Реклама / Ads
0| 7066 |17.07.2022 ПОЛИТИКА

Критата от Кремъл жестока истина за обедняването на руснаците и фалита на Русия

.
Ярослав Романчук
Кремъл е сигурен, че дори обедняването няма да промени отношението на руските привърженици на войната в Украйна. Матова не се съобразява с обедняването на населението, което обедняване вече е осезаемо. Затова Кремъл прави съвсем други залози. Чисто икономически санкции, фалит, трикратно увеличение на безработицата едва ли ще принудят Путин и неговите генерали да направят някакви отстъпки.
 

 А с натиска към други държави да плащат за газа с рубли беше такова тролене, за да се каже: „Ще ви принудим да спазвате нашите условия“. Нищо повече. Слава Богу, на Путин не му се получи. Това твърди в интервю за currenttime.tv икономистът Ярослав Романчук. Романчук е беларуски икономист и политик, бивш зам.-председател на Обединената партия на гражданите, главен експерт на Офиса за решения и резултати, отговарящ за икономическите реформи. Известният икономист напуска Беларус, преследван от режима на Лукашенко.

 

Ето неговият анализ:

 

„Вижте, Русия стигна до дефолт. Това е техническа мярка. Аржентина фалира може би 8 пъти през последните 20 г. Това не е нещо ново. В Русия 3% от населението, което е близо до потоците от енергия и ресурси, живее доста добре. Парите в хазната все още стигат за поддържане на силовия апарат – това интересува Путин. Всичко това убива средната класа, убива онези хора, които нямат достъп до валута, до пазари, до традиционни източници на доходи. А онези 70% от руснаците, които не са живели добре и досега… те си остават орки, зомбирани от телевизия, пропаганда, сляпо вярващи, че Путин води свещена война.

 

Последствията ще са ужасно тежки: банките функционират в замиращ режим, не се емитират облигации, правителството харчи парите за война, а остават все по-малко. Много скоро просто няма да има пари. Всичко това унищожава кредитната история, репутацията. Дмитрий Медведев зови руснаците да не теглят спестяванията си в банките и да ги държат в рубли. Това е много тъжно, защото вече по-малко от 40% от хората имат някакви влогове въобще. Репутацията на Кремъл и руското правителство е нулирана. Следователно, от гледна точка на това, което очаква един обикновен руснак, това е, че няма да има пари за закупуване на вносни компоненти и суровини, няма да има пари за закупуване на компоненти за производството на лекарства. И човек вече е принуден или да надплати за нискокачествени национални или беларуски, или да плаща прескъпо на черния пазар. Броят на качествените стоки и асортиментът рязко намалява. Правителството ще е принудено да въведе допълнителни данъци.

 

Ако в началото на 2022 г., преди войната, руснакът е харчил 42% от доходите си за храна, сега ще харчи 75-80%. А какво да правим с останалите разходи - това е режимът на затягане на коланите.

Вижте какво става с рублата. Тя е във фактически фалит. В края на 2021 г. обменният курс беше 74-75 рубли за долар. Днес няма пазарен курс, но купувате долара за 150-200 рубли. Защото това е пазарния курс.

Сега денонощно работи печатницата за пари, но това ще вдигне инфлацията скоро до 70%. Това е седем пъти повече, отколкото през 2021 г. Може би ще бъде и 100%, и 200%. Следователно тази борба между генералите и тези, които искат да печатат пари, от една страна, и технократите в руските коридори на властта ще се ожесточи.

Чух от доклада, който прозвуча на срещата при Путин, оценката на инфлацията в случай на някакъв базов сценарий - беше 69,72%. Ето 70% - това може да се случи през 2022 г., ако няма подобрение на ситуацията. А подобрение няма да има. Девалвацията ще бъде 280-300%! Това е ценностна преценка, защото все още няма основни данни за точна прогноза. Че ще бъде много по-лошо, че Русия ще бъде откъсната от финансовия пазар в резултат на фалита, е съвсем очевидно. Ако вземем парите, които руснаците имаха в ценни книжа на руския пазар, то в края на 2021 г. те имаха около 550 милиарда долара в еквивалент. Днес мисля, че сумата е под 100 млрд. Тоест 400 млрд. долара вече са изядени от войната, която Русия започна срещу Украйна. Това означава, че ако руснаците идваха в магазините и купуваха бутилка мляко за 50 рубли, то вече плащат за нея 85-90 рубли. Инфлацията е индикатор за кошница от стоки и услуги. Нещо ще поскъпне два-три пъти, нещо ще поскъпне с 20-30%. Но като цяло 70% е прогнозата на шефа на Централната руска банка. Това ще удари най-много държавните служители, пенсионерите и бедните, защото сте отишли ​​в магазина с 1000 рубли - имали сте една кошница, а след инфлацията кошницата ще стане три-четири пъти по-малка. Съответно тези рубли се обезценяват всеки ден.

Има един много точен критерий - всички тези хора, които получават фиксиран доход в рубли, те са най-уязвими. Това са учители, лекари, пенсионери, студенти, които получават стипендии, държавни служители – тези хора, които не могат да управляват доходите си и да конвертират част от тях във валута, разбира се, те са вече тежко ударени. Получат заплата в края на месеца, а цените растат цял ​​месец. Това се нарича „инфлационен грабеж на населението“. Това става в Русия.

Какво става с Централната банка на Русия? Пазарът на ценни книжа беше погребан, забравете за него. Има хора, които спекулират с факта, че ако купите [ценни книжа] днес, можете да спечелите след година. Но предполага се, че ако войната свърши, репарациите ще бъдат изплатени и той някак си ще оживее. Но това е ужасно спекулативно рисково нещо. Какво може да направи Централната банка? Може, първо, да ограничи обменните транзакции като цяло, може да има съдебни дела за покупки с приоритетен внос, може да има квоти, може да има различни видове забрани, може да има комисионни при теглене на валута или конвертиране в долари. Има много инструменти за теглене на пари от населението и неговите икономически субекти, но същността им е една и съща: да се намали желанието на населението да купува долари и като цяло да извършва доларови транзакции. Централната банка може да печата рубли, но не може да печата долари, така че всички ще бъдат принудени да работят за рубли. И инфлацията ще прехвърли част от тази покупателна способност на рублата към правителството. Ето как работи механизмът на отнемане на покупателната способност и изземване на пари от населението чрез инфлация и девалвация.

На фона на това, което виждаме от Украйна, как украинските градове са бомбардирани, как хората умират в Украйна всеки ден в момента, всички приказки за икономиката в Русия изглеждат някак богохулни в момента. И всички разговори: кога руското население ще се почувства обедняло? И може ли това обедняване да спре военните действия? Отговорът е: Не, обедняването няма да спре военните действия. Военните действия ще бъдат прекратени само със сила. Северна Корея, Венецуела, Иран, Съветския съюз - всички тези примери показват, че население, което няма пълна информация и чието критично мислене е изключено, няма да разбере стойността на свободата, демокрацията и мира през хладилника и през стомаха. 25-30 милиона руснаци вече усещат обедняването сериозно. Става дума за регионите. Москва и Санкт Петербург ще го усетят последни. Всичко зависи от това колко бързо руските търговски структури успяват да установят контрабандни потоци през Казахстан, Киргизстан и други страни.

Хората предпочитат да купуват долари по 150 рубли, но да имат сигурна валута под дюшека. Ще става се по-зле. Путин разчита на т.нар. „руски патриотизъм“, но това все по-малко работи“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7325 |31.05.2022 Експертът Юрий Федоров: ”Партията на войната” в Кремъл смята, че ”специалната операция” е провал. Какво предлага в замяна? . 0| 32300 |29.03.2022 Григор Лилов: В Кремъл сериозно се обсъжда евентуална употреба на неутронна ядрена бомба . 46| 10137 |23.03.2021 Отговорът на Кремъл: Ще изгоним двама дипломати от българското посолство в Русия . 66| 12277 |09.04.2020 Костов: Президентът Радев повтаря позиции на Кремъл за кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads