Реклама / Ads
74| 7452 |05.06.2014 ПОЛИТИКА

Местан се произнесе: Избори до края на годината!

.
Лютви Местан
3 възможни варианта за изход от ситуацията предложи лидерът на ДПС Лютви Местан. Първият хоризонт на кабинета Орешарски до октомври 2015 г. и провеждане на избори 2 в 1 – местни и парламентарни; избори догодина по това време и трети вариант – избори до края на годината. Не е време за заклинания, време е за кафе. Основният сценарист на властта е избирателят.
 

Това ще рече мандат от още 4 месеца, оставка на кабинета „Орешарски” в края на септември, най-късно в началото на октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни парламентарни избори в последната неделя на ноември или първата през декември. Нашите предпочитания са към третия вариант – избори до края на годината, заяви Местан.

Резултатите от изборите не дават добри перспективи за кабинета Орешарски, но и не дават и основание на никого да изпадне в еуфория. Вотът зададе много въпроси, а отговорите не са по силите на нито една отделна партия, заяви на нарочна пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан.

Сега е време за надпартийни усилия и за градивен диалог.

Тази сутрин бях на среща с г-н Орешарски, щях да кажа бях на кафе, но рискуваме да го превърнем в клише. Впечатлен съм от зрелостта и отговорността на премиера, той е класически пример за това как властта не е самоцел. Това се отнася и за ДПС, посочи той.

Сега е време за кафе; това е символ на диалога, той е необходим. Трябва да се преодолее отсъствието на ефективен политически диалог. Свикнахме да градим политическа идентичност чрез противопоставяне, това е много лесно и затова политическият език е монологичен, без чуване отсреща. Много по-трудно се изгражда политическа идентичност чрез диалог, но тези, които успяват да го постигнат, са в полза на страната си. Бих призовал всички да пият кафе, каза той.

Предизборни споразумения се подписват от партии от едно политическо направление. ДПС се разполага в политическия център и в този смисъл няма логика и необходимост от подписване на споразумение било с дясното, било с лявото. Говорим за диалог между политическите раличия в името на публичния интерес, добави той.

Г-н Костов е ясен, но и върху него тегнат тежки ДПС-комплекси. ДПС е ляво - е клише, продукт на ангажирано политическо съзнание. Аз съм готов на диалог без обременености, той ще е ефективен, ако сме освободени от оковите на анти-ДПС идеологемите, обясни той. Кое е лявото на ДПС? Че съхрани плоският данък, че усмири с либералните си икономисти юздите на БСП? Това ли е лявото, попита той.

Основното мерилото е не как влизаш, а как излизаш от властта. Профилът на г-н Орешарски и ДПС ще ви увери, че от властта може да се излезе с достойнство, обясни той.

Изходът от ситуацията трябва да бъде продукт на диалога, изразяваме доблестно наша позиция, но решението не трябва да идва от ДПС, която е просто подкрепяща партия. Съгласието за предсрочни избори не е оценка за лошо управление на кабинета Орешарски, а проява на политическа отговорност, подчерта няколко пъти Местан.

Срещите ми с г-н Доган отдавна не са новина, те са периодични, много интересни.

Цената на предсрочния вот трябва да бъде политическата стабилност. За еврокомисар с мен не са водени разговори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 6327 |28.05.2014 Местан: Отворени сме за разговори за избори . 6| 6591 |28.05.2014 Румен Йончев: Евровотът показа: Българите искат парламентарни избори . 95| 9508 |03.05.2014 Станишев: Тези избори няма да са повод за предсрочен вот . 15| 6429 |22.04.2014 Ген. Михов: Под 3 места за АБВ на евроизборите, не е победа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads