Реклама / Ads
1| 4809 |09.12.2015 ПОЛИТИКА

Лидерът на БСП: Против сме разделянето на две колегии на ВСС

.
БСП в парламента
„Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ сме против разделянето на две така наречени колегии на ВСС, защото той е орган за управление на съдебната власт, орган за администриране и няма място професионалната биография на неговите членове да бъде критерий при разпределянето, тъй като това противоречи на непроменен принцип на Конституцията, че във ВСС участват и преподаватели по право и адвокати”.
Това заяви председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков в НС. По думите му това е нормално, защото обществеността трябва да има присъствие.

В тази връзка лидерът на БСП подчерта, че разбирането за колегия е неприсъщо за такъв тип орган. „Другото би означавало- НС  да направи свои колегии, МС също да направи колегия, силова или силовашка колегия- с отбраната, вътрешните работи да направят и една земеделско-екологична колегия, която да измества решенията по същество на конституционния орган”, даде пример Миков. Той заяви, че разделянето на такъв принцип ще доведе до затваряне на системите вътре в себе си – съдийската и прокурорската система, ще намали вътрешния взаимен контрол и възпиране. „Именно заради това органът е от 25 души, за да има повече мнения. Пороците на съдебната система ще се упражняват по-лесно, когато органите са по-малко. Много по-лесно ще е въздействието в един орган, който е от 10-12 души. Много по-малко прозрачност ще има в правилата на действие на тези органи, ще се затрудни администрирането на съдебната власт, тепърва ще има дълъг процес на пренастройване”, обясни последствията Миков. По думите му внесените промени връщат функционирането на управлението на съдебната власт назад.

Депутати искат да се отмени правото на прокуратурата срещу незаконосъобразни актове

Михаил Миков определи като странни някои от предложенията. „Не мога да разбера как има народни представители, които искат да се отмени правото на прокуратурата да предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове”, заяви той. Лидерът на БСП поясни, че предложението е направено от народните представители Атанасов, Кънев, Корман Исмаилов, Иванов. „Как може да има народен представител, който да предложи прокуратурата да няма инициатива за отмяна на незаконни актове на общинските съвети, на кметовете. Тоест да остане състоянието, при което прокурорът ще седи и ще гледа как се приемат незаконосъобразни актове и няма да реагира”, обясни ситуацията Миков. По думите му тези промени ще създадат условия за исторически регрес в това, което България е правила по глава правосъдие и вътрешни работи, което е предмет на верификация и партньорство то ЕК. „Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще гласуваме против това, защото смятаме, че то връща България назад и не води до реформиране на системата, а напротив – до задълбочаване на проблемите в нея”, категоричен бе Михаил Миков.

Михаил Миков се обяви срещу избора на членове на ВСС от квотата на НС да става с две трети мнозинство

„Явно е, че този парламент търси две трети мнозинство, за да може повече групи да участват в пазарлъка по избор на ВСС. Ние като опозиционна група бихме имали интерес също да участваме в този пазарлък, но това е вредно за конструирането на органа”. Това заяви от парламентарната трибуна при обсъждането на промените в Конституцията председателят на БСП Михаил Миков. Той предупреди, че ако се приеме предложението две трети да избират членовете от квотата на НС,  има сериозен риск с високите мнозинства блокиращо да се търгува. „Очевидно днес това се прокарва като платформа в Конституцията - всяка група да има по един представител и да направи търговията с всенародното консенсусно мнозинство. Това е целта на такава промяна, а малките групи го подкрепят, заради обещаното им да се включат с по един човек в някоя от квотите някъде по пътя”, обясни Миков. Той бе категоричен, че по никакъв начин не може да се обоснове подкрепата на едно такова мнозинство.” Очевидно задкулисната търговия трябва да измести ясната отговорност на мнозинството при избора на членове на ВСС. Няма да подкрепя такова решение”, завърши Михаил Миков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5652 |05.12.2015 Нестимир Ананиев: АБВ уж подкрепя кабинета, а гласува против него . 10| 5019 |26.11.2015 Плевнелиев, Първанов и Борисов. Единство и борба на противоположностите . 28| 6422 |28.09.2015 Плевнелиев пак против патриарха за бежанците . 21| 7563 |02.09.2015 Атанасов: Кунева и Лукарски не щат да приемат, че Радан е лидерът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads