Реклама / Ads
4| 4423 |16.03.2016 ПОЛИТИКА

Миков:БСП имаше покана да участва в управлението

.
„Отново ще внесем нашето предложение за промяна в облагането на доходите за физически лица, като ще поискаме прогресивно данъчно облагане, защото то е много по-справедливо. Не може и богатият, и бедният да плащат едни същи данъци. Залагаме и още един елемент – при семейното подоходно облагане предвиждаме помощ за първо, второ и трето дете”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков.
 

Той бе категоричен, че БСП правим всичко това, за да я има България, за да я има социалната държава. „Не може ли, след като се дават милиарди за магистрали, да се дадат 20-30 милиона за българските майки с деца, и то на фона на демографската катастрофа у нас. Според управляващите явно не може”, категоричен бе лидерът на социалистите и допълни, че вероятно политиката на управляващите е такава, защото магистралите носят комисионни, за разлика от помощите за деца.  

 

Михаил Миков припомни, че управляващите наскоро отново са отхвърлили предложението на БСП за изравняване на помощта за отглеждане на дете от 1 до 2 години с минималната работна заплата. „Не само това – управляващите отнеха от работещите бедни по 10% от доходите им, или 408 лв. от всеки беден българин. Сега те отнемат и от средствата за отглеждане на дете. Бе отхвърлен също и законопроектът, предложен от нас, с който искахме да отпадне ДДС за детските храни. Но като не подкрепят нас,  управляващите всъщност не подкрепят хората, които се опитват да оцеляват”, категоричен бе председателят на БСП.

 

Лидерът на социалистите каза също, че благодарение на управлението на ГЕРБ и коалицията им, вече ние не живеем в правова държава. „Демографската катастрофа е страшна. Жителите ни намаляват с около 40 000 на година, а какво ще се случи в страната ни след 10-15 години?”, попита Миков. Той бе категоричен, че левицата не е съгласна с това и по инициатива на БСП през изминалата година правителството е приело краткосрочни мерки за справяне с проблема.

 

 Миков изрази мнение, че хората вече не вярват, че ГЕРБ може да даде перспектива за нормален живот в България. Той добави: „Ето тази политика на ГЕРБ и управляващите ще доведе до предсрочни парламентарни избори”. Председателят на БСП акцентира и върху проблемите в коалицията, където противоречията също водят в посока към предсрочен вот. „Припомням и политиката им по отношение на пенсионирането. Хората казват, че нямат никакъв шанс да се пенсионират, че работа няма, а цените на лекарствата са високи - плашат се, че изобщо ще вземат първа пенсия”, обясни Михаил Миков.

 

 „Затова БСП е много активна опозиция, защото се бори за по-добър живот на обикновения човек. Неслучайно именно левицата поиска от президента да се свика КСНС по демографския проблем, защото той вече се е превърнал в катастрофа”, обясни лидерът на социалистите и бе категоричен, че нищо от това, което се обещаваше от управляващите, не се получи. „Вижте какво се случи в здравеопазването – увеличават се задълженията в системата, а те се плащат от хората. Това е част от разбирането на десните – увеличаване дела на частните болници и тяхното финансиране от държавата, за сметка на държавните. Как се случва, че частните винаги са на печалба, а държавните са на загуба?”, попита Миков. Той поясни, че държавните болници са тези, които се управляват от министъра на здравеопазването Москов. „И къде тук е неговата отговорност? Или може би, държавните болници се водят към фалити, за да могат частните да функционират, за сметка на държавните, или за да могат държавните да с приватизират и отново да станат частни? Но здравето не е стока, и най-добре го разбират тези, на които им се налага да се сблъскват със системата на здравеопазването на министър Москов”, каза още лидерът на социалистите.  

„Необходима е смяна на политиката, да се смени статуквото, което от години предлага един неолиберален, десен модел на управление, който е в полза на 1% от населението и е в ущърб на голямата част от българските граждани“, категоричен бе Миков. Той смята, че политиката на премиера не е правилният път пред страната ни. „Верният път е в справедливото разпределение, стимулирането на икономическата активност, по-балансирана външна политика, която да даде възможност да се обърнем към страни, с които ние сме имали традиционно добри отношения, като Русия, например”, смята Миков.

 

Той бе попитан и за надпреварата за председателското място в БСП. „Най-важното в това състезание са политиките, които ще предложим на гражданите за излизане от дълбоката криза, в която ни вкараха управляващите, начело с ГЕРБ”, коментира той. По думите му, БСП е можела да участва в управлението и след последните парламентарни избори е имала такава официална покана. Но влизането във властта на всяка цена никога не е било самоцел. „Преди година имахме възможност да участваме в управлението заедно с ГЕРБ, но и Изпълнителното бюро и Националният съвет на левицата, както и аз самият, предпочетохме да останем в опозиция и да печелим доверието на хората. Има обаче кръгове в партията ни, които изповядват друга теза – те са се насочили именно към управлението на държавата”, каза също Михаил Миков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7325 |15.03.2016 Унизена Европа пак затвори очите си за геноцида над кюрдите . 19| 5696 |15.03.2016 Зеленогорски: ДСБ ръкопляска повече на Т. Дончева отколкото на Радан . 9| 5964 |15.03.2016 Константинов: Скоро ще има щурм на десетки хиляди хора . 17| 4722 |14.03.2016 "14 юни" атакува Р. Кънев с фраза на Б. Франклин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads