо - не искаме постове, не искаме министри. Не ви искаме нищо. Искаме този модел не просто да бъде пропукан както стана на 4-ти април. Искаме да бъде отстранен.  И да няма възможност да се върне. Не приемате това предложение - ваша си работа. Ние принципно, последователно, ясно и категорично продължаваме по този път.

 

По-рано от парламентарната трибуна лидерът на БСП настоя парламентът да разгледа законопроектите, които левицата е внесла в Народното събрание -  Закон за преизчисляване на пенсиите, Закон за семейните помощи и други законопроекти, свързани с подпомагане на младите семейства, децата и възрастните. Корнелия Нинова посочи, че предложенията на БСП решават спешни проблеми - едният законопроект ограничава безразборното харчене от Борисов и министрите му през последните дни на тяхното управление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5548 |20.04.2021 Станишев отговори на Нинова: Борисов “ме е молел да я махна”. Е, не го послушах и днес тя е председател на БСП . 4| 4453 |18.04.2021 Корнелия Нинова: Не вярвайте на политически брокери говорещи от името на БСП . 18| 5282 |16.04.2021 Нинова: Започна се, маските на протестните партии паднаха . 4| 4102 |15.04.2021 Корнелия Нинова: От нас се изисква не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения. Разум, а не емоция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads