Реклама / Ads
23| 5096 |13.12.2014 ПОЛИТИКА

Кунева: На България може да се има доверие в Европейския съюз

.
България ще стане част от Шенген, когато сме готови и се получи потвърждение от всички държави-членки, това заяви в предаването „Седмицата" на Дарик заместник министър-председателят по координацията на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.
 
„Няма по-правилен отговор от този. Не мога да ви посоча дата, за съжаление. Имаме добра оценка от страна на Комисията, имаме подкрепяща декларация от Европейския парламент. Миналата седмица бяхме на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който също каза, че стои политически зад приемането. Има няколко държави, които, както те казват, има формулиран проблем с доверието в българската съдебна и правоохранителна система. Те искат да получат два положителни доклада и докато не видят такива два последователни доклада, няма да дадат зелена светлина за Шенген", обясни Кунева.

Тя заяви, че прави опити да раздели механизма за оценка на съдебната система и Шенген, защото по думите й те не са свързани.

„Когато се говори за доверие, центърът на тежестта е преместен върху това съдебната система да разпознае отговорността си. Това е основното, което липсва в България. Ние обаче имаме други аргументи за доверие, които аз няма да се колебая да изложа, когато става дума за доверие по теми, свързани с енергетиката, където България е твърдо за Европейския енергиен съюз и където ние показваме доста стриктна дисциплина. Тема, свързана с бюджетния дефицит. За разлика от други държави и дори големи икономики, ние правим една много стриктна процедура, за да можем да се върнем в границата на 3-процентен бюджетен дефицит, при положение че страната е с тежки проблеми и въпреки това ние го правим. Тоест на България може да се има политически доверие в Европейския съюз. Моята задача е да го покажа", допълни Меглена Кунева.

Според нея едва ли България ще получи положителен доклад по Механизма за сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешния ред.

„Няма как да е положителен, защото точно в областта на съдебната система и правоприлагането ние нямаме успех, който е съпоставим с друга една страна, която има същия механизъм и това е Румъния", допълни Кунева.

По отношение на дебата за случайното разпределение на делата Меглена Кунева заяви, че две години има такъв проблем, има и сигнали, че това разпределение не се случва случайно.

„Знаем къде е точно тясното място - между системата, която прави разпределението на делата, и след това прехвърлянето на паметта по нататък. Има едно тясно място в тази поредица от събития, където може неща да се промени", каза тя.

Кунева сподели, че е силно критична към това, че Висшият съдебен съвет не е взел мерки и няма реакция по проблема.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5440 |04.12.2014 А. Гълъбов за Фрог: Путин изнудва ЕС и натиска България с „Южен поток” . 26| 5309 |04.12.2014 България няма да е разменна монета между Русия и Запада! . 52| 12818 |02.12.2014 Коритаров за Фрог: Путин даде сигнал за държавна дестабилизация на България и ЕС . 22| 7044 |02.12.2014 Путин спря Южен поток заради България в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads