Реклама / Ads
18| 10791 |20.10.2023 ПОЛИТИКА

Нарушиха ли Радев и служебното правителство правилата на ЕС заради споразумението с “Боташ”?

.
Въпреки че бившият служебен министър на Румен Радев Росен Христов обясняваше напред-назад, че няма нищо нередно в сделката с “Боташ”, тя не обслужва Русия и заплаши със съд премиерът акад. Николай Денков, сега изглежда и Европейската комисия се е усъмнила, че са налице нарушения и е изпратила запитване до “Булгаргаз”.
 

Сделката с турската компания “Боташ” беше шумно оповестена с фанфари от служебния кабинет на президента. Споразумението е между “Булгаргаз” и турската държавна газова компания “Боташ” за достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция до края на 2035 г. Това споразумение обаче дойде малко след като руския президент Владимир Путин и турския държавник Реджеп Ердоган се споразумяха за изграждане на газов хъб.

 

Тогавашният министър на енергетиката Румен Христов уверяваше упорито депутатите от енергийната комисия в НС, че договорът е за инфраструктура, чрез която да бъде доставян втечнен газ чрез танкери по море и няма отношение с въпросния газов хъб. Христов дори заплаши със съд Денков заради обвиненията в злоупотреби

 

"Договорът, за който беше казано, че е неизгоден за България, че нямаме достъп и равнопоставеност – абсолютно не отговаря на истината. Той е от изключително стратегическо и икономическо значение за страната. При подписването му бяхме поздравени от всичките ни евроатлантически партньори. Договорът с "Боташ" дава достъп до инфраструктура, терминали и газопреносна мрежа, за да можем да доставяме синьо гориво. Алтернативи на този договор няма”, подчерта тогава Христов.

 

Бившият енергиен министър Александър Николов обаче предупреди, че цената за този договор ще е “катастрофална за България” и определи като “странно” сключването на толкова дългосрочен договор (за 13 г.) от служебен кабинет с мандат от 3 месеца. 

 

Сега и Европейската комисия иска да разбере в действителност ли има нарушения по този договор и увери, че “няма да се поколебае” да предприеме съответните действия, ако такова бъде констатирано.

 

“Това, което можем да потвърдим, е, че сме изпратили писмо с искане за повече информация. Европейската комисия следи отблизо случая и сме във връзка със съответните власти и съответните заинтересовани страни. Нашата роля е да осигурим съответствие с европейските стандарти за регулация на вътрешния енергиен пазар. В случай на индикации за несъответствие, включително възможно нарушаване на европейските антитръстови правила, ЕК няма да се поколебае да предприеме съответните действия”, каза Леа Зубер от Европейската комисия.

 

От Министерството на енергетиката уточниха за БНТ, че до момента няма сключен договор с турската държавна компания "Боташ", а само споразумение за бъдещ договор. Въпреки това обаче количества са пренесени по този маршрут. 

 

В средата на юни стана ясно, че Министерството на енергетиката е започнало пълна проверка на целия процес, при който е сключено споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" за покупко-продажба на природен газ. На 23 юни министър Румен Радев беше изслушан в Народното събрание, където обясни, че страната ни не е ощетена и може да опита да измени споразумението за регазификация и доставка на втечнен газ.


Проверката на Министерството е била само по документи и до този момент не е известно да е установила нарушения. Не е подаван сигнал към прокуратурата за такива, а само доклад, който е входиран в Народното събрание.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6103 |19.10.2023 Нидерландия непреклонна: Нищо не се е променило, ветото за Шенген остава . 44| 53746 |18.10.2023 Kога затварят въглищните централи в ЕС по държави? Оказва се, България е от последните . 8| 10040 |18.10.2023 Адв. Величков пред ФрогНюз: Борисов още може да стане главен герой в БарселонаГейт . 13| 8392 |17.10.2023 Израелски политолог: Кремъл удари дипломатически шамар на Израел, на Путин е изгодно да се позиционира като миротворец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads