Вторник, 24 Октомври 2017, 14:08
Frognews
0| 2993 |04.10.2017

Министрите одобриха антикорупционния закон

.
Одобрен е проектът на Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това стана по време на изнесеното заседание на кабинета ”Борисов-3” в резиденция Евксиноград.
Целта на законопроекта е да се защитят интересите на обществото чрез ефективно противодействие на корупцията, пише в мотивите на нормативния акт. Това може да стане чрез предотвратяване на възможностите за незаконно придобиване на имущество и разпореждането с него. Със закона искат да гарантират, че лицата, заемащи висши публични длъжности, изпълняват правомощията си при спазване на Конституцията и законите на страната.

Законопроектът урежда мерките за противодействие на корупцията, условията и реда за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, статута и функциите на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и взаимодействието й с други държавни органи.

Според проекта, има корупция, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неполагаща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица.

Комисията е единен независим антикорупционен орган, който се състои от петима членове - председател, заместник-председател и трима членове, с мандат от шест години, без право на повторно избиране. Те се избират от Народното събрание, като предложението за председател се прави от депутатите, а за заместник-председател и членове - от избрания председател на Комисията.

Антикорупционната комисия се изгражда на основата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Предложението е в нея да се влеят Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към МС, звеното от Сметната палата, свързано с дейността по отменения Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности. В нея трябва да се включи и съответната специализирана дирекция на ДАНС за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности.

Комисията ще приема и проверява декларациите за имущество и интереси и за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности. Очаква се тя да инспектира имущественото състояние, да образува производства за установяване на конфликт на интереси и за отнемане на противозаконно имущество.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Радосвета Василева: „Съвременните европейски диктатури и двойните стандарти на ЕС“ 0| 2153 |24.10.2017 . За Крум Зарков плоският данък не е лява марка 2| 2182 |24.10.2017 . Радан Кънев: БСП и ГЕРБ нямат принципни разлики помежду си 9| 2941 |23.10.2017 . Александър Симов: В БСП има опозиция, но тя не е единна, не може да бламира Корнелия Нинова 6| 2508 |23.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах