Реклама / Ads
0| 4939 |12.04.2016 ПОЛИТИКА

Хр. Иванов: Членове на ВСС опитват да осигурят на Цацаров доминация в Съдийската колегия

.
Христо Иванов
Много бих искал да не се стига до напускане на Висшия съдебен съвет заради промените в Закона за съдебната власт.
 

Това каза бившият министър на правосъдието Христо Иванов по БНР. Според него моментът е преломен и има два варианта – тотално овладяване на Съвета от съдебната номенклатура или формиране на колегия, в която тази номенклатура няма да има абсолютно мнозинство.

 

Скандалите продължават  и  ще продължават. Аз обичам да ги сравнявам с температурата в един болен организъм, която е израз на имунна реакция. По същия начин, докато има хора, които във ВСС, макар и в малцинство, оказват съпротива на действията на съдебната номенклатура, предвождана от главния прокурор, това означава, че някой не се е примирил и в този смисъл аз много бих искал да не се стига до напускане на ВСС.

 

Въпросът сега е как ще бъдат подредени 11-те представители на парламента в НС, коментира Иванов. Следващият път, когато парламентът избира членове на ВСС, те ще трябва да посочва за коя колегия е номинацията, а за настоящия състав от парламентарната квота това не е направено и Съветът трябва да направи тази подялба, обясни Иванов. Разумното решение е тези, които са били съдии, непосредствено преди да станат част от ВСС, да отидат в съдийската колегия, обясни той: Това е разумното и осигуряващо стабилитет разрешение, но то не може да осигури онова достатъчно мнозинство и надмощие на лобито на главния прокурор и на съдийската номенклатура в бъдещата съдийска колегия. Поради което, очевидно подмолно, текат опити и очаквания чрез натиск и различни безпринципни ходове да се прокара друго разделение, така, че някои от лоялните на главния прокурор членове на ВСС, независимо от това, че няма разумно обяснение и принципна обосновка за това, да попаднат в Съдийската колегия и да осигурят мнозинство и продължаваща доминация на главния прокурор.

 

Смисълът на разделението е да не се позволява на прокуратурата да доминира Съда. Големите въпроси пред ВСС са свързани с предстоящия избор на председател на Софийския апелативен съд и на председател на Върховния административен съд. От ежедневната дейност на ВСС зависи кариерната и дисциплинарната дейност, атмосферата в съдебната власт.

 

Иванов коментира и предложението за огромни заплати за членовете на ВСС само месеци след като публично беше поискана оставката им: За мен няма никаква шизофрения в това. Може, разбира се, на повърхността да се търсят противоречия, но това е част от един модел, единен подход. И искането на оставката, и заплатите се отнасят към контролирането и продължаването на контролирането на съдебната власт както моркова и тоягата към дресирането на едно куче или някакъв кон. Така че става дума за просто различни подходи към една и съща цел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5394 |12.03.2016 Борис Иванов: Хората харесват БСП повече от преди . 8| 5196 |16.02.2016 Хр. Иванов: Заслугата е на Цацаров за разделяне на България и Румъния от ЕК . 2| 6187 |28.11.2015 Николай Иванов и Донка Михайлова са новите членове на ИБ на БСП . 0| 5343 |18.06.2015 Хр. Иванов: В съдебната ни система има корупция и драстични нарушения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads