Реклама / Ads
4| 15091 |20.07.2024 ПОЛИТИКА

Панайотов: В България няма американски бази. Чакаме 16 самолета F-16

.
Георги Панайотов и Джо Байдън
"Преди доста време имаше информация, че някои от американските бази в Европа са в повишена готовност, но искам да подчертая, че в България американски бази няма. В България има съвместни военни съоръжения, ние ги контролираме, не американската страна, разликата е огромна". Това каза посланикът на България в САЩ Георги Панайотов. Чакаме 16 самолета F-16, посочи той.
 

"Поради мащабите на САЩ тук пожарите са много повече и в момента има 61 действащи горски пожара, вече са изгорели около 4 милиона декара гори, участват почти 20 000 пожарникари със съответната техника".





"Имаше световен симпозиум на пожарникарите в град Вашингтон, където имаше представители на българските пожарникари и мога да ви кажа, че започваме сътрудничество с Америка и по това направление", каза още той.

 

"Категорично взаимно ще бъде обучението. Ние имаме какво да научим от тях – те имат по-модерни технологии и техника. Но в същото време начинът, по който ние се справяме с проблемите за тях също е интересен и те се учат и от нас".

 

Относно стрелбата по Доналд Тръмп, той посочи:

 

"Бях в резиденцията и тъкмо си гледах телефона, на секундата научих за това какво е станало с Тръмп. Ясно е какво стана – опит за покушение върху живота на Тръмп, ясно е кой е стрелецът, няма данни това да е нещо организирано, тероризъм. Няма данни той да е свързан с други хора. Но важното е да се знае, че след това покушение поведението на бившия президент спечели доста умове и сърца тук в САЩ, защото неговото поведение беше на смел човек. Той вдигна ръка във въздуха, изправи се, това се харесва в Америка и увеличи шансовете му за избиране".

 

На въпрос кой е по-добрият сценарий за България - победа на Доналд Тръмп или Джо Байдън, Панайотов отговори така:

 

"Не мога да се наема да кажа кой е по-добрият сценарий за България. Байдън принадлежи към онова поколение, израсло по време на Студената война, той Доналд принадлежи към него, защото разликата им в годините не е голяма. Характерното при Байдън е, че неговият стремеж да пази демокрацията и свободата в света, Америка да е пазител на демокрацията е по-ясно изразен. При Тръмп има може би повече бизнес подход".

 

"Понятие си нямам какво се има предвид американската администрация да се меси във вътрешно политическите процеси у нас. Аз такова нещо не виждам, не забелязвам, но категорично американското правителство разговаря с българското правителство. Ние комуникираме с американското правителство, говорим си, казваме какви са ни проблемите, целите, плановете и работим заедно по тях. Никой никъде не се меси - това категорично мога да го кажа".





Относно шансовете на България за отпадане на визите за САЩ, той посочи:

 

"Има един критерий, който е залегнал в закон тук в САЩ. А той е, че процентът на откази на кандидати за американски визи трябва да е под 3 на сто. Този критерий не е постигнат от наша страна. И ние работим за това това да се случи предстои кампания в България, която да разясни на кандидатите как да кандидатства, как да си попълнят документите, за да не им бъдат върнати".

 

Процентът на отказани визи по думите му е 9 процента.

 

За издирването на Ружа Игнатова и обявената награда от 5 милиона долара за залавянето ѝ, Панайотов заяви:

 

"Преди два месеца тук беше и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и заедно отидохме в Академията на ФБР във Вирджиния, една стена имаше 10 малки плакатчета с най-търсените хора от ФБР в света. Ружа Игнатова беше една от тях, само че, когато ние бяхме там, наградата беше 250 000 долара. После стана 5 милиона долара за няколко седмици. Защо започна да се търси в България – защото е извършила огромна кражба и е ощетила много хора".

 

На въпрос има ли терористична заплаха за България, отговори така:

 

"Не, няма терористична заплаха за България. Преди доста време имаше информация, че някои от американските бази в Европа са в повишена готовност, но искам да подчертая, че в България американски бази няма. В България има съвместни военни съоръжения, ние ги контролираме, не американската страна, разликата е огромна. И не сме получавали информация за заплаха срещу тези съвместни военни съоръжения".





"В края на тази и началото на следващата година ще са готови първите самолети F-16, ще започнат техните изпитания, обученията на пилотите върви по план. Първият вече е готов. Освен пилоти ще бъдат обучавани и инструктори , тоест български пилоти-инструктори, които в последствие ще обучават българските си колеги, така че да не се налага те да пътуват до САЩ, а да се подготвят в България".

 

"Чакаме 16 самолета, но първоначално ще бъдат готови два", обясни той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2406 |20.07.2024 ISW: Орбан засилва няколко руски информационни операции . 8| 2821 |19.07.2024 ДПС се събира. Обсъжда оставката на Пеевски, поискана от Доган . 1| 2735 |17.07.2024 "Референдум": 60% смятат, че няма да има правителство и е по-добре да отидем на нови избори . 29| 6292 |16.07.2024 Politico: Вицето на Тръмп означава катастрофа за Европа и Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads