Реклама / Ads
29| 8161 |29.12.2010 ПОЛИТИКА

Ниската ефективност на управление клати кабинета

.
Огнян Минчев
Ефективността на управлението е проблемът на този кабинет, а не корупцията и злоупотребата с власт, както беше при тройната коалиция. Това обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви политологът Огнян Минчев. Според него изходът не трябвало да се търси в смяна на отделни фигури от правителството, а в смяна на политиката.
 

Отговорността за това пък била изцяло на премиера Борисов. Ако тази промяна не се усети скоро, рейтингът на ГЕРБ ще продължи да пада.

Водим икономическа и социална политика, която не оползотворява подема на чуждите икономики, както и потенциала на обществото, твърди Огнян Минчев. Той подкрепи тезата си и с изявления на немски икономисти, които критикували новите членки на ЕС от Източна Европа, че не са се възползвали от подема на германската икономика и положителните резултати, които отчитат в Берлин.

Гост в студиото бе и политологът Цветозар Томов. Според него още е рано да се говори за президентските избори, но от сега било ясно, че се очертават два конкурентни типажа – единият на Борисов, с характерната политиката и поведение, а другият на опозиционните сили, които в последния момент – август, септември 2011 г,. ще решат каква ще е алтернативата на ГЕРБ.

Експертът коментира изобилието от скандали в държавата през последната година не само от негативна гледна точка. По думите му нека да има скандали. Но нека от време на време да си говорим и за по-стратегическите неща в правителството, казва още Томов.

Огнян Минчев пък определи скандалите като свидетелство за безправова държава. У нас правото много трудно си пробива път. Елементите на поведение на лица с публични позиции са в много лошо състояние", обясни той.

Според него похвално е, че премиерът се разделя с тези, за които има свидетелства, че се отклоняват от нормите на публично поведение, но трябва да има и гаранции – законодателни и практически, които да не допускат тези неща да се случват изобщо. Имаме проблем, свързан с лошото функциониране на институциите, в които вече е трудно да се направи границата между легитимно и нелегитимно поведение, допълни политологът.

По думите му производството на скандали е и стратегия за отклоняване на вниманието на хората от съществените неща в управлението, за "омаскаряване" на опонентите.

Въпросa за агентурното минало на част от посланиците и консулите на страната Цветозар Томов коментира така: "България трябваше да избере или разкриването на всички досиета, или пълното им затваряне. Селективното им вадене е средство за политически шантаж. Това е и най-лошият вариант, който беше избран".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7252 |17.05.2010 Хаос в управлението срива рейтинга на ГЕРБ . 2| 5918 |11.03.2008 (С)покойното управление . 6| 7522 |14.02.2008 Болница на края на управлението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads