Реклама / Ads
24| 6725 |21.12.2013 ПОЛИТИКА

Орешарски доволен от подкрепата на кабинета

.
Премиерът Пламен Орешарски Източник: Булфото
Евроизборите, които предстоят идната година, ще покажат структурата на обществените нагласи. Правителството ни не стои чак толкова лошо, когато гледаме цифри от 20% подкрепа.
 

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в предаването „Годината“ на Дарик. По думите му, има тенденция за падане на доверието в управлението на целия континент. „Европа е засегната от остатъчните ефекти на кризата. Кризата свари Европа неподготвена“, смята той.

Орешарски обясни, че не е дискутирано дали да има номинация за европейски комисар, излъчен от БСП. Има такава идея, но тя не е обсъждана.

Премиерът подкрепя замразяването на възрастта за пенсиониране като временна мярка, докато се измисли по-добро решение за пенсионната система. Той не потвърди дали възрастта ще започне да расте от 2015 година, но обеща, че по въпроса ще се мисли и ще има предложения още във втората половина на 2014 година.

Орешарски коментира и въпроса за понижената перспектива на България от страна на „Стандард енд Пуърс“ (СП). „СП запази рейтинга на България, а промени само перспективата. Говорим за промяна след десетичната запетая. За разлика от България, СП намали рейтинга на ЕС с цяла единица“, каза той и допълни: „Намалението на перспективата на рейтинга на България е по-незначително, отколкото оценката на СП за целия ЕС“.

Премиерът обясни и кои са факторите, повлияли на тази оценка. „Те считат, че не са ясни перспективите за растеж, гледайки 2010-2012 година, когато растежът е изключително нисък“, обясни той. „И вторият фактор е политическата нестабилност. И двата фактора са реалност, но и върху двата фактора кабинетът няма как да повлияе“, допълни той.

„От политическата нестабилност аз съм убеден, че ще излезем следващата година, но не можем да променим историята, върху която се основава част от оценките“, каза премиерът. „Резултатие, които несъмнено ще дойдат следващата година, ще бъдат далеч по-позитивни“, прогнозира той. Орешарски се надява се хората да оценят позитивните тенденции в страната

За проблема с бежанците той каза: „Бяхме изненадани. Първите ни реакции вероятно не бяха най-точните. За сметка на това предприехме мерки, така че в момента контролът върху цялостния миграционен поток е далеч по-засилен“. Според него фактът, че от 1 януари Гърция ще председателства ЕС, а след нея и Италия, е добре за нас, защото и двете страни са фронтови и се сблъскват челно с проблема с бежанците.

Премиерът още не е решил да отиде на Олимпиадата в Сочи. На въпроса дали смята да направи като някои световни лидери, които бойкториат спортната проява в Русия заради Украйна, той отговори: "Е, ние не сме световни лидери". Във всеки случай той е против бойкотите на спортни мероприятия. Колкото до събитията в Украйна, той се надява, че украинският народ сам ще избере накъде да тръгне. Според него, за повечето хора вече е ясно не "дали", а "кога" Украйна ще тръгне по пътря на еврочленството.

Орешарски смята, че забраната на офшорките може да застраши отношения на български фирми с чужди партньори. "Всяко предварително крайно действие може да самоизолира нашия бизнес от гледна точка на контакти", каза той и обясни, че има много чужди компании, ск оито се работи през офшори. Според него, обаче, Законът за офшорките е максимално съобразен с това да няма такива затруднения.

През 2014 година ше продължи насърчаването на икономическия растеж. "Без да възстановим икономиката си не можем да решим нито една друга задача. Колкото и да има сектори, които да изглеждат дистанцирани от икономическото развитие. Просто няма да имаме ресурси“, обясни премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 8186 |19.12.2013 Орешарски и Станишев с план срещу безработицата . 46| 7474 |14.12.2013 Борисов: Доган и Местан ще хвърлят и Орешарски на кучетата . 73| 9860 |07.12.2013 Борисов: Орешарски ще бъде заварчик на несъществуващ газопровод . 52| 9414 |21.11.2013 Орешарски след като изненада ВСС: Има критични бележки, те не са измислени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads