Реклама / Ads
63| 5535 |05.04.2015 ПОЛИТИКА

Миков на 48-ия конгрес: У нас има хора, които перат биографии и хвърлят кал

.
Михаил Миков
Живеем в свят, в който доминацията на еднополюсния модел е поставена под въпрос. Кризата в Украйна и неадекватните русофобски позиции на правителството ни и президента разделят обществото в България, братски, исторически и културно свързана с Русия. Последиците от икономическата и финансова криза засегнаха тежко България. Върху това се насложиха ефектите на санкциите и контра-санкциите по отношение на Русия. Това заяви при откриването на 48-ия конгрес на БСП, лидерът на партията Михаил Миков.
 

Бежанската вълна от Сирия засяга пряко България и натоварва допълнително най-бедната страна в Европейския съюз. Това ни изправя пред предизвикателства, с които сегашното правителство изглежда неспособно да се справи. To не прави нищо за отстояване на българския интерес в ЕС.

Хегемонията на неолибералния модел остави тежки последици за обществото, промени начина на мислене на мнозина, задраска ценности като свобода, справедливост, солидарност. Социалната държава не устоя на неговия натиск.

В условията на безпрецедентна доминация на десни модели за последните десетилетия левите партии и в Европа изпитват постоянни удари. Все повече е ясно, че хората имат нужда от силна левица и че идеите на социализма са устояли на дясната хегемония и отново имат силно звучене.

Хората у нас и в Европа - имат нужда от повече справедливост, от повече солидарност от повече държава, имат нужда от доверие и сигурност. От нас зависи с конкретни политики и действия да докажем, че социалната държава е възможна, убеден е Миков.

 

От 25 години ни се внушава, че демокрацията означава капитализъм, дълбоко невярно и подвеждащо. Демокрация е възможна и без капитализъм.

Европа има нужда от друга политика. От връщане към онази социална и мирна Европа, за която мечтаехме. Към онази справедлива Европа, на която милиони завиждаха. Заедно с нашите партньори в ПЕС трябва да търсим пътя през растящото неравенство и обществено недоволство от ерозираната социална държава и оформящата се Европа на две скорости. Защото социалната, модерна и просперираща държава в България не се реализира. Защото идейните наследници на онези, които отричаха социалната държава при приемането на Конституцията през 1991 г., управляваха през по-голямата част от последните 25 години. Защото реституираха, приватизираха, реформираха, урбанизираха, лустрираха и през цялото време обвиняваха комунистите и нашата партия, приела наследството на повече от век борби на българския народ за справедливост и свобода. Наследство с успехи и градеж, с грешки и някои извращения. Защото и днес у нас има хора, които перат биографии и хвърлят кал, отричайки живота на своите бащи и майки и създаденото. Днес трябва да кажем: "Стига!", подчертава Миков.

 

След изборите в България се формира дясно управление от четири партии и коалиции, използващо и компенсиращо вътрешните си противоречия с подкрепа на партии, заявени като опозиционни. В парламента влязоха осем партии и коалиции при най-ниската за последните 25 години избирателна активност, което обуславя и ниската представителност на днешното управление. Икономиката рязко забави темп, увеличи се бедността, допълни соцлидерът.

 

Акцент в неговото слово на конгреса бяха местните избори. Той ги определи като тежка отговорност - за него, за Националния съвет, за Изпълнителното бюро и за всички активисти по места.

 

Местните изброи, които предстоят, ще бъдат В условията на опозиция и натиск върху нашите представители в местното самоуправление, в условията на всеобщо недоверие към изборите и демократичния модел. Днес Конгресът трябва да дискутира левите стандарти в местната власт. Внесеният документ е добра основа за принципна национална платформа, около която да търсим подкрепа, освен в рамките на Коалиция БСП Лява България.

От утре трябва да започне денонощна работа по номинации, организация на кампанията, намиране на съюзници, но най-важното - печелене на доверие от отчаяните, излъганите, невярващите - хората, които смятат, че политиката няма значение. Трябва да открием авторитетите, които споделят левите ценности, приемат левите стандарти и са готови да застанат със своя авторитет в подкрепа на партията, заяви Миков.

 

За нас измеренията на доброто представяне имат няколко аспекта. Най-важното е да подберем кандидатите си за кметове и съветници така, че в тяхно лице хората да виждат гаранция за почтеност и провеждането на лява политика. Трябва да убедим хората, че тази политика е в интерес на общината. На следващо място важно е онези от кандидатите ни, които бъдат избрани, да са съпричастни с лявата политика и да спазват стриктно левите стандарти за местно управление. За нас изборите не са спортно състезание и представянето на тях не се измерва само със сравнение на цифри. Петото заседание на 48-ия Конгрес има важен дневен ред. Потвърждаваме ценности и търсим обновление. Нямаме право да забавим темпа на обновление! Нямаме право да ограничаваме неговите мащаби! Нямаме право да поставяме под въпрос дълбочината на промените! Така ще бъдем силни и успешни. От нашата конструктивна работа много ще зависи успехът на това заседание. Имаме тежка отговорност за бъдещето на социалистическата идея и практика. Но и за бъдещето на една друга, справедлива България, от която се нуждаят мнозинството от българските граждани. Време е за справедливост!, каза още водачът на социалистите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5519 |28.03.2015 Миков: Водят ни към икономическа безпътица . 9| 5024 |26.03.2015 Миков: Правителството застава между парите и хората . 36| 5414 |24.03.2015 Миков: "Борисов 2" обрича на смърт бедните . 38| 5195 |07.03.2015 Миков: Няма да има вот на недовере заради Бъчварова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads