Реклама / Ads
0| 10463 |03.09.2022 ПОЛИТИКА

Кремъл държи все по-малко козове със ”Северен поток 1”. Ще кацне ли ”черен лебед” на Балканите?

.
В случая с руския газов шантаж срещу Европа заплахата въздейства по-силно от самото й изпълнение. Преди няколко месеца Русия беше в позиция да спре 30-40% от газовите доставки за ЕС. Но за да поддържа напрежението, тя трябваше да хвърля съчки в огъня, т.е. – да спира кранчето на все нови и и нови европейски държави и фирми. И Кремъл го правеше.
 

Огънят на енергийната криза в Европа наистина се разгоря буйно, но не чак толкова, че да обърне курса на Германия и да изпепели санкциите срещу Русия. Сега се оказа, че на Москва не й остават още много подпалки – през август делът на руския газ в потреблението на ЕС и Великобритания е паднал до 10,2%.


Стана ясно, че „Газпром“ няма да възобнови доставките по тръбопровода „Северен поток-1“, който беше спрян за пореден планов ремонт. Той и без това работеше само с 20% от капацитета си още от юли. Така че от началото на този месец делът на руския газ на европейския пазар пада до няколко процента. Кремъл държи все по-малко козове в ръцете си. И това вече се отразява върху цените на европейските хъбове – през тази седмица те падат неотклонно. Вчера нидерландския TTF затвори на 212 евро за мегаватчас за доставка през октомври, фючърсите за зимните месеци са около това ниво, а за септември 2023 г. – 155 евро за мегаватчас.


Потвърждавам прогнозата си от миналия месец, че цените в България ще бъдат най-високи през септември, след това ще започнат да падат, макар че няма да се върнат на нивата от преди година. Но все още не е изключено в нашия регион да кацне „черен лебед“ – Русия да спре газа и за Гърция. Тази заплаха си остава сериозна, докато не заработи терминала за втечнен газ в Александруполис.

 

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7891 |21.08.2022 Поптодорова: Убийството на Дугина показва вътрешна битка във властовите кръгове на Кремъл . 0| 7088 |17.07.2022 Критата от Кремъл жестока истина за обедняването на руснаците и фалита на Русия . 0| 7363 |31.05.2022 Експертът Юрий Федоров: ”Партията на войната” в Кремъл смята, че ”специалната операция” е провал. Какво предлага в замяна? . 0| 7868 |26.05.2022 Марк Кадин, руснак от Краматорск: Русия се държи като бандит, руснаците пълнят самолетите и бягат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads