Реклама / Ads
3| 7040 |05.01.2023 ПОЛИТИКА

Социологът Мира Радева: Води се окопна война, третият мандат е алиби за партиите

.
Мира Радева
”Партиите само имитират движение към съгласие, а реално нямат такива намерения. Това е окопна война. Шансовете на третия мандат са почти нищожни. Ако има избори през пролетта, с най-голям шанс да излезе начело е онзи лидер и партия, които успеят да вдъхнат на избирателите сигурност, че може да създадат стабилно управление”.Това каза социологът Мира Радева.
 

Сценариите са песимистични за 2023. Заклинанието в третия мандат е по-скоро да може всяка партия иска да си създаде алиби, че някой друг е виновен за ситуацията. Хората искат да има стабилност и управление, но разпределението на политическите сили и опитът от последните години показва, че съгласието е последното, с което разполагаме в този парламент. Много по-лесно им е на партиите да се разделят, по неясни за нас причини, отколкото да се обединяват. Ако има избори през пролетта, най-голям шанс да излезе начело е онзи лидер и партия, които успеят да вдъхнат на избирателите сигурност, че може да създадат стабилно управление, стана ясно от думите на социолога пред "Фокус".


"Понякога е трудно да се открият разделителните линии - всички се кълнат в евроатлантическата си ориентация и принадлежност към западния свят, но когато се стигне до това реално да си сътрудничат, всичко се взривява отвътре", каза Радева.


Личните сметки и интереси взривяват всичко отвътре. Не могат да се разберат как ще се дели баницата. Всеки очаква да надделее над другия с претенцията си за повече участие във властта, за "повече от същото", което имахме до момента, но не могат да намерят съгласие. Очакват, че следващите избори ще дадат по-голям превес на някого и заради това очакване само имитират движение към съгласие, а реално нямат абсолютно никакви такива намерения, показва анализът на Мира Радева.


"Шансовете на третия мандат са почти нищожни, дай Боже да не съм права, но като гледам и другите наблюдатели, не са особени оптимисти. Имам чувството, че това е окопна война, всеки се е заровил в неговата дупчица и не мърда, за да не се изложат пред избирателите си. Не желаят да рискуват, но всъщност седенето в окопите е най-големият риск", допълни тя.


Колкото повече седим в окопите и нищо не правим, толкова повече се трупат проблемите, недоверието и отвращението на избирателите. Основната грешка, която се допуска е че партиите разчитат да спечелят от гласуване на твърдия електорат. Така анализира поведението на партиите социологът.


"Кой ги съветва нези хора, не знам. Изборите не се печелят от твърдите електорати. Това е една фалшива, глупава стратегия. Всъщност изборите винаги се печелят от партията, която в най-голяма степен успява да печели доверието на т.нар. "плаващ", "мобилен" електорат. Т.е. от онези избиратели, които действат моментно, ситуативно и които в настоящата ситуация в последната година и половина са в опозиция на целия политически елит", уточни Радева.


Ако има избори през пролетта, с най-голям шанс да излезе начело е онзи лидер и партия ,които успеят да вдъхнат на избирателите сигурност, че могат да създадат стабилно управление. Това, което се търси вече, е стабилното управление, усещането за сигурност, дори и с цената на преглъщане на т.нар "корупционни модели", става ясно от думите ѝ.


"Онова знаме, което мотивираше протестите преди две години и всичко, което се случваше, вече започват да изглеждат избледнели и отишли в миналото. Изправени сме пред една абсолютна неуправляемост на политическата ситуация", каза още Радева и допълни:


"За мен най-драматично е липсата на харизматично лидерство, защото каквото и да си говорим, даването на глас винаги е на доверие, а доверието е емоционална категория. Както се влюбваме, така и гласуваме. Търсенето на каквато и да било рационалност е просто неразбиране на човешката психика".


Социологът очерта образа на печелившата партия при евентуални избори - онази партия, която излъчва най-сериозно чувство за стабилност, е с най-големи шансове на предстоящите избори. Според изследователите на терен, ГЕРБ увеличава подкрепата си, а "Продължаваме Промяната" не вдъхват достатъчно доверие на средната и по-висока възрастова група избиратели, защото не успяха да създадат стабилно управление.


"ПП имаха шанса в тази четворна коалиция, но ес провалиха. Сега те искат да прехвърлят провала върху другите - ГЕРБ и "Има такъв народ", които не решават въпроса. Това, че ще обвиниш някого, не означава, че хората ще изпитат към теб спонтанна любов и доверие. Струва ми се, че харизматичният лидер, човекът или групата хора, които внушават усещане за стабилност и умение за управление, като че ли отсъстват. И най-вероятно на следващите избори първа политическа сила ще бъдат ГЕРБ. Не е ясно обаче, дали това ще бъде основата за стабилно управление", каза още Радева.


Провалът на предходното редовно управление е провал, тъй като АнтиГЕРБ политическите партии не изградиха единен образ и концепция. Провалиха се, заради начина, по който разбират политическия процес. Те освен сплотяващата АнтиГЕРБ идеология, нямаше нищо друго, което да ги свързва, стана ясно от анализа на социолога.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4844 |01.12.2022 Социологът Добромир Живков: Все повече се връщаме 100 години назад към ”Бай Ганьо прави избори” . 5| 5660 |20.10.2022 Социологът Ю. Асланов: Призракът на предсрочните избори виси над парламента . 53| 12395 |25.01.2022 Конфликтът Русия-Украйна: „Ты меня уважаешь?!“ или адмиралско корабокрушение на сушата . 16| 8980 |09.12.2021 Гунчева към ГЕРБ: По време на вашето вашето управление пенсионери умираха от глад и студ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads