Реклама / Ads
1| 4936 |10.12.2015 ПОЛИТИКА

Миков: Правата и свободите са нишките на съвременния цивилизован свят

.
Михаил Миков
„Правата и свободите са нишките, формиращи тъканта на съвременния цивилизован свят, към който и България принадлежи. Високите европейски стандарти, гарантиращи гражданските права, са част от Конституцията на нашата страна – същата, която е обект на толкова намерения за промяна, подмяна и т.н. Република България е ратифицирала всички ключови международни конвенции, свързани с човешките права и свободи”. Това написа в социалната мрежа Facebook председателят на БСП Михаил Миков.
 

Той подчертава, че примерите за накърняването им, както у нас, така и в по-напреднали демократични общества, не са малко. „Въпреки това споделям мнението, че разписването им в документи на водещи международни организации и в националните законодателства помага най-малкото за идентифицирането и на случаите на нарушаване, и на нарушителите”, казва лидерът на социалистите в своето обръщение.

 

Михаил Миков посочва, че в последните десетилетия един от водещите принципи, свързани с правата и свободите, пострада в забързаното, агресивно и почти неоспорвано налагане на неолибералния модел, именно опазването на човешкото достойнство, във всякакви отношения. „Правото на достоен живот е онова, което днес сме призвани да възстановим и гарантираме. Дълбоките неравенства са в основната на деградацията на човешкото достойнство. И средствата за преодоляването им са политически – такива, които поставят във фокуса интересите на мнозинството”, посочва също Миков. Той подчертава, че левицата полага реални усилия за това – чрез инициативите ни за въвеждане на справедливо данъчно облагане, чрез мерките, които предлагаме за облекчаване на демографската криза, с това, че се противопоставя на принципа, че образованието и здравето са само за онзи, който плаща.

 

Председателят на социалистите е категоричен, че левицата защитава активно правото на достоен живот на всички онеправдани в сегашното статукво обществени групи. „Използвам повода, за да изразя подкрепа за днешния протест на работещите в музеи, галерии и библиотеки. Недоволството им е основателно и е предизвикано от системното недофинансиране на опазването на културното наследство и недостойното им възнаграждение на фона на отговорната им задача. Социалистите сме категорични – държавата е длъжна да осигури нормалното функциониране на сектора и да съхрани достойнството на българските граждани, които работят в културните институции”, казва още той.  

 

 

Пълният текст:

 

Уважаеми съграждани,

 

Днес отбелязваме Международния ден за правата на човека. На 10 декември 1948 г. е подписана Всеобщата декларация за правата на човека, в която място намират водещи принципи за свободата на личността и равенството между хората, за опазването на човешкото достойнство. Ценното на този важен документ на ООН е, че посочва изрично универсални права – индивидуални, граждански, политически, социални, икономически, както и базови свободи, свързани с убежденията, с изразяването... Имаме и Конвенция за защита на човешките права и основните свободи на Съвета на Европа, която доразвива заложеното в декларацията на ООН.

 

Правата и свободите са нишките, формиращи тъканта на съвременния цивилизован свят, към който и България принадлежи. Високите европейски стандарти, гарантиращи гражданските права, са част от Конституцията на нашата страна – същата, която е обект на толкова намерения за промяна, подмяна и т.н. Република България е ратифицирала всички ключови международни конвенции, свързани с човешките права и свободи. Разбира се, примерите за накърняването им, както у нас, така и в по-напреднали демократични общества, не са малко. Въпреки това споделям мнението, че разписването им в документи на водещи международни организации и в националните законодателства помага най-малкото за идентифицирането и на случаите на нарушаване, и на нарушителите.

 

В последните десетилетия един от водещите принципи, свързани с правата и свободите, пострада в забързаното, агресивно и почти неоспорвано налагане на неолибералния модел – говоря за опазването на човешкото достойнство, във всякакви отношения. Правото на достоен живот е онова, което днес сме призвани да възстановим и гарантираме. Дълбоките неравенства са в основната на деградацията на човешкото достойнство. И средствата за преодоляването им са политически – такива, които поставят във фокуса интересите на мнозинството. В БСП полагаме реални усилия за това – чрез инициативите ни за въвеждане на справедливо данъчно облагане, чрез мерките, които предлагаме за облекчаване на демографската криза, с това, че се противопоставяме на принципа, че образованието и здравето са само за онзи, който плаща и че не сме съгласни българите да не доживяват до пенсия. Надявам се повече български граждани да припознаят своите интереси в тези наши усилия и да ги подкрепят.

 

От левицата защитаваме активно правото на достоен живот на всички онеправдани в сегашното статукво обществени групи. Използвам повода, за да изразя подкрепа за днешния протест на работещите в музеи, галерии и библиотеки. Недоволството им е основателно и е предизвикано от системното недофинансиране на опазването на културното наследство и недостойното им възнаграждение на фона на отговорната им задача. Социалистите сме категорични – държавата е длъжна да осигури нормалното функциониране на сектора и да съхрани достойнството на българските граждани, които работят в културните институции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5607 |06.12.2015 Миков: Кметовете на БСП са важни за реализирането на левите стандарти . 4| 5006 |05.12.2015 Миков: Кабинетът „Борисов 2“ повтаря матрицата от предишното управление на ГЕРБ . 19| 5311 |10.11.2015 Миков: Изборите са тежко фалшифицирани. Около 90% от протоколите са преправяни . 7| 5666 |08.11.2015 Миков: Отнемането на социални права в сектор "Сигурност" са неприемливи за БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads