Реклама / Ads
1| 5726 |09.01.2016 ПОЛИТИКА

Красимир Янков: Прокуратурата да направи проверка за даренията в МВР

.
Красимир Янков
МВР е приемало дарения в нарушение на действаща заповед на министър, отговорна е Бъчварова.
 
Едва на 12 август 2015 г. има заповед, която разрешава даренията за МВР. Тя отменя заповед от 4 юли 2013 г. на тогавашния министър Цветлин Йовчев, с която се забраняват даренията за вътрешното министерство. Това означава, че всички приети дарения до 12 август миналата година са в нарушение на министерската заповед, заяви пред Радио „Фокус“-Варна народният представител от „БСП лява България“ Красимир Янков, който е член на вътрешната парламентарна комисия. Той бе категоричен, че отговорността за това е на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.
„Над половин милион годишно са заплатите за заместници, съветници, експерти и сътрудници. Същите тези високоплатени съветници не са обърнали внимание, че до 12 август миналата година министър Бъчварова нарушава заповедта за забрана на даренията в МВР. Ето това е ефективността от работата им“, посочи Янков.

„В тази връзка искам чрез Вас – медиите, да дам основание на прокуратурата да се самосезира за проверка“, посочи Янков и поясни, че в посочения период МВР е получавало различни дарения  – от автомобил „Мерцедес“, дарен от БНБ, до парични суми за горива, консумативи и резервни части,  дарени от общините и държавните енергийни дружества. „Бойко Борисов разпореди на кметовете да вдигат данъците – ето къде отива част от повишените данъци – за гориво на МВР. Очевидно е, че бюджетът на МВР не е разписан адекватно за покриване на разходите за отделните дейности - след като има необходимост от горива, от резервни части, средствата за които са дарени от общините. Излиза, че всички ние – българските данъкоплатци, плащаме два пъти за сигурността си, която обезпечава МВР. Веднъж през общините и държавните енергийни дружества и втори път - чрез бюджета на МВР, който е над милиард“, каза Красимир Янков.

Той припомни, че по време на предишното правителство бе изведен като  основен приоритет борбата с битовата престъпност – като най-голям бич за хората, особено в малките населени места, където кражбите на имущество, на селскостопанска продукция, са повсеместни. „Бяхме дори критикувани за това, че пращаме жандармерията в малките населени места, за да респектира потенциалните закононарушители. Днес какво се случва – малките общини са принудени да даряват пари за гориво на МВР, за да могат в известна степен да осигурят полицейско присъствие именно в тези невралгични места“, заяви народният представител от левицата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4913 |17.09.2015 Кр. Янков: Законът за МВР не е достатъчно адекватен за контраразузнаване . 6| 5605 |03.09.2015 Кр. Янков: На Борисов му е необходим човек за еднолични удари . 0| 5009 |23.07.2015 К. Янков: Дневният ред не е реформи, а повишаване благосъстоянието на обикновения човек . 0| 5523 |07.07.2015 Красимир Янков: Не бързайте с песимистичните прогнози за БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads