Реклама / Ads
23| 7037 |22.10.2009 ПОЛИТИКА

НЦИОМ: Румяна Желева качва 18% доверие

.
Румяна Желева Източник: Вяра Йовева
Едно от важните предстоящи събития в българската политика е изборът на еврокомисар – пост, достатъчно престижен и важен за цялото общество. Румяна Желева е фаворит в надпреварата.
 

 През последните години Меглена Кунева е неизменно сред най-одобряваните български политици. Според октомврийското изследване на НЦИОМ - тя е на трето място след министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов, и преди президента Георги Първанов.

От февруари 2009 г. регистрираме нарастване на одобрението към нея. За последните пет месеца делът на положителните оценки за дейността й се е повишил с десет пункта и в началото на октомври 58% от българите одобряват нейната работа. Същевременно неодобрението към нея е намаляло с 9% и сега възлиза на 23%. Важно е да се отбележи, че във всички социално-демографски групи положителното отношение към нея надхвърля отрицателното. Одобрение над средното регистрираме сред висшистите, хората над 40 години и живеещите в малките градове.

Външният министър Румяна Желева е сред най-популярните министри и бързо повишава одобрението за дейността си през последните месеци. От май досега одобрението към нея е нараснало с 18% и достига 46% през октомври. Същевременно с 11 пункта е намаляло неодобрението – от 21% на 10%. Несъмнено избирането й за външен министър и изявите й са в основата на този ръст. Като евродепутат от ГЕРБ (от 2007 г. до 2009 г.) тя бе едно от най-популярните лица на партията още преди формирането на кабинета. Одобрението към нея преобладава сред всички социално-демографски групи и е най-изразително сред респондентите на възраст между 40 и 60 години и градското население извън столицата. Единствено сред симпатизантите на БСП доминират негативните оценки (27% неодобрение към 20% одобрение). 24% от всички респонденти не познават работата на министър Желева, а още 20% не се ангажират с мнение. Тези данни предполагат наличие на съществен потенциал за повишаване на общественото доверие към нея.

Настоящият заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент Надежда Михайлова също се споменава като евентуален кандидат за поста еврокомисар. В сравнение с Меглена Кунева и Румяна Желева тя безспорно е политикът с най-продължителен политически и международен опит. През октомври Надежда Михайлова е одобрявана от 23% от всички интервюирани, което я прави най-одобряваният политик от Синята коалиция. По-често печели симпатиите на столичани и на хората на възраст между 30 и 50 години. За разлика от Меглена Кунева и Румяна Желева, Надежда Михайлова има най-ясен политически профил. В обществените представи тя е доказан десен политик, чиято подкрепа се дължи преди всичко на симпатизантите на десните партии. Ползва се с категоричната подкрепа на привържениците (70%) на Синята коалиция. Има добри позиции и сред симпатизантите на партия Атака (35%), на ГЕРБ (29%) и на РЗС (25%).
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 15801 |20.10.2009 Русия ни обяви война заради Турция . 34| 7164 |19.10.2009 Първанов: Министър се прави на премиер, в кабинета предлагат опасни идеи . 24| 6045 |18.10.2009 БСП по пътя на изчезването . 12| 5218 |16.10.2009 Словесни балони бранят поста на Станишев?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads