Реклама / Ads
33| 7437 |09.12.2013 ПОЛИТИКА

Лют спор друса Реформаторския блок

.
ГЕРБ е партия, която не се вписва в управленския хоризонт на Реформаторския блок и трудно бихме работили заедно за промяна. Това обяви вчера Гроздан Караджов от обединението след първата среща на областните координатори на всички 6 партии в блока.
 

На двудневния форум активистите на ДСБ, СДС, ДБГ, НПСД, „Синьо единство” и БЗНС бистриха бъдещите си стъпки за скрепяване на съюза помежду си, пише Монитор. Позицията към партията на Бойко Борисов била изказана на самата среща от няколко реформатори и била посрещната с бурни аплодисменти от членовете на формациите, разказа лидерът на ДСБ Радан Кънев. Сред най-отявлените противници на колаборация с ГЕРБ бил бившият икономически министър в кабинета „Борисов” Трайчо Трайков, който впоследствие се присламчи към дясното обединение.

 

„Наблюдавали сме поведението на ГЕРБ през целия управленски мандат и за това време не видяхме реални реформи. Не виждаме воля за това и при сегашното им поведение в парламента”, уточни Караджов, като визира непрестанните опити на депутатите на Борисов да провалят кворума в НС и да бойкотират законодателната дейност.

 

Категоричната си позиция против общи действия с ГЕРБ вече изразиха един по един лидерите на ДСБ, СДС и „Синьо единство” – Радан Кънев, Божидар Лукарски и Христо Панчугов. С половин уста по въпроса  продължава да се изказва само бившата еврокомисарка и шефка на ДБГ Меглена Кунева, която вчера предпочете да запази мълчание в компанията на колегите си. В коментарите си обаче тя винаги оставя вратичка за бъдеща коалиция с ГЕРБ след вота.

 

Интрига в дясното обединение се завъртя вчера около предстоящото скрепяване на съюза им с документи. Ще подпишем споразумение до Коледаобяви Кънев постигнатото официално решение на реформаторите. Ожесточен спор обаче възникнал на форума за това под каква форма точно да се съюзят шестте формации – дали да са в коалиция, или да вървят към нова единна партия. Хората на Надежда Нейнски в „Синьо единство”, които са последните отцепници от СДС, били радетелите на идеята всички десни да се съберат отново в една партия. „Това е истинското ни бъдеще, повечето от хората на конференцията искаха точно това”, заяви пред „Монитор” лидерът на „Синьо единство” Христо Панчугов. „Не е вярно, само те го искат”, отвърна на думите му пък СДС шефът Божидар Лукарски. Според него била абсолютно нереализируема стъпка за момента да се прави обща партия.

 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък опитваше всячески да прикрие зараждащите се препирни в Реформаторския блок, като повтаряше, че няма да се обсъждат публично никакви детайли по предстоящото споразумение, докато то не стане факт. Според него изнасянето на информация от кухнята била грешка от миналото, която не бивало да се повтаря. „Коалицията е като кренвирша – по добре никой да не знае как се прави”, намекна все пак той за нелицеприятните страни от преговорния процес.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7555 |12.10.2013 Леви, десни, леви, десни... в Реформаторския блок . 61| 8195 |01.10.2013 М. Кунева иска лидер за Реформаторския блок . 57| 7062 |20.09.2013 Кунева: Реформаторският блок не преговаря с ГЕРБ . 38| 7447 |18.09.2013 Л. Павлова: С Реформаторския блок мислим еднакво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads