Реклама / Ads
2| 8665 |28.02.2017 ПОЛИТИКА

„Македонската кървава сватба“ или кой кого лъже по Вардара?

.
Един от многобройните вицове, които се забавляват за сметка на македонския диалект, разказва за македонска крава, която излязла на испанска ливада и измучала: „Ке пàса(м)!“ Quepasa на испански няма общо с нашенското „ще паса“, а най-общо казано, се превежда като „какво се случва?“.
 
В Македония през последната година обществото също започна да се отказва от дълговечното си състояние „да пасе“ и все по-често взе да си задава въпросът „какво се случва“?

А тия дни по Вардара се случва немалко!


Докато българските политици и партии са вторачени в изборните си пъпове  и не успяват да видят по-далеч от домораслите предизборни трансфери, безподобни прескоци, бездебатни шоу-програми, мегаломански несбъдици за светли бъднини и пр., на Балканите, точно до нас вървят сериозни процеси с непредвидими последици за целия регион. В съседна Македония ври и кипи; там изборите се състояха още миналия декември, но и досега Гордиевият възел за властта остава неразплетен.

 

Бившият премиер Н. Груевски се провали в опита си да състави кабинет и топката се търкулна към противниците му от СДСМ. Всъщност силите на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ са почти равни, а благодарение на подкрепата на 3 албански партии, социалистът Зоран Заев крайна сметка взима властово надмощие.

 

Тези дни обаче намеренията на втората по големина партия в Македония – СДСМ –да състави правителство предизвикаха масови протести в страната. Причината е, че лидерът на Социалдемократическия съюз Заев ще се опита да направи коалиция с три албански партии. От ВМРО-ДПМНЕ твърдят, че той бил обещал на въпросните албански партии да направи албанския официален език в Македония. Затова и протестиращите - предимно поддръжници на ВМРО на Груевски - казват, че се притесняват Заев да не направи Македония двуезична. Това е на повърхността…

 

Разиграването на етническата карта в Македония винаги е било нож с две остриета, но при формирането на правителство титулярите забравят, че убождането обикновено идва със закъснение.

 

Докато ВМРО-ДПМНЕ „плаши“ симпатизантите си с двуезичността, за да ги изкарва по площадите, телевизия "Алсат-М" обяви, че се е добрала до законопроекта на ВМРО-ДПМНЕ, който също предлагал насърчаване на използването на албанския език в повече области.

 

(Нека напомним, че и сега в Р Македония по закон албанският език се ползва в общините, които са с над 20% албанско население, където е втори език, учи се в училище и този факт е останал непроменен още от комунистическо време. За сведение, от 80 общини общо, 17 са с над 20 % албанско население.)

 

ВМРО-ДПМНЕ плаши с двуезичие, но само го предлага


Що се отнася до законопроекта, предложенсега от ВМРО-ДПМНЕ,той на свой ред предвиждал употреба на албанския език и по време на съдебни заседания. Ако в процеса една от страните - ответник, ищец, адвокат или съдия  - е албанец, всички материали биха били предоставени на двата езика. Двуезичие било предвидено и за правителството, и за парламента (устно и писмено), с което да се сложи край на практиката за неизползването на албанския и по време на правителствените заседания.

 

Във всички региони, където албанците съставляват 20 % от населението, символите на полицейските униформи биха били изписани на двата езика, а се е предлагало двуезични да бъдат и таблата на граничните пунктове в райони, населени с албанци. За албанците паспорти или лични карти ще се издавали автоматично на езика на етническата им принадлежност, предвиждал законопроектът на ВМРО-ДПМНЕ.

 

С други думи Груевски и компания също са били готови на компромиси, за да получат съгласието на дългогодишния си партньор ДУИ. Подпредседателката на албанската партия Теута Арифи обаче заяви в интервю за ТВ Алсат-М, че с ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски не е било постигнато споразумение не по въпроса за езика, а за реформите в съдебната система, което е според Арифи е основната причина за прекратяване на дългогодишното коалиция между тези две партии.

 

Междувременно Зоран Заев внесе 67 подписа при президента и изяви желание да състави правителство. „Тези подписи позволяват кризата в Република Македония да завърши и в крайна сметка държавата да се придвижи напред, да се възстанови функцията за живот в Македония. Очаквам господин Иванов да връчи мандата на възможно най-бързо време, за да може да започнем преговори за създаване и формиране на ново правителство на гражданите на Република Македония.
Същевременно, използвам възможността да изпратя послание до всички граждани, но и на институциите на държавата, че следва спокоен и бърз трансфер на властта в Република Македония“, призова кандидат-премиерът Заев.

 

Все още обаче не е ясно кога и дали Георге Иванов изобщо ще му връчи мандат. Различни медии сочат срядата като Денят Х. Ако обаче президентът откаже да даде мандата на Заев, тогава според експерти, като професор Темелко Ристевски, държавният глава ще предизвика дълбока конституционна криза. Нещо повече, в Македония смятат, че подобен акт може да предизвика дори сблъсъци, защото СДСМ на свой ред едва ли ще държи своите симпатизанти вкъщи, докато хората на Груевски са по площадите.

 

И така, недай боже, отново ще гледаме поредното издание на „Македонската кървава сватба“ във време, в което приоритет трябва да са присъединяването на страната към ЕС и НАТО. Международната общност показва по-силни симпатии към досегашната опозиция и е склонна да насърчи промените, но настоява за прозрачност при предаването на властта и за зрялост на политическите субекти. Второто е под въпрос! Груевски има много какво да губи, за да предаде властта без съпротива. Заев, на свой ред, също не е света вода ненапита, но на този етап македонският политически пейзаж не е предложил нищо по-добро. Тепърва, ако стане премиер, той ще трябва да доказва, че е проевропейски ориентиран, че не говори на езика на омразата и е в състояние да води балансирана политика както вътре в страната си, така и по отношение на съседите си. Дори напук на онези, които изразяват съмнения в чистосърдечността на заявени от него приоритети. А те стават все повече и в самата Македония, където отказват да „пàсат“ и искат нова посока.

 

Ана Кочева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 13754 |18.04.2024 "В Скопие прекалиха". Графити зоват срещу българите в Северна Македония . 7| 13178 |17.04.2024 Свалиха Станимир Михайлов, ГЕРБ овладя НЗОК и наложи добре познатия модел . 1| 3255 |16.04.2024 Иван Брегов: Клановете в правосъдието могат да унищожат живота на всеки. Борисов и Габриел трябва да бъдат разпитани . 5| 2990 |14.04.2024 Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, посочи служебният премиер Главчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads