Реклама / Ads
42| 9613 |23.12.2009 ПОЛИТИКА

Нашенски евродепутатки подливат вода на Р. Желева?

.
Румяна Желева Източник: Вяра Йовева
Масиран дамски рейд сред евродепутатите извършвали техни български колежки. Целта им била да подлеят вода на Р. Желева като следващ български еврокомисар.
 

Германски депутати от ЕНП изразиха сериозно притеснение от действията на някои свои български колеги в ЕП в дните преди изслушването на новите кандидати за еврокомисари и по‒специално на българския външен министър Румяна Желева. Самата тя преди време не скри, че се създава впечатление за напрежение между лобитата в Европарламента. Анонимни компромати срещу Желева били изпращани на евродепутати от различни групи, както и на различни чужди и български медии. Атаките срещу българския кандидат идват основно от фракцията на Зелените в Европарламента. Frognews.bg припомня, че лидерът на ЕНП Жозеф Дол лично заяви, че Румяна Желева е обект на нечестни атаки.

Германски евродепутати разказаха за Frognews.bg как наши евродепутати обикаляли буквално от човек на човек из кулоарите на ЕП, за да агитират срещу кандидатурата на Желева. Евродепутатът Михаел Галер от Групата на Европейската народна партия (Християндемократи) метафорично коментира този факт с думите „засегнатите кучета лаят”. Колежката му Елизабет Йегле, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, обяви, че познава българския външен министър и й стиска много силно палци за предстоящото изслушване, защото работейки с нея, установила, че Желева умее да създава доверие и да обединява хората, важно качество при работата на всеки еврокомисар. „Да издигнеш за еврокомисар външия си министър е много голяма крачка в политическото мислене на една държава!”, категорична беше Йегле.

Членът на Комисията по икономически и парични въпроси Маркус Фербер недвусмислено намекна, че атаките срещу Желева идват от страна на досегашния български еврокомисар Меглена Кунева. Той не скри учудването си от този факт, добавяйки, че слизането от толкова висок пост не носи пасиви, а много добър доход, който би трябвало да успокои всеки, който го получава.

Кулоарните слухове в ЕП отвеждат и към партийна колежка на Кунева, която стана евродепутат, благодарение на силната мажоритарна кандидатура на досегашния ни еврокомисар. Тъкмо тази депутатка осъществявала масиран рейд сред евродепутатите, за да лобира в полза на комисаря по защита на потребителите. Междувременно френското издание "Ла Летр дьо Експанзион" обяви, че не е изключено Кунева да оглави Бюрото на съветниците по европейски политики, което на практика представлява един от най-важните постове в администрацията на ЕК. Идеята за това принадлежала лично на Барозу. Засега тази информация нито е потвърдена, нито е отречена.

Очевидно духовете няма да се смирят, докато не минат изслушванията в ЕП. Дотогава надежди щели да хранят и други български евродепутатки, които не изключвали възможността да се разиграе сценарият „Двама се карат, трети печели”. Този вариант обаче е най‒малко вероятен, твърдят запознати.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6442 |21.12.2009 Управляват ни на принципа "проба-грешка" . 14| 12244 |19.12.2009 Елизабет ІІ пътува с влак, наш’те - с Мерцедеси . 30| 8022 |18.12.2009 На Атанасовден Я. Янев съди генерал за 100 бона . 3| 6838 |18.12.2009 Вестникарски хамелеони се обърнали на 180 градуса след изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads