Реклама / Ads
18| 11415 |07.02.2023 ПОЛИТИКА

На Мюнхенската конференция за сигурността вместо с Путин светът ще говори с Ходорковски, Каспаров, Немцова и Шчербакова

.
Ходорковски, Каспаров, Немцова, Шчербакова
Германия съобщи, че на Мюнхенската конференция по сигурността Русия ще бъде представена не от президент или външен министър, както е било досега, а от четирима души, които нямат формална власт и живеят в изгнание. Те са Михаил Ходорковски, Гари Каспаров, Жана Немцова и Ирина Шчербакова.
 

Всяка година през февруари в Мюнхен се събират представители на около 70 държави. Форумът се нарича Мюнхенска конференция по сигурността и се провежда от 1963 г. Той събира на едно място държавни глави, лидери на правителства или външни министри.


Форматът на срещата е независим от блокове и не повтаря състава на нито една друга група, която да обсъжда сходни въпроси на международно равнище.

 

Именно пред този форум, през 2007 г., Путин произнася първата си реч, която предвещава нова Студена война и дава възможност да се прогнозират агресивни намерения на Русия към съседни държави. Година по-късно Русия напада Грузия. През 2014 г. тя анексира Крим и помага за отцепването на Донбас от Украйна, пише още Свободна Европа.


През 2022 г. конференцията се провежда дни преди руската пълномащабна агресия срещу Украйна. Тогава Русия отказва да участва дори и онлайн. Путин до последния ден отрича, че ще започне война.


На 1 февруари организаторът на конференцията Кристоф Хойсген съобщи, че тази година не са изпращани покани до руските власти. Пред телевизия MDR той каза, че не иска да предоставя на Кремъл трибуна за пропаганда. Хойсген определи целта на Путин като „разрушение на Украйна“ и каза, че руският президент няма да отстъпи „дори на йота“ от нея.


Вместо това организаторите са поканили други четирима души от Русия. Пресата ги представя накратко като хора от опозицията, които са принудени да живеят в чужбина.

 

Ето кои са те.

 

Кой е Михаил Ходорковски е химик по образование, бизнесмен по призвание и политик по амбиция, опозиционер. През декември 2022 г. той издаде книгата „Как да убием дракона? Наръчник за начинаещи революционери“.

 

Гари Каспаров е роден в Баку, Азербайджан, през 1963 г. Той е 13-ият световен шампион по шахмат, напуснал активната състезателна дейност през 2005. Към тази дата той вече е създал школа за шахматисти (1986), над 10 години е писал за американски медии, участвал е в организирането на три дясноцентристки партии (1990, 1993, 2004) и на няколко правозащитни инициативи, сред които са протестите срещу войната в Чечня.

През 2005 г. той създава партия, която влиза в състава на коалицията „Другата Русия“. Цел да формацията е да обедини опозицията, да се пребори с партията на президента Путин и да наложи силно парламентарно управление, вместо президентското.

 

Жана Немцова е руска журналистка, родена през 1984 г. в Нижни Новгород. Завършила е право и международни отношения в Москва. Неуспешно се е кандидатирала за избираема длъжност от дясноцентристка формация.

Тя е дъщеря на Борис Немцов, опозиционният политик, който беше убит на метри от Кремъл през 2015 г

 

Ирина Шчербакова е руска германистка и историчка, родена в Москва през 1949 г. Целият й професионален живот е свързан с изучаването на терора от времето на Сталин. Тя започва да го изследва още през 70-те години и не се отказва и днес, когато организацията й е забранена и закрита, а тя самата е изгнаничка в Израел.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 28601 |22.02.2022 Анализатор по сигурността: Путин върви по ръба, а стъпките на Запада са жалки и смешни . 4| 5131 |14.01.2021 Трансатлантическите партньори трябва да съсредоточат съвместно усилията си върху сигурността на 5G . 1| 5832 |12.09.2019 Делегатите на Градската конференция на БСП - София подредиха листата с кандидатите за общински съветници . 15| 6194 |06.07.2018 Радан Кънев: Следя с болка и тревога утрешната Национална конференция на СДС.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads