Реклама / Ads
56| 7408 |23.05.2023 ПОЛИТИКА

Морал на ротационен принцип

.
Като сложим настрана немалкото подигравки по адрес на “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” заради общата прегръдка с ГЕРБ, маскирана като ротационно правителство с 18-месечен хоризонт, трябва да кажем, че това крие риск за непоправима репутационна щета. Съжалявам, че трябва да го кажа, господа, но Бойко Борисов ви надигра.
 

Вчера се проведе среща между ПП-ДБ и ГЕРБ, часове преди Мария Габриел да върне папката с мандата на президента Румен Радев. Тази среща дойде след случилите се разговори между двете формации през уикенда, резултатът от които не бе ясен за широката публика. Срещата се случи и на фона на обрата в позицията на “Има такъв народ”. Партията бе готова да даде подкрепата си за правителство с експерти (заедно с ДПС), но с пост във Facebook Слави Трифонов се отметна. 

 

В крайна сметка на пресконференция пред журналисти вчера стана ясно, че ПП-ДБ и ГЕРБ са се разбрали Борисовата партия да върне първия мандат неизпълнен, а ПП-ДБ да предложат свой вариант за кабинет с втория мандат, който да бъде подкрепен от Борисовите депутати. Уловката? Това ще продължи само девет месеца. 

 

Съглашателството с 18-месечен хоризонт означава, че ПП-ДБ ще управляват в първата половина на това ротационно правителство. Премиер ще бъде Николай Денков, а вицепремиер - Мария Габриел. След това позициите ще се сменят и Габриел от ГЕРБ ще заеме мястото на Денков от ПП. Ротация, сър. 

 

В това част от демократичната общност не вижда проблем. Част от избирателите на ГЕРБ изглежда също нямат против. Има обаче един съществен процент, който гледа на всичко това с повдигната вежда. 

 

Ротационното правителство крие зад себе си огромен риск от репутационна щета, която обаче няма да е за сметка Борисов и верните му. Нищо чудно да се окаже, че ГЕРБ не “работят добре” с ПП-ДБ. Нищо чудно да се оттеглят от новото джентълменско споразумение. Нищо чудно да внесат вот на недоверие срещу правителството. И нищо чудно той да бъде подкрепен от ДПС, например. Гледали сме този филм с “Има такъв народ” в един предишен парламент. Знаем как става. 

 

Ако това се случи обаче репутационната щета вече ще е факт. Никой няма да може да се похвали със случването на съдебната реформа, с приемането в Шенген и Еврозоната. Никой няма да може да се аргументира защо точно е бил част от това съглашателство, ако насреща няма никакви резултати. Вместо това обаче Бойко Борисов и свитата му ще се тупнат в гърдите, ще кажат, че са били най-отговорни, опитали са всичко, но “ония просто не стават”, ще спечели обратно разочарования си електорат и ще остави ПП-ДБ “да духат супата”. Не?

 

Борисов ви надигра, господа. Съжалявам да го кажа. Не защото се съгласихте на ротационно правителство, а защото се съгласихте на морал на ротационен принцип. А докато има такъв, “Възраждане” и Костадин Костадинов ще крачат бавно, но сигурно с популизъм към по-високото място в Народното събрание. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 129| 6471 |22.05.2023 ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за кабинет на ротационен принцип . 0| 4969 |03.10.2022 Боряна Димитрова от ”Алфа Рисърч”: Безпринципните коалиции стават такива с ужасен край или безкраен ужас . 0| 13304 |13.06.2022 Р. Василев: Никой от ИТН не познаваше Караджов. Дори Трифонов не може да нарушава принципите на партията . 26| 4590 |14.02.2021 Станишев: Коалиция БСП-ГЕРБ ще е безпринципна сделка за власт, левицата да покаже, че е партия на промяната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads