Реклама / Ads

12| 3517 |02.09.2020 НОВИНИ

Нинова: Излизането от кризата е в три стъпки - машинно гласуване, оставка и честни избори

.
България се намира в тежка политическа, парламентарна, институционална и социално-икономическа криза и криза на доверието във властта. Вече два месеца хиляди българи протестират на улицата, искат промяна. Дотук се стигна в резултат на 10-годишното корумпирано, некомпетентно, задкулисно управление на Борисов. Той, решен да оцелее на всяка цена, днес предлага промяна в Конституцията.

Това заяви от трибуната на Народното събрание лидерът на левицата Корнелия Нинова.

 

Тя определи предложението не като промяна, а подмяна и печелене на време. Посочи, че това е посегателство върху устоите на държавността и на изконни човешки ценности

 

Ето и цялата позиция:

 

"За 10 години управление на Борисов и ГЕРБ бяха унищожени де факто социалната, демократичната и правовата държава. Сега искате да ги заличите и де юре. Само и само за да останете на власт, сте готови да хвърлите страната и в конституционна криза. С това предложение не се решава нито един от стоящите открити въпроси.

 

Политическата криза остава, протестът не спира, а се увеличава. Няма политическа формация, която да подкрепя безусловно тази промяна в Конституцията.

 

Парламентарната криза остава. Виждаме, че коалиционните партньори на ГЕРБ им извиват ръцете за необходимите подписи, като поставят неизпълними условия. Чухме, че дори депутати на ГЕРБ няма да подпишат този унизителен проект. Други партии в парламента си променят позициите през часове, вероятно водени от други мотиви. Трудно събирате тези 120 подписа, а 160 вече са невъзможни.


ГЕРБ и Борисов са в тотална политическа изолация, сами и борейки се за оцеляване, за още няколко месеца политически живот. Ние, от ПГ на „БСП за България“, както през всички години, така и сега, сме гарант за конституционен ред, държавност, социална, демократична и правова държава. Искаме да е ясно, въпреки всички спекулации, ПГ на „БСП за България“ няма да осигури нито един подпис от необходимите 120, а след това от останалите 160, за да стане факт подмяната, която предлагате. Няма да ви позволим, заради личните си властови интереси, да посегнете на държавността. За този парламент нашият приоритет е един-единствен – машинно гласуване. Ясно е, че правителството си отива, но преди това трябва да гарантираме честни избори чрез машинно гласуване.


Вчера вие отстъпихте от машинното гласуване и допуснахте поправка в Избирателния кодекс за дублиране с хартиени бюлетини. Призоваваме всички -протестиращите отвън, парламентарни и извънпарламентарни партии, българските граждани да се обединим и да не допуснем и следващите избори да бъдат откраднати и фалшифицирани. Протестът няма да има смисъл, ако допуснем фалшификацията на изборите, на която сме били свидетели многократно.


За нас този парламент е делегитимиран и има само една задача - машинно гласуване и разпускане. Правителството е с изчерпано доверие, оставането му на власт всеки ден задълбочава кризата в страната. Уважаеми българи, ние сме единствената партия, която за 4 години беше последователна и категорична опозиция на ГЕРБ, никога не сме управлявали открито или скрито с ГЕРБ. Отказахме им постове, издържахме на натиска, преди 4 години назовахме проблема - паралелна държава, задкулисие, сговор между тях и мафията. Тогава бяхме сами, сега вие сте по площадите на България със същите искания. Сега имаме обща цел - вие отвън и ние тук - парламентарният глас на хората, които искат промяна.


Обръщаме се днес към вас, ние ще бъдем категорични и ясни докрай с позицията си. Вие бъдете активни, но не и агресивни. Да не допуснем насилие и ексцесии.


Ясно, че „Борисов 3“ си отива. Сега ще започне парламентарна рулетка и преговори между партии. Заявяваме категорично, за да е ясно отсега-“БСП за България” няма да се възползваме от връчен мандат за съставяне на кабинет в този парламент. “БСП за България” няма да участваме в съставянето на нов кабинет в какъвто и да е вариант в този парламент по една-единствена причина- той е изчерпан.


Днес България има нужда от сигурност, стабилност, план за преодоляване на кризата и перспективност. Правителството на Борисов в това мнозинство е точно обратното - несигурност, нестабилност, нямат план за кризата и гарантират безперспективност на държавата. Те търсят изход за кризата само за себе си, ние за България - и то е в три стъпки- машинно гласуване, оставка и честни избори".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 17| 3905 |31.08.2020 Корнелия Нинова: Само машинното гласуване е гаранция за честни избори . 11| 5133 |30.08.2020 Корнелия Нинова: Чрез прекия избор трябва да спрем опитите за овладяване на партията . 11| 4692 |29.08.2020 Корнелия Нинова: Решени сме да сложим край на безогледната сеч на горите . 31| 7632 |28.08.2020 Радан Кънев: Кризата на българското правосъдие вече е тема на целия Европейски съюз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ