Реклама / Ads
4| 5000 |10.12.2015 ПОЛИТИКА

Михаил Миков : Идва социална зима

.
Михаил Миков сред граждани
„Днес, заедно с колеги от Парламентарната група, се срещнах с протестиращите до сградата на Народното събрание майки с деца. Знаете, такива прояви имаше в цялата страна с искания за увеличаване на обезщетенията за майчинство и детските надбавки, които не бяха отразени в Бюджет 2016 г. Идва зима, социална зима”. Това пише председателят на НС на БСП Михаил Миков във Фейсбук.
 

Той добавя, че е бил при майките по няколко причини, не на последно място, защото на тях им е било отказано да влязат в парламента с аргумента, че няма как да се издадат пропуски на децата им. „Всъщност, срещнахме се с майките и защото управляващите не пожелаха да го направят. А смятам за недопустимо народни представители да странят от пряк контакт с народа”, заявява лидерът на социалистите.

Лидерът на БСП пише още, че в разговора на народните представители с тези българки, осмелили се да станат родители в сегашните условия, те са споделили, че средствата, които отпуска държавата за отглеждането на децата им, са крайно недостатъчни. „С такава дясна политика няма да се преборим с демографската криза, няма да гарантираме оцеляването на България”, категоричен е той.  Михаил Миков добавя, че е запознал майките и с активните усилия на левицата за въвеждане на по-справедлив прогресивен данък в съчетание със семейно подоходно облагане, което ще остави повече средства на разположение на техните домакинства.


„Отбелязах, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе и промени за намаляване на ДДС върху детските храни и стоки от 20 на 5%”, добавя той. Председателят на БСП припомня, че предложенията са били отхвърлени от онези политици, които сега не искат да се срещат с тях.  „Въпреки всичко, няма да се откажем – и в опозиция, и в управление – от защитата на майките и децата. Социалистите стоим зад техните искания, защото те са справедливи и задоволяването им осигурява бъдеще на България”,категоричен е Михаил Миков.
 
Пълен текст на коментара:
 
"Приятели,
 
Днес, заедно с колеги от Парламентарната група, се срещнах с протестиращите до сградата на Народното събрание майки с деца. Знаете, такива прояви имаше в цялата страна с искания за увеличаване на обезщетенията за майчинство и детските надбавки, които не бяха отразени в Бюджет 2016 г. Идва зима, социална зима...
 
Излязох при майките по няколко причини, не на последно място, защото на тях им бе отказано да влязат в парламента с аргумента, че няма как да се издадат пропуски на децата им!? Моето обяснение за отказания достъп е друго, но управляващите няма да го поднесат в прав текст. Жените споделиха, че не желаят протестът им да се политизира и аз съм напълно съгласен – политизирането, като инструмент на политическия маркетинг, е напълно неприемливо. Не бива обаче да бягаме от съдържателното политизиране на проблемите на хората, защото точно то демонстрира по недвусмислен начин кой отстоява интересите им.
 
Всъщност, срещнахме се с майките и защото управляващите не пожелаха да го направят. А смятам за недопустимо народни представители да странят от пряк контакт с народа... В разговора ни тези българки, осмелили се да станат родители в сегашните условия, споделиха нещо, което знам много добре – средствата, които отпуска държавата за отглеждането на децата им, са крайно недостатъчни. С такава дясна политика няма да се преборим с демографската криза, няма да гарантираме оцеляването на България.  
 
Уверих майките, че защитата на техните права е приоритет за БСП и то не от вчера, тъй като е въпрос, свързан с бъдещето на нашата страна. Без деца – бъдеще няма! Обърнах внимание, че за следващата година дясното правителство не предвижда осезаемо увеличение на средствата за издръжка на деца и никакво за обезщетенията през втората година на майчинството, за размера на еднократната помощ при бременност. Не се вдигат помощите за първокласници, нито се увеличават социалните плащания за семействата с ниски доходи... За всичко това критикувахме силно управляващото мнозинство в дебатите по бюджета за следващата година, след като ги бяхме предупредили, че ако проблемите на родителите не се решават в пленарна зала, разговорът с тях ще се пренесе на улицата.
 
Запознах майките и с активните усилия на левицата за въвеждане на по-справедлив прогресивен данък в съчетание със семейно подоходно облагане, което ще остави повече средства на разположение на техните домакинства. Отбелязах, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе и промени за намаляване на ДСС върху детските храни и стоки от 20 на 5%. Нашите предложения бяха отхвърлени от онези политици, които сега не искат да се срещат с тях.     
 
Въпреки всичко, няма да се откажем – и в опозиция, и в управление – от защитата на майките и децата. Социалистите стоим зад техните искания, защото те са справедливи и задоволяването им осигурява бъдеще на България. Затова не ни е страх да се срещаме с майките! Пред тях се ангажирахме да продължим тази борба като единствена лява опозиция на сегашната власт. Не искам протестът на майките да се политизира, но се надявам, че майките ще политизират своите искания. Защото решенията на техните проблеми са политически и има значение на кого ще гласуват доверие, за да даде тези решения!"    
 













Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4912 |10.12.2015 Миков: Правата и свободите са нишките на съвременния цивилизован свят . 3| 5585 |06.12.2015 Миков: Кметовете на БСП са важни за реализирането на левите стандарти . 4| 4980 |05.12.2015 Миков: Кабинетът „Борисов 2“ повтаря матрицата от предишното управление на ГЕРБ . 4| 4792 |16.11.2015 Миков задава въпроси за финансирането на Ислямска държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads