Реклама / Ads
28| 8602 |15.11.2021 ПОЛИТИКА

Медии от чужбина: Нов шанс за България след пробив в десетилетното управление на Борисов

.
Асен Василев и Кирил Петков
Франс прес, ”Ройтерс” и ”Файненшъл таймс” отбелязват, че след десетилетното управление на Бойко Борисов и ГЕРБ в България е направен пробив и за страната има шанс за промяна от партията на Кирил Петков и Асен Василев.
 

Нова анти-корупционна партия привлече повече подкрепа от очакваното в трети парламентарни избори в България тази година, пише Франс прес. Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев оглавиха недоволството, надигнало се на масовите протести срещу корупцията в страната миналата година, отбелязва още агенцията.


Тя отбелязва още, че Румен Радев изглежда с лекота ще спечели втори мандат на поста.

 

"Ройтерс" коментира, че новата центристка партия на България печели изборите и увеличава шансовете да бъде намерен изход от политическата безизходица в най-бедната страна-членка на ЕС.

 

Близките резултати показват дълбоките политически разделения след десетилетното управление на Бойко Борисов, а българите са уморени от търканията между кандидат управляващите и неспособността им да формират кабинет.

Вотът се проведе на фона на повишение в цените на електроенергията, недоволството срещу ширещата се корупция в страната и най-високата смъртност от ковид-19 в Европа, коментира агенцията.

 

Британският в. "Файненшъл таймс" публикува днес репортаж, посветен на изборите в България. Заглавието е "Нова центристка партия прави пробив на изборите". Авторът и отбелязва, че лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев са възпитаници на Харвард и са изградили репутацията си като министри в служебното правителство, цитира Банкер.

 

На вчерашните избори българите дадоха неочакван изборен тласък на новата центристка политическа сила, която може да сложи край на политическата безизходица, която почти напълно парализира управлението в балканската държава и през последните седмици я остави изложена на най-смъртоносната вълна на коронавирус, пише още изданието.

 

След третите парламентарни избори в страната през тази година екзит половете показват, че ПП събира около една четвърт от гласовете - почти колкото дясноцентристката партия ГЕРБ на Бойко Борисов, пише преди няколко часа изданието и припомня, че бившият премиер е бил свален през април след нарастващите народни протести срещу корупцията по време на повече от десетте му години на власт.

 

През април т.нар. протестни партии и традиционни опозиционни сили не успяха да се договорят за коалиция, а нови формации като "Има такъв народ" на чалга певеца Слави Трифонов не успяха да сформират правителство и след победата си на изборите през юли.

 

Бедната седеммилионна държава от ЕС се бори да повиши най-ниския процент на ваксинирани срещу коронавирус в блока, но все още по-малко от една трета от българите са напълно ваксинирани, а новата вълна от варианта Делта доведе до най-голяма смъртност в света, пише британския вестник.

 

Това даде допълнителен тласък на ПП, основана от възпитаниците на Харвард Кирил Петков и Асен Василев, които бяха в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, и си създадоха добро име с решителни действия, особено срещу корупцията, констатира "Файненшъл таймс".

 

Докато партия ГЕРБ е отбягвана от повечето други партии, ПП има няколко потенциални коалиционни партньори, включително либералната "Демократична България", популистката "Има такъв народ" и социалистическата партия. Ако се обединят, партиите ще имат парламентарно мнозинство от около 55 процента, показват резултатите от екзит пол изследванията, пише британският вестник.

 

"Файненшъл таймс" припомня казаното от Петков за вестника преди гласуването, че ПП е провела предварителни дискусии с някои от другите политически сили. Докато с "Демократична България" беше лесно, другите може да е по-трудно да бъдат привлечени в коалиция, цитира вестника оценката на Петков. На предизборно събитие в центъра на София той каза, че по принцип ПП може да работи или с ИТН, или със социалистите, но при две условия - смяна на главния прокурор и създаването на силна агенция за борба с корупцията. "Искам през следващите четири години да станем успешен пример за това как малка държава изкоренява корупцията за свръх кратко време", припомня изявлението му "Файненшъл таймс".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 13167 |30.09.2021 Турски медии коментират посещението на президента Радев в Кърджали . 9| 5916 |20.08.2021 Талибаните: Версия 2.0. По-зрели, схващащи медиите и все така лицемерни . 3| 3970 |22.05.2021 Таско Ерменков, БСП: Лявото обединение е шанс за Българи . 8| 6247 |28.04.2021 Иво Мирчев: Все още има шанс за съставяне на правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads